lördag 12 januari 2008

Lördag och inte en gnutta solsken

Vädret utanför fönstret = trist. Vad annat är att vänta. I dagens Borås tidning kan läsas att Borås i alla fall hade 25 minuter sol om dagen i genomsnitt i december. Men det är ingen idé att sura. Inget blir bättre för det.

Ska väl grotta ner mig en liten stund i Access idag innan det blir födelsedagskalas i eftermiddag. För 36 år sedan var det i alla fall snö och kallt. Det kommer jag ihåg.

Men först en liten rundkik på dagens rubriker.

Jag kan inte låta bli att börja med SvD:s artikel att israelisk forskning kommit fram att kramdjur är bra för krigstrauman. Det är säkert så. Jag tror inte man behöver forska på det.

Men tänk så mycket bättre om barn inte behövde få krigstrauman över huvud taget. Det vill säga att man struntade i att kriga. När man får veta att barnen enligt artikeln lider av

"en eller flera stressrelaterade symptom som separationsångest, nervositet, aggressioner, ljudkänslighet, omotiverat gråtande, mardrömmar och sömnsvårigheter"

Borde man inte vara mer mån om sina barn.
Kanske Israel skickar över några kramdjur till barnen i Gaza så de mår bättre. Men efter att ha sett igår på TV en israel som skrattade när han sa att Gaza-borna ska må dåligt så är nog inte det tänkbart.

Båda sidor har ett ansvar i konflikten men jag tror nog att det är barnen på den palestinska sidan som far mest illa och som verkligen skulle behöva kramdjur. Som sitter fast i Gaza utan möjlighet till vård om man är sjuk.
Sedan tycker jag att det överhuvudtaget att undersökningen är tveksam. Varför ska 101 barn i en referensgrupp få leva vidare med sin ångest? Som sagt det är bättre att försöka hitta en väg till fred. Med barn som far illa lever bara hatet och misstänksamheten vidare.

Bara barn är ju faktiskt också de killar som i veckan fick sina domar för att de medverkat till en annan ung människas död. De borde ju omedelbart tas om hand i väntan på att domen ska få laga kraft. Har man blivit dömd till sluten ungdomsvård så borde väl i rimlighetens namn någon form av frihetsberövande ske omedelbart. Javisst jag vet att det finns möjlighet att överklaga och att domen inte gäller förrän alla rättegångar gått till vägs ände. Till högsta domstolen om det så behövs.

Men när det nu visar sig att de nästan omedelbart hamnar i bråk igen. Jag kan inte bedöma om de blivit provocerade så de slagit tillbaka eller inte men det har ingen betydelse. Det överlåter jag till myndigheterna att reda ut men oavsett så borde de inte utsättas för risken att hamna i bråk igen. Det finns säkert många som vill provocera dem.(SvD, DN, Aftonbladet)

Till sist något helt annat. Jag tycker att det är trist att så få tjejer som söker till datautbildningarna. (DN) Själv håller jag ju inte på med tekniken kring datorerna, mer än till husbehov, utan jag håller mig mjukvaran. Men det är säkert så som det står i artikeln i DN att det behövs fler kvinnliga förebilder. En möjlig anledning kan vara att de kvinnor som jobbat inom IT-branschen inte har accepterat de stundtals orimliga villkor som funnits. Oändliga arbetsdagar går inte ihop med ett normalt familjeliv. Rimligtvis borde inte heller männen ha tid med det. Det finns säkert en hel del att göra inom branschen för att se till att det finns rimliga arbetsvillkor för både män och kvinnor. Och det behövs fler kvinnor inom denna bransch. Precis som på alla andra arbetsplatser är det viktigt med en någorlunda jämn könsfördelning. Jag tror att arbetsklimatet blir bra mycket bättre.

Nu ska jag jobba lite på min egen arbetsplats. Eftersom jag är ensam blir det svårt med könsfördelningen men inom politiken är det desto fler män så det jämnar ut sig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Som civilingenjör (inriktning datateknik) och numera verksam som systemutvecklare på ett större företag har jag kraftiga invändningar mot din beskrivning av branschen. Den verkar väldigt präglad av den mediala bilden av branschen som främst kommer från tiden kring år 2000. Där jag arbetar är det normala 40-timmarsveckor som gäller, något annat skulle inte gå eftersom de flesta av de anställda har barn.

Dock kan jag ge dig rätt i att vissa delar av branschen lider av problemet du beskriver, men då är det den (förhållandevis lilla) del av branschen som drar till sig väldigt unga personer som inte har någon formell utbildning och mer är "självlärda datanördar". Det är synd att de i.s.f. ska prägla allmänhetens bild av hur det är att arbeta som civilingenjör inom IT eftersom de två världarna skiljer sig väldigt mycket åt.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag bär väl med mig hur det var på den tiden när jag själv var med och installerade datorer på kvällar och nätter i slutet på 80-talet. Tyvärr är det väl ändå så att vi är beroende av att datorerna fungerar 24-timmar om dygnet. I en del fall av nödvändighet. Andra gånger kanske det inte är lika nödvändigt. Men det medför ibland icke önskvärda arbetssituationer. Borde i alla fall.
Men på stora arbetsplatser finns det säkert rutiner (utom på Telia förstås) för att lösa sådana problem.
Men som sagt. Jag förstår inte varför tjejer inte söker till IT-branschen. Men det kanske är bra att det kommer upp en diskussion.
där du Johan som har goda erfarenheter kan berätta om dem.

Anonym sa...

Det gick bara 2 dar så var dessa våldsverkare till heterokillar ute och sparkade och slog igen- antagligen för att återupprätta sin s.k heliga "street Cred..

Har dessa kåta hormonsprutor till manliga våldsverkare nån far eller mor? I så fall, var gömmer dom sig nu?

Här är det föräldrarna som borde skämmas ögonen ur sig- speciellt pappan. Den här grova respektlösheten mot andra människors liv och värde är inte medfödd - det är inlärt hemmifrån sen barnsben - mest troligt från pappan.