söndag 20 januari 2008

Det hände för flera tusen år sedan och sopor

Blev riktigt längtansfylld när jag läste i DN om Ötzi, mannen som förmodligen mördades och hittades i isen efter 5300 år. Tala förresten om "Cold cases". I dubbel bemärkelse. Men fascinerande att kroppen har kunnat bevaras så intakt i så många år så att man till och med kan se att han dog på våren eftersom han hade pollen i magen. Det som är mindre fascinerande är att glaciärisen smält så att han kommit fram.


Men min längtan har att göra med att jag tre gånger har vandrat just i den dal, Ötztal, där han hittades. Förresten samma dal som Sölden där svenska alpinlandslaget brukar träna ibland. Trots att jag varit där tre gånger vill jag åka dit igen. Plockade faktiskt fram vandringskartan och började drömma. Fantastiska vandringar på högalpin nivå. På bilden en glaciär tagen från en hütte på 3000 m höjd. Dock inte den där Ötzi hittades.

Fast det är långt till sommaren och alpvandringar. Kanske det blir skidåkning i vinter.

Så länge får jag roa mig med att skumma igenom dagens rubriker.

Vad vi gör med våra sopor är högaktuellt. Många återvinningsstationer dras in och de som skulle byggas i Stockholm blir inte av för att ingen vill ha dem just i sin närhet. Självklart att det blir skräpigt kring dem som finns när det är alldeles för få. (DN)

Sedan min närmaste återvinningsstation drogs in för några år sedan på grund av att det var för skräpigt har jag min sopsortering i tvättstugan. Just nu kommer jag knappt åt tvättmaskinen för alla kassar med förpackningar och tidningar. Så jag får väl packa in dem i bilen och slänga nästa gång jag handlar.

Det ska inte vara nödvändigt att behöva ha bil för att bli av med det som ska återvinnas. Att det blir skräpigt runt kring stationerna beror väl dels på att de blir för fulla men också att man ställer grejor som inte borde ställas där. Grejor som man inte blir av med på annat sätt. För att bli av med större skräp måste man ha bil. Och är det riktigt stort. Bil med dragkrok och släpkärra. Eftersom jag inte har det, har jag förutom sopsorteringen i tvättstugan ett gammalt kylskåp och en gammal fåtölj i förrådet.

Jag tror att när man planerar sophantering måste ha i fokus att det inte ska vara av nöden tvunget att ha bil för att bli av med skräpet. Det finns idag många som inte har bil av olika skäl. Och det är väl också så att man måste undvika onödig bilåkning. För att minska koldioxidutsläppen.
Tur är väl att vi inte ännu har samma problem som i Neapel i Italien . Där sopbergen växer.

En lite mer annorlunda rubrik är den i SvD som handlar om att mjölkgenen kommer från Västergötland. En aning kryptiskt kan tänkas. Men förklaringen kommer i artikeln. En stor del av jordens befolkning tål inte att dricka komjölk. Förutom vi svenskar. Och nu har man kommit på att genen som möjliggör laktostolerans muterades i Västergötland.

Evolutionsgenetikern Anders Götherström uttalar sig i artikeln

" –Laktostolerans är kanske den starkaste genetiska drivkraften som funnits i Europa de senaste 10000 åren. Den har påverkat Europas och världens utveckling in i våra dagar. Än idag ökar efterfrågan på mjölkprodukter för varje år."

Ganska fantastiskt att just västgötar har påverkat hela världens utveckling. Fast själv kan jag inte ta åt mig äran. Jag är ju Östgöte i grunden. Och så dricker jag inte mjölk men äter massor av ost förstås.
Nu måste jag nog ägna mig åt lite nyttigt. Kanske till och med gå ut en liten sväng. Fast solen som utlovats lyser med sin frånvaro. Trots ovädret igår, som ju blev lindrigare än befarat, såg jag både sol och måne igår. Det var länge sedan sist.

Inga kommentarer: