måndag 21 januari 2008

Lite av varje en måndagsmiddag

Jag har redan avklarat dagens första möte. Och det känns riktigt bra. Det kom fram många bra idéer när gruppen kring demokrati och delaktighetsfrågor inom Hässleringen träffades. Hässleringen är namnet på det arbete för att bryta utanförskap som finns inom området Hässleholmen i Borås. En del i regeringens projekt Urban utveckling. Ska bli kul att jobba vidare med. Till att börja med en uppföljning på de synpunkter som invånarna lämnade förra våren. Finns i följande lilla skrift. Vad är viktigt för Hässleholmen och alla som bor här. Det känns positivt att få vara med och jobba med delaktighetsfrågor på ett mer konkret sätt.

Men vad är då viktigt ute i världen? Jag kan väl säga att här blandas stora och små nyheter som vanligt.

Att många svenskar vill bygga ut kärnkraften var i och för sig inte oväntat. (DN, SvD) Det har funnits på känn länge. Det som har varit ett stort problem länge har varit att man inte ens har fått diskutera kärnkraftsfrågor. Det så kallade tankeförbudet. Det har ju inneburit att man kommit långt efter i forskning.

Sedan tror jag inte att utökad kärnkraft löser all världen energiförbrukning och räddar klimatet. Effektiviseringar och besparingar av energin är också en viktig del. Liksom forskning kring andra alternativa energikällor. Tyvärr finns det negativa effekter med nästan all energiproduktion. Att använda livsmedel till energi eller hugga ner skogarna för att omvandla till energi har också nackdelar.

Men det är bra att frågan börjar diskuteras.

En annan undersökning som presenteras idag är att 70 % av svenska folket tycker att det är ok att samkönade par får gifta sig. Det är glädjande att en så stor majoritet tycker att det är ok. (SvD, Aftonbladet)

Jag har så svårt att förstå motståndet. Jag kan inte se att det skadar någon annan, om två människor älskar varandra och vill att det ska vara sanktionerat av samhället. Allt tjat om att barn har rätt till en mamma och en pappa gör mer skada. Visst är det bra om det är så. Men nu är det så att världen inte är sådan. Det finns många barn som lever med bara en mamma eller pappa. Av olika orsaker. En del barn har två föräldrar men som inte fungerar som föräldrar. Ska dessa barn känna sig mindre värda för att de inte lever i en idyllisk familjelycka. Det måste väl vara bättre att ha två föräldrar som bryr sig även om de råkar ha samma kön.

Det finns en hel del annat att kommentera men jag måste ägna mig åt lite annan verksamhet. Till exempel förbereda det sista inför kursen i morgon.
Men jag kan inte låta bli att notera att en av dagens nyheter handlar om en borgmästare som skulle ta hand om sin grannes hund och sedan berättade att den dött. (SvD)Fast senare kom den till rätta hos borgmästarens syster. Och borgmästaren försökte med de mest sagolika bortförklaringarna vilket resulterade i åtal och risk för avsättning.

Kan väl påstå att detta är en nyhet som inte har något större värde mer än för borgmästaren och hundens rättmätiga ägare. Förvånande att den ändå finns med på nyhetslistan.

PS- Uppdatering

Det är positivt att statsministern nu säger att han inte vill kompromissa i frågan om könsneutrala äktenskap. Hoppas att frågan snart kommer upp på bordet så att regeringen kan ta itu med andra viktigare frågor. (SvD)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför inte helt avskaffa begreppen man och kvinna helt, rent juridiskt? Det vore väl det allra enklaste? Det skall ju ändå inte vara någon skillnad.

Anonym sa...

Jag vill gifta mig med min hund.