tisdag 22 januari 2008

Det stora postrånet

Så är jag då äntligen hemma efter en dags kurs i Göteborg och därefter gruppmöte inför fullmäktige på torsdag. Det blev inte så dramatiskt att ta sig till Göteborg efter morgonens postrån och bombatrapper. Jag behövde ju inte köra in i centrala Göteborg så det gick hur bra som helst. Att breven i Västsverige blev en dag försenade spelar inte heller så stor roll.

Men själva händelsen finns mycket att skriva och tycka om. Det är bedrövligt att samhället är så sårbart och polisen har så lite att sätta emot den organiserade brottsligheten när den slår till. Och att den påverkar samhället på ett sådant sätt. Genom att hindra polisens arbete bidrar det till att rättsväsendet som tillhör en demokrati upphör att fungera. (SvD)

Tyvärr är det nog så att polisen behöver betydligt mer kraftfulla verktyg för att rå på den organiserade brottsligheten. Det talas om ett svenskt "FBI". (SvD) Något som också folkpartiet har föreslagit. Ett "svenskt FBI" skulle innebära mer resurser på riksnivå för att bekämpa den organiserade och systemhotande brottsligheten. Som snabbt och effektivt kan gripa in snabbt och kraftfullt överallt. (SvD)

Idag fick Västra Götalandspolisen begära hjälp från Malmö till exempel.

Att polisen får rätt till hemlig rumsavlyssning, buggning, är nog tyvärr oundvikligt för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Visst är det så att det kan inkräkta på den personliga integriteten. Och det vore bra om det inte behövdes. Det är inte säkert att buggning eller ett svenskt FBI hade kunnat hindra det som hände i Göteborg i morse. Men det kanske hade hjälpt. Buggning har nu riksdagen sagt ja till med säkerhet för den enskilde. Men det är nog dags att fundera över andra verktyg och hjälpmedel för polisen för att hålla sig i nivå med brottslingarna.

Mer om folkpartiets förslag finns här.

Det är i alla fall glädjande att man gripit några av de inblandade. Så polisen gör ett bra jobb. Men för den skull så behövs ändå mer resurser.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det här "rånet" är mer klantigt än vad media (och polisen) vill göra gällande.

Först och främst så rånades ju postsorteringen. Vad kan de ha kommit över där - om något?? Det verkar mest amatörmässigt att ge sig på något sådant.

Samtliga bomber var attrapper. "Rånarna" hade troligen ingen aning om vilket raballder det här skulle bli. De ville säkra sin flyktväg - det är uppenbart - men mer än så är det troligen inte.

Ett "svenskt FBI" verkar helt onödigt. Vad skulle det kunna ha gjort i det här läget? Inget särskilt, antagligen, för det visar sig säkert att de här skurkarna är 18-20-åriga snorungar som trodde de kunde råna posten på stålar (men de har tydligen inte hängt med i postens omorganisationer).

Men det är inte bara de här brottslingarna som är amatörer. Även polisen visar upp en stark sida av klantighet och märkligt beteende.

Hur kan det vara på sådant sätt att all polisverksamhet stannar av när något sådant här händer? Har polisen inget folk? Vi har ju MASSOR av arbetslösa - varför fixar man inte incitament för att få fler poliser? Hur svårt kan det vara?

Det kanske är så att det finns för MÅNGA poliser i andra tjänster? Eller andra statsanställda - t ex militärer - som man borde göra sig av med och anställa poliser istället?

FBI-tanken är korkad från början. I USA behövs ett FBI eftersom staterna där är stora och har en stor del egenbestämmande och eget lagstiftande. Det är STATER.

Våra LÄN är inte stater. Att låta polisen få databaser, utbildning och datorer samt länsgränsöverskridande samarbetsorgan vore bättre.

Men det som slår mig mest är att de flesta poliser faktiskt har grymt dålig utbildning. Många poliser är dåliga på att skjuta. Otroligt många poliser kan inte lagen - de vägrar ta upp anmälningar t ex, de hånar offer som anmäler brott där polisen anser att brottet inte går att lösa, etc.

Poliser i allmänhet umgås uppenbarligen också alldeles för lite med "vanligt folk". För få har inblick i den kriminella världen.

Det vi behöver är poliser som arbetar ute i fält, undercover, i uniform, civilklädda etc etc etc. Och vi behöver poliser som har bra utbildning och kan agera effektivt.

Polisens data-hantering verkar också extremt ineffektiv. Man hanterar fortfarande papper! Man skriver på papper, man printar på papper, man skickar papper...

Datorer är undermåliga, gamla och poliserna själva saknar utbildning. Det hela är tungrott.

Det som behövs är UTBILDNING och TEKNISKA RESURSER.

INTE ett "FBI". Tror man att Sverige behöver ett "FBI" så har man precis ingen insyn i verkligheten.

Anonym sa...

Jag håller med dig helt!

Anonym sa...

Snorungar?
Ja, kanske det eller så är det ett sätt att testa polisens effektivitet inför något större.

Anonym sa...

Det hela verkar vara otroligt korkat. Allt detta liv, falska bomber och brinnande bilar, vapen och bråk för.... några kärleksbrev och räkningar???? Antingen säger inte posten allt eller så måste detta vara en av dom mest dummaste rånen i svergies historia.

Anonym sa...

I landet sverige finns ingen kompetent personal,Ask en tant som inget vet,polisen fega,vill förstärka polishuset så dom sitter säkrare fy fan,,avskeda alla tom Asken,åk till Tyskland upprätta SStrupp i andra värdskrigets anda ska ni få se på den.

Anonym sa...

Ett svenskt FBI är slöseri med pengar.

Varför inte låta tidningarna publicera brottslingar med namn och bild lite oftare istället. Det är alldeles gratis.