måndag 31 mars 2008

Medborgarna i centrum

Vad fort en förmiddag går. Särskilt när man håller på med det som är roligt. Idag har vi slipat de sista detaljerna för det medborgardialogmöte vi ska ha nästa vecka. Här bredvid finns en kopia av inbjudan.


Det ska bli spännande att se hur många som kommer. Hur många medborgare som vill träffa sina politiker och ställa dessa mot väggen. Första gången kommer en uppföljning att göras av vad som hänt med de önskemål som kom fram vid intervjuundersökningar som gjordes för något år sedan. Finns att läsa här. Sedan kommer ämnen som känns viktiga för medborgarna att tas upp. Kanske tryggheten på området och trafiksituationen.


En fråga som engagerar många medborgare är hur man behandlas när man blir äldre. Socialstyrelsen har nu gjort en äldreguide där över 2000 boenden "klassificerats" vad gäller olika områden såsom delaktighet, ledning mm på en skala från 1 till 5, där 5 är bäst. (DN, SvD) Exakt hur man gjort klassningen har jag inte lyckats lista ut. Mer än att man samlat in information från kommunerna. All information finns inte på alla boenden men guiden kan väl ändå ses som en bra början för att både leda medborgarna rätt och sätta press på kommunerna.


Här finns guiden. Sedan kan man klicka sig fram till sin egen kommun.


En annan fråga som är viktig för medborgarna är trygghet. Närvarande polis är något som många efterlyser. Idag förekommer mycket polisarbete inomhus på stationen. Rapporter ska skrivas mm. Men nu ska äntligen polisen få ny teknik som gör att mycket av rapportarbetet och sökarbetet kan göras medan de är ute på fältet. (SvD) Det känns som det är på tiden att även poliserna får modern utrustning. Åtminstone lika bra som de har som de jagar.


Även om denna utrustning inte kan sätta stopp för de hackare som lagt ut blinkande bilder på amerikanska hemsidor för personer med epilepsi. (SvD) Sådana blinkningar kan utlösa epileptiska anfall. Antingen är de som gjort detta fullständigt medvetna om vad de gör och då är det ett synnerligen illasinnat dåd mot funktionshindrade eller också vet de inte om vad de ställer till med och de ska de upplysas om detta. Om upplysningarna nu går fram.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Notera att det inte handlar om "hackare" då bara grundläggande datorkunskaper krävs för att visa en blinkande bild, samt att "hacking" vilket egentligen handlar om att skapa finurliga lösningar inte har något med dådet att göra.

Det handlar utan snarare om pojksträck, förvisso ett väldigt fult och onödigt sådant men fortfarande ett pojksträck. Det finns amerikanska forum där framförallt ungdomar planerar bland annat små "lustigheter" att ställa till med på andra forum, det här låter precis som en sådan grej som kommer därifrån. Sök efter 4chan så kommer du hitta mer, en varning utfördas dock för känsliga personer och mesar.

Anonym sa...

Anonym den 31 mars 2008 14:37:

Det är inte bara folk från USA som forumraidar. Flashbackforum borde ge dig mer info.

Anonym sa...

@Tidigare inlägg: Lol, regel 1 och 2, anonym.
Jag tyckte epilepsiräden var en rungande succé för väldigt lite arbete. CoSräderna kom inte ens i närheten. Skratt och skoj hades av alla.
Reglering av internet är något som är precis tvärtemot grundidén. Internet är inte allvar, ta det som det skämt det är. Gillar man inte nåt är det inget tvång att fortsätta.
Åker du dit på nåt scriptkiddie "pojkstreck" är det bara att rycka på axlarna och starta om datorn.