lördag 8 mars 2008

Loppis och kvinnodagen

Jag har precis kommit hem från loppmarknad i Sjömarkens missionskyrka där jag försökt sälja glas och kaffekoppar av varierande storlek och märke. Det är fascinerande att vara med när loppmarknaden öppnas. Det gäller att vara först i kön för att hinna "skanna" av borden med prylar snabbt så man hittar någon eventuell "godbit" innan någon annan gör det. Fascinerande är det också när man försöker pruta på något som kostar en femma. Det är kul att jag blir tillfrågad om jag vill vara med.

Om en liten stund är jag på väg till årsmöte med Hörselskadades Förening i Borås. Men jag hinner nog skriva några kommentarer om dagens artiklar.

Idag är det internationella kvinnodagen och många artiklar handlar om kvinnor och kvinnors situation i världen. Jag skrev om detta igår och att alla dagar borde vara kvinnodagar. För att förbättra kvinnors situation i Sverige och världen. Trots allt har vi kommit långt med jämställdheten i Sverige. Även om lönerna släpar efter männens och kvinnor utsätts för våld från män i deras närhet. De stora insatserna måste göras i länder där kvinnor är andra gradens medborgare och har sämre rättigheter än männen. I många länder har flickor inte ens rätt att gå i skola. Läs mer på gårdagens blogg.

Lite annorlunda situation har kvinnorna i Nordkorea det. (SvD)Där uppmanas kvinnorna att bidra till nationens försvar. De ska inte hemfalla åt västerländska seder och uppfostra sina barn till sanna revolutionärer.

Till sist. Jag kan bara inte låta bli att uppröras över att Bush förespråkar att tortyrmetoden skendränkning ska finnas kvar. Han lägger in sitt veto mot ett förslag till att sådan metod ska förbjudas. (DN, SvD)

På något sätt kan det inte vara rätt att en människa har så fruktansvärt stor makt att han eller hon kan avgöra ett beslut trots att kongressen, de folkvalda, har sagt något annat.

Nu hinner jag inte mer.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg, och vetot som Bush har men som även finns i FN, tenderar att bidra till väldigt dåliga beslut.

Anonym sa...

Jag ser att det kom noll resonans på din blogg om könsstympning. Ledsamt !
Så jag hoppas/antar att en småfet pensionärs tanker är tillåtna ?

Kom det så lite gensvar för att de kritiska vet att de blir genast klassade som rassister/främlingsfientliga och förmodligen svartlistade av Expo ?

Jag följde upp Anna Larssons krönika lite, kollade de uppräknade ländernas religionsuppdelning:
I Egypten finns 85% muslimer och 97% könsstympade, i Burkina Fasso är talen 56%/76%, Mali 90%/92%, Elfenbenskusten 40%/45% och Guinea "huvudsakligen Islam"/99% stympningar (Stympade enligt Anna, religion enligt Wikipedia).

Jag kritiserar INTE islam ! Men ser ett visst samband i siffrorna och förundras att imamer och muftis tydligen har "viktigare saker" (?) att syssla med än att försöka komma till rätta med dylika stenålderstraditioner ?
Tror mig veta att könsstympning inte har stöd i religionen. Men ser alltså att religionen nu tolererar det ?
Vet också att en del modiga kvinnor i dessa länder har protesterat mot problemet. Dessa lever nu under polisskydd i väst ! Dock inte i Sverige.

Jag tror att barbareriet är en "gammal tradition" och alltså en del av "andra kulturer".
Men du tror fortfarande på multi-kulti där vi alla lär av varandra ???
För att sedan säga att egentligen tror du bara på multi-kulti så länge den täcker sig med vår.
Alltså dock "uni-kulti" ?

Men det är inte förunderligt. Grön Ungdoms viktigaste teman idag är "jag kom tvåa i i tävlingen skönaste malmö/lundabo", "jag var i radio !", "Sveriges snällaste partiledare" ("jag röstar på dig lilla gumman") och huruvida "gossar kan klädas i rosa". Dessutom lite "mot avvisningar" och "för ett queertolerant samhälle" (En herr/fru Axel vill att samhället respekterar att han "ibland känner sig som en man, ibland som en kvinna")
Hur jag med sidans sökfunktion än söker efter inlägg om könsstympningar: "noll träffar !".

Och om nu några kommuner säger att de inte vill ha någon berikande multi-kulti. Varför glädjer du dig inte åt det, gnuggar händer och tänker "mera berikning för Borås !" ???

Tjalle Tvärvigg, förmodligen med förutfattade meningar ?

Anonym sa...

Anne-Marie,

ser att jag "straffas med tystnad" ?
Men när du har så lite respons på en vecka (?) antar jag att en blänkare är OK ?

Grön ungdom har fortfarande inga problem med könsstympning.
Däremot naturligvis med sd.
Som tydligen har gjort ett uttalande om kvinnors jämställdhet och därvid får följande kommentar:

Citat Grön Ungdoms språkrör:
"Konstigt att ett parti som håller så mycket på traditioner och talar så mycket om att bevara "svensk kultur" vill uppnå jämställdhet.
Borde inte våldtäkter och mäns överordning över kvinnor ses som typinslag i "svensk kultur" och något som därmed borde bevaras ?"

Tror mig minnas att några höga politiker gjort liknande uttalande men det minskar väl inte tramsigheten ?
Efter mottot "Ni har inget relevant att bjuda på och f.ö. har vi ensamrätt på det !"
Jag tycker det är tämligen oseriöst att insinuera att våldtäkter är ett "typinslag i svensk kultur" och sålunda täcks av ett partis politik ??

Visserligen rör det sig om "Grön Ungdom" men ungdom torde väl vara åldersbegränsat neråt, åtminstone till 10-11 år ?

F.ö. hörde jag deras språkrör på radio häromdagen med yttrandet "Vi är för FRI invandring !"
Nu är väl det odemokratiskt att bara flyktingar med pengar har möjlighet att ta sig till Sverige ?
Nästa konsekventa steg är sålunda att kräva "gratis shuttle-flyg" för utresevilliga från hemlanden och hit ?

Tjalle Tvärvigg