måndag 7 januari 2008

Nu börjar året på allvar

En helt vanlig vardag. Helgerna är över för den här gången. Skönt på ett sätt. Sverige börjar existera igen.
Sedan kommer frågan hur länge det ska vara jul i huset. Det vill säga. När ska granen ut och alla mysiga ljusstakar?

Som tur är, är det ok med levande ljus året om, vilken tid på dygnet som helst. Och tulpanerna har kommit och ger en försmak av våren. Även om jag gärna skulle se lite mer skidsnö. När det nu ramlar ner snö från himlen och ställer till en massa kaos varför kan den inte ligga kvar och lysa upp tillvaron. Och erbjuda fina skidspår.
Särskilt nu när Charlott Kalla blivit världens skiddrottning så tror jag det finns det många barn och unga som vill ut och träna i skidspåren för att bli nästa världsstjärna. Jag har ingen värlscupvinst på schemat men att glida fram i skidspåret när solen skiner är en härlig avkoppling. Bilden kommer från ett år när det fanns snö och skidspår.

Men det får väl bli innesittande idag. Får väl börja med att titta på dagens rubriker.

En ny opinionsmätning har kommit. (SvD, DN) Den ser inte särskilt annorlunda ut än de tidigare. För mig är det en fullständig gåta att en opposition som nästan aldrig syns går framåt. För även om regeringen fattat en del tuffa beslut under det gångna året så har ändå fler människor arbete och fler människor får mer pengar i plånboken. Nu gäller det för regeringen att motivera och förklara. Som flera sagt tidigare. Det har varit för mycket verkstad och för lite snack. Det vanliga är ju att det är tvärtom. Man bara pratar och gör inget.

En balanserad och verklighetsförankrad debatt tror jag behövs nu. Inte minst för att stoppa upp sverigedemokraternas framfart. Det går inte att sticka huvudet i sanden. Man måste ta medborgarnas oro för samhällsutvecklingen på allvar. Men det behövs objektivitet och statistik måste användas på ett förnuftigt sätt. Statistik kan vara bra ibland men man kan alltid hitta statistik som passar just det man själv vill få fram. Det är det sverigedemokraterna försöker göra. Medan kanske statistik från annat håll säger det motsatta. Det gäller att se till helheten.


En fråga som jag tror är väsentlig för alla är att man ska kunna känna sig trygg. Och då menar jag trygg både inför sin egen livssituation och trygg mot att råka ut för brott. Det gäller alltså både trygghetsförsäkringar och fler poliser. Men det allra viktigaste medlet är att fler får ett arbete och färre lever i utanförskap. Och där är regeringen på rätt väg. Men allt tar tid innan resultatet visar sig.

En av de stora nyheterna idag, även om den inte påverkar världsläget, är att Kajsa Bergqvist slutar att hoppa höjd. (SvD, DN)I alla fall på elitnivå. Jag förstår henne fullt väl. Efter många år med stora framgångar så är det naturligt att motivationen tar slut. Hennes bedrift att komma tillbaka efter hälseneskadan är fantastisk men som sagt motivationen kan inte hålla i sig för evigt. Det finns också andra saker i livet än att hoppa höjd och ingen är livegen. Diskussionen om hon skulle ha stannat kvar över OS är en icke-diskussion. Hon har betytt mycket för friidrottssverige och det ska hon prisas för.

Inga kommentarer: