torsdag 3 januari 2008

Det är de små raketerna som är det största problemet

Vardagen har börjat igen även om inte kursandet börjat ännu. Det gäller att ha förberett när kurserna kommer. Men det finns ändå lite mer tid att skriva på bloggen. Och i natt sov jag lugnt. Vis av skadan från igår så drack jag juice i stället för kaffe på kvällen. Inga fler skära eller gröna hundar.
Vintern har kommit några dagar. Några snöflingor ramlar ner från himlen och det är kallt ute. Tänk om det kunde bli lite skidväder. Men vid en titt på prognoserna framåt helgen så ska det först bli lite snö men sedan regn. Och idag ska det blåsa så det är nog skönast att hålla sig inomhus för det mesta.

Jag tänkte inte skriva mer om fyrverkerier men idag kommer signaler att de allra största fyrverkeripjäserna kan komma att förbjudas för privatpersoner. Det är gott så men det är ju inte de som skapat de allra största problemen. Även om det händer olyckor med dessa också. Det är ju det evinnerliga smällandet hela veckan lång och förstörelsen av både egendom och personer som är det stora problemet. Oftast utfört av barn som inte har rätt att över huvudtaget använda raketer.

Dels måste man ha tillstånd för att skjuta raketer men det struntar de allra flesta i. Dels finns det en åldersgräns på 18 år för att få köpa och använda. Antingen är det säljarna som struntar i åldersgränsen eller också är det föräldrar som "köper ut". Enligt en artikel i DN bryr sig inte polisen om dessa brott eftersom de bara har tid med "grövre" brott och både att underlåta att söka tillstånd och att "langa" bara ger straffet böter.

När det gäller att langa alkohol kan man få fängelse. Det kanske är dags att skärpa lagen även när det gäller langning av raketer och att skjuta så att andra utsätts för fara så att även det kan ge fängelse. Även om det kanske inte stoppar allt raketskjutande är det ändå en väg att gå till att börja med om man inte vill förbjuda helt. Det borde i alla fall avskräcka en del och dessutom ge polisen större incitament att ingripa. Kanske förenat med stipulerade tider då det är tillåtet att skjuta raketer.

Hjälper inte det finns det inte mycket annat att göra än att förbjuda fyrverkerier för privatpersoner. Det får inte bli ytterligare en sådan nyårsafton som denna när en ung pojke får huvudet bortskjutet och en kvinna får en raket instoppad i munnen med hot om att den tänds på om hon inte försvinner från platsen. Dessutom många djur som sitter skakande i källare eller små barn som blir rädda.

Jag verkar inte vara ensam om att tycka att det behövs förändringar. 57 % av Aftonbladets läsare vill helt förbjuda raketer och ytterligare 16 % vill förbjuda de största. 29 000 hade röstat.

Uppdatering.

I DN skrivs nu att smällare kan bli tillåtna igen i Sverige. Jag blir mer och mer övertygad om att något måste göras snart.
Jag kan förstå att man vill se vackra fyrverkerier vid vissa tillfällen men att det ska smällas hela året har jag oerhört svårt att förstå. Räddningsverket säger att det är ingen säkerhetsrisk. Må så vara men det är störande. Både för djur och människor och risken att få hörselskador är stor.

Redan idag har fler än en miljon människor i Sverige någon form av hörselskada. En hörselskada innebär i många fall att man inte kan följa med i ett samtal. Är man ung och går i skolan kanske man inte kan hänga med på lektioner. Antalet förtidspensionärer med hörselskador ökar. Så det finns stora problem både med smällare och raketer. Och det är inte bara när man skjuter direkt mot ett djur det mår dåligt. Det är av smällarna över huvud taget. Det gäller även människor.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste att FPs justitieutskott talar om att istället för förbud och kontroll måste sunt förnuft användas. Det gör mig lite rädd för framtiden när dessa politiker är så avskärmade från omvärlden att de inte ser att sunt förnuft blir en allt mer sällsynt raritet för varje år som går, framförallt bland ungdomar eller barn eller vad vi vill kalla dessa brådmogna ligister. Det pågår mer och mer gängvåld och dumheter i samband med högtider och resurserna för att hindra dom går väl bara åt andra hållet.
Häromveckan gick en tant runt med sin hund och försökte komma ikapp ungar på 10-13 år som smällde smällare mitt inne i ett tätt bostadsområde för att säga till dom att dom inte kan fortsätta så. Dom skrämer djur dom har inte ens tillåtelse att smälla, enligt åldersbestämmelser och platsbestämmelser. Men hon fick ju inte chansen, för dom sprang ju undan hela tiden smällde nya smällare och kastade smällare mot hon och hennes hund. Gud vad jag vill ge dessa ungars föräldrar en rejäl omgång aga... men men, om vi bara ber alla använda sunt förnuft så händer det nog inga olyckor/våldsdåd/brott nästa nyår... Eller vad tror ni?

Daniel Öhrström.

Anonym sa...

Det dr med förbud vet jag inte om jag förstår riktigt. Eller, iaf inte för att förhindra folk att skada sig. Det kanske kan vara lämpligt att förbjuda då man skrämmer vettet ur många husdjur vilket känns lite obefogat. Men att förbjuda för att skydda är inte genomtänkt. Annars skulle vi kanske förbjuda bilar också. De dödade tydligen 500 föra året och gud vet hur många de skadade! Eller kanske knivar eller byggverktyg. De skadar mängder med folk varje år. Totalförbjud dem. Eller man kanske ska förbjuda mat som inte är i fast form eftersom att små barn kan sätta i halsen och det dödar ju...
Nej, det handlar såklart om sunt förnuft. Lagar som förbjuder för att skydda medborgare från sig själva är i mina ögon snedvridet.

Anonym sa...

Um... Så vitt jag vet behöver du inget tillstånd för att förvärva fyrverkerier, utan för att skjuta upp dem. Lagring av större mängder, är för övrigt också begränsat, kommer dock inte ihåg kruthalter osv.

Någonting jag tycker är underligt... Är någon förvånad över utvecklingen? Den var för mig självklar. Ta bort smällarna, och det här är resultatet du får. Ge folk smällarna på nytt, och de kommer så sakta sluta kasta raketer på marken för att se dem studsa runt.
Förbjud raketer inom 500 meter från byggnader i tätort, och man gör inte ett skit åt problemet i alla fall. Redan i dag är det som sagt krav på tillstånd för att överhuvudtaget få skjuta upp fyrverkerier. Förbjud fyrverkerier helt, och det kommer ske en omfattande privatimport, och egen tillverkning, för att inte nämna de industrier vi har i Sverige som producerar just fyrverkerier, som inte längre skulle vara lönsamma, och därför tvingas att flytta, eller lägga ned sin verksamhet.

Anonym sa...

Nåja, det har ingen betydelse vad vi tycker. 2011 blir det fritt fram, även för smällare som idag är förbjudet i Sverige. Detta vet säkert politikerna om, vilket förklarar deras passivitet.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=729683

Tacka våra förhandlare

"- Vi var väl inte helt nöjda i förhandlingarna, säger Torkel Schlegel, Räddningsverkets chef för enheten för brandfarliga och explosiva varor."

Detta kommer bli en källa till splittring i vårt mångkulturella samhälle. Många kulturer har som tradition att smälla av fyrverkerier vid bröllop och högtider. Om smällare och fyrverkerier kommer finnas till försäljning året runt så kommer det också smällas året runt.

Anonym sa...

Nils-Erik, Normännen har helt rätt inställning. Förbjud fyrverkerier av uppskjutningstyp med styrpinne. Bombrör skräpar ner mindre, och risken för att bränder ska antändas av glödande rester av pjäsen är klart mindre. Ska man säga obefintlig? Lägg till det kvalitetskrav, så vi slipper de superbilliga något bristfälliga bombrörspjäser som blivit så populära för att de är billiga, men som har varierande stighöjd, på mellan 15-och 75 meter, för samma pjäs. (på 75 meters höjd är den mycket vacker, på 15 meters höjd studsar delar av krevadeffekten i marken, och är definitivt en häslo, och brandfara)

Jag är för övrigt av inställningen att det här är ett självförvållat problem. Smällare är en tradition här, strax före nyårsafton är det närmast obligatoriskt. Lika obligatoriskt borde det vara med föräldra ansvar, i vilket det ingår att se till så att ungdomarna i fråga inte kastar fyrverkerier efter oinvigda, och djur. (Ja, när jag var i åldern, brukade vi samlas i större grupper och bland annat kasta smällare på marken för att se om någon vågade stå på dem när det small. resultatet? En och annan skosula med skum doft, och en kittlande känsla i fotsulan en stund. En klar skillnad mot att kasta smällare efter folk och fä.)

Däremot måste jag säga att jag är inte helt säker på att smällare året runt är en dålig ide. Jag tror att det får mängden smällande att minska, inte öka. Det blir helt enkelt inte lika intressant. Försäljningstillstånd av pyroteknik sker redan i dag på helårs basis, så ingenting hindrar försäljare från att kränga fyrverkerier året runt, utan det är en självvald begränsning.

Anonym sa...

Gör helt enkelt alla fyrverkerier så dyra att snorungar(jag kan inte säga annat) som är ute efter att terrorisera inte har råd med dem.Ta bort alla småsmällare som smäller och stör som ungar står och kastar i parker långt in på det nya året så är problemet så gott som borta.
Jag har varit med om att ungar kastat smällare efter hästar och ryttare,rent livsfarligt inte bara på grund av risken att bli träffad!
Nej,åretruntsmällare kommer inte minska smällandet,det kommer öka.Efterfrågan på småterrorvapen kommer alltid finnas hos snorungar,vare sig de kastar in dem i brevlådor eller skjuter mot folk och djur.Nu är åtminstone eländet begränsat till nyår och påsk,alltid något.Sålänge inte alla föräldrar har koll på sina barn är det den bästa vägen att gå.Den och att helt enkelt bara sälja stora dyra fyrverkerier som ungar inte har råd med.

Anonym sa...

Man kan inte lagstifta bort dåligt omdömme. Lägg mer ansvar på föräldrarna, låt de bära ansvaret för barnens/ungdomarnas handlingar i form av böter. Självklart ska barnen få vara med i vuxet sällskap. Lagändring är helt onödig då den redan idag säger att du inte får skjuta utan polistillstånd, gäller även nyår, påsk och valborg. Följer man säkerhetsföreskrifterna och hanterar fyrverkeripjäser med respekt händer inga olyckor.
Framförallt var nykter!
Förbjuder man fyrverkerier så kan man lika gärna förbjuda bilkörning också, där skadas/dör fler per år.
Sen kan det kanske vara lite störande för husdjur o dyl. men samtidigt är det en tradition som funnits sedan urminnes tider.