söndag 13 januari 2008

Sen söndagskväll

Så har ännu en helg gått till ända. Jag blev fast med Accessen idag också. Så mycket annat har jag inte hunnit med. Förutom en liten kort promenad och en rensning av datorn. Den gick så segt, datorn alltså, så att jag hann sätta på kaffe medans datorn bytte sida. Men nu rasslar den på som bara den.
Och än har jag inte slängt ut julen. Och jag tror jag ska vänta på första solstrålen. I morse trodde jag att den skulle komma fram men det började snart regna igen. Tur att det går att spela tennis inomhus i alla fall.

Och dagens rubriker kan jag ju läsa inomhus.
Men jag kan inte låta bli att fundera över det informationsflöde som strömmar genom datorn idag. Jag kan sitta hemma på min kammare och nästan på ögonblicket något sker ute i världen få veta detta. Ja. Förstås det finns ju länder där inget sipprar ut vad som händer . Där staten censurerar. Men från alla andra. Och se bilder.
Det är faktiskt under min livstid som TV har kommit. Jag minns första gången jag såg en provsändning från en fabrik i Norrköping hemma hos goda vänner till min mormor. Det var mest flimmer men någonstans där mitt i allt flimmer gick det människor. Jag kommer ihåg det som idag hur fantastiskt vi tyckte att det var. Trots att vi nog egentligen inte såg så värst mycket.

Ibland kanske man skulle önska även idag att det var lite mer flimmer i burken förresten.

Nåväl. Vad hittar jag på tidningarnas hemsidor idag då?

Vänsterpartiet ska göra total make-over. De ska lyssna på folk, de ska inte driva frågan om utträde ur EU, alla barn ska ha rätt till kunskap. Eller kanske rättare att de ska tala om för människorna där ute att de tycker så. Vad då där ute för resten? (DN)
Och det är väl inte konstigt att "människorna där ute" tror att vänsterpartiet är ett kommunistparti när partiledaren kallar sig kommunist. Det är väl det första som måste göras i renoveringen, att partiledaren slutar med det.

I SvD finns några artiklar idag som handlar om gömda flyktingar som behöver sjukvård och som måste gå till "underjordiska" mottagningar där sjukvårdspersonal ställer upp gratis efter sitt vanliga arbete för att ge sjuka och utsatta människor lite lindring. Sverige har fått kritik från FN för att vi inte ger även gömda människor riktig vård när de är sjuka. Frågan har diskuterats länge men ingen lösning har kommit till stånd.

Självklart kan man tycka att de som fått avslag på sina asylansökningar ska återvända hem. Men nu är ju inte det svenska asylsystemet 100 % rättssäkert och hos asylmyndigheterna finns genomgående en misstroendeattityd. Jag tror att de allra flesta som inte vågar åka hem utan gömmer sig skulle mer än gärna åka hem till sina hemländer om de inte fruktade för sina liv. Hellre än att leva ett liv där de är beroende av andra och hela tiden rädda att bli upptäckta.
Heder åt dem som hjälper alla dessa människor men det är också dags för regeringen att sätta ner foten. Det är människor av kött och blod det handlar om och som många varit med om fruktansvärda händelser.
Artiklarna talar för sig själva. Att utomlands ha vittnat om hur Kina använder avrättade fångars organ till transplantationer lär inte uppskattas vid en eventuell hemkomst. (Fruktansvärt i sig)

Nej nu är det nog sovdags. I morgon börjar en ny vecka.


 

Inga kommentarer: