torsdag 13 mars 2008

Inför fullmäktige

Så är det då dags för kommunfullmäktige i kväll. Ett hett ämne kommer utläggande av en del av gruppboende för funktionshindrade på entreprenad. Så hett att det blir demonstration av Kommunal innan enligt dagens BT. Visst är det en särskilt utsatt grupp människor det gäller och när det kommer till konkret upphandling är det viktigt att stora hänsyn tas. Men det jag inte förstår är det kompakta betongmotståndet mot alla förslag att låta någon annan än kommunen stå för utförandet av olika kommunala verksamheter. Självklart har kommunen det totala ansvaret men vad är det som säger att kommunen alltid är den som är bäst att stå för den dagliga verksamheten. Det finns de företag som är specialiserade och varför inte låta personalen bilda kooperativ och driva verksamheten i fortsättningen.

Eftersom det ofta är kvinnor som jobbar inom vården skulle fler möjligheter till entreprenader också ge fler kvinnor möjlighet att driva företag eller kooperativ.

Självklart ska man inte lägga ut verksamhet på entreprenad bara för sakens skull. Men har man inte provat så får man inte heller någon uppfattning om kommunens verksamhet bedrivs på ett rationellt och effektivt sätt. Med bibehållen kvalité såklart.

Förmodligen blir det inget beslut idag utan förslaget skickas tillbaka. Förhoppningsvis sparas debatten också. Men det kan man inte ge sig sjutton på. Bäst att förbereda sig på en lång kväll. Bara jag vaknar till morgondagens skolbesök på Bodaskolan.

Det finns en del annat som också kan bli hårda debatter kring. Miljömålen till exempel. Fast där är alla nästan överens i allt, över 100 punkter. Bara två årtal på två punkter ifrågasätts av sossarna. Men det kan säkert debatteras i flera timmar. Återkommer med rapport.

Nåväl. Innan fullmäktige har jag en hel del annat att klara av. Håller på med en hemsida till Brämhulta företagarförening och i eftermiddag ska träffa en gymnasieklass på Bäckäng och prata integration tillsammans med (eller emot) Lennart Andréasson (v). Ska bli roligt och intressant.

Dessutom får jag väl sitta och vänta på alla telefonsamtal som kommer att ramla in från alla hugade spekulanter på datautbildning. Jag hade en annons i dagens Sjuhäradsaffärer. Som går som bilaga till BT. Fast just jag fick inte bilagan. Men har numera fått den direktlevererad.

2 kommentarer:

Lennart Andreasson ( V ) sa...

Vi brukar kunna komma överens i integrationsfrågorna, problemet är att du tillhör ett parti som fiskar i grumliga vatten. Det känns lite jobbigt att köra ner alla folkpartisters utspel i halsen på dig eftersom du är betydligt vettigare än ditt parti - i vart fall i frågor som berör invandrar- och flyktingpolitik.

Jag tror inte det är meningen att vi ska slåss med varandra på Bäckäng, det handlar säkert mer om att vi ska få ta del av elevernas arbete med integrationsfrågan. Jag ser fram emot att få ta del av deras syn på vår kommunala integrationspolitik.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag håller inte med dig om att fp fiskar i grumliga vatten. Jag kan hålla med om att ibland har retoriken varit lite väl hård.Men även jag ser fram emot besöket. Så får vi väl se hur mycket du kör ner i halsen på mig. Jag klarar nog en del.