torsdag 6 mars 2008

Alla flickor har rätt till all undervisning

Jag avslutade gårdagen med att se på Kvällsöppet där man diskuterade hedersvåld. Med anledning av de många händelser där unga flickor med invandrarbakgrund dödats eller försökt dödas av sina släktingar. En förfärlig sedvänja som inte är acceptabel i ett demokratiskt samhälle. Där mänskliga rättigheter ska råda. Allt måste göras för att det inte ska drabba fler flickor, eller pojkar. En hel del görs redan men det behövs göras mera.

I programmet efterlystes bland annat att flickor inte ska befrias från att delta i viktiga ämnen som sex- och samlevnad och gymnastik. Idag är mer än var fjärde utlandsfödd flicka befriad från sådan undervisning eller får inte följa med på studiebesök eller klassresor enligt uppgifter i en artikel i DN av två folkpartistiska ministrar, Jan Björklund och Nyamko Sabuni och en folkpartistisk partisekreterare, Erik Ullenhag. Uppgifterna hämtas från en doktorsavhandling av Sara Högdin. Hon har konstaterat att det ämne som flest utlandsfödda flickor hindras från att delta i är sex- och samlevnadsundervisning.

I artikeln (kommenteras även i SvD) föreslås att denna möjlighet till befrielse, som ursprungligen var avsedd som ett undantag, avskaffas. Jag håller med.

Visst är det en svår fråga, som kan innebära konflikter med kulturer och religioner. Men det är inte ok att flickor utestängs från delar av undervisning. Med lite flexibilitet och fantasi tror jag att man kan göra konflikterna mindre. Och det är en viktig signal som sänds till föräldrarna att här lever vi i ett jämställt samhälle (även om vi har en bra bit kvar till verklig jämställdhet) och att en flicka har rätt att leva sitt eget liv med rätt till egna val. Men det får inte innebära att föräldrarna håller flickorna hemma från skolan. Vilken information man får när man kommer till Sverige är av stor vikt. Det är viktigt att man får veta både rättigheter och skyldigheter. Att vi har skolplikt i landet till exempel. Och att män och kvinnor har lika rättigheter.

7 kommentarer:

Förvånad sa...

Hej,

jag vill då inte att min egen dotter ska få undervisning i hur man bäst får till en orgasm innan JAG tycker hon är mogen för det. Oj, måste kanske säga att jag inte är muslim. Det är kanske bättre att alla flickor blir slampiga fjortisar? Sexundervisning i all ära, men frånta inte föräldrarna ännu mer ansvar. Som det ser ut nu lär de sig knappt något i skolan.

Dessutom är det på modet att ta bilder och spela in filmer med mobilen i omklädningsrum. Jag vill inte att min dotter ska visas upp naken på nätet/youtube. Vad tycker du om det?

Unknown sa...

förvånad:
Jag tror inte att skolans sexualundervisning gör din dotter till en slampa. Den gör nog snarare henne till en stark individ, medveten om sin egen kropp. Brist på sexualkunskap kan dock skapa många förvirrade tonåringar...

Sex finns, vare sig du vill det eller ej, och det snällaste vi kan göra mot tonåringarna är att guida dem inom detta område.

Förvånad sa...

@Fredrik:

Jag har inget emot sex... eller ordentlig sexualundervisning men tycker att föräldrar har en stor del av uppfostringsanvsvaret. Den sexualkunskap som du nämner verkar ha blivit helt fel. Barn idag kan väldigt lite om sex fast de får sexundervisning i skolan. Jag har flera tonåringar hemma och de har ingen aning om könssjukdomar t ex. Varför tvinga folk att lära sig hur man bäst suger av en kille och inte undervisa i gonorrhea?

Lite moral kan inte vara fel i sammanhanget. När jag gick i skolan i USA (högstadiet) fick föräldrarna skriva på ett intyg som godkännde att deras barn fick gå sexundervisning. Vi kanske skulle ha lite mer koll som föräldrar i Sverige? Vet du vad de lär ut i skolan?

Unknown sa...

Gärna moral, men inte moralism. Dvs fördömande av puritanska fundamentalistiska föräldrar är inget att ha. (tyvärr kort svar, för jag måste gå :))

Anonym sa...

Sunda åsikter Anne-Marie !

Men helt emot dina nyliga inlägg:

"Jag tror på ett mångkulturellt samhälle där vi lär av varandra."

Du verkar mena att andra kulturer bara får bestå av annan musik/mat/danser och andra för svenskar "mysiga yttringar" passande för en lyckad torgfest.
"Äter ni verkligen levande fisk med sjögräs till frukost, vad konstigt !"
Från svenska åsikter och rättsväsen avvikande "kulturyttringar" vill du anpassa till en sorts "Kultur Light".
Men det går inte ! Även om du klassar det som okultur så är det en del av den främmande kultur du säger dig vilja ha parallellt här. Som du dock sedan inte vill ha. För du kan inte bara välja ut de "mysiga delarna" och säga "detta får numera vara er kultur !"

Citat från nyligen:
"Vad är det som säger att just hur vi gör i Sverige är det allra bästa ?"

Varför är nu din åsikt att "det inte är ok att flickor utestängs från delar av undervisningen" tillåten, den grundas ju på den subjektiva inställningen att "vi vet bäst" ?
Hur vet du vad som är bäst för en flicka från en främmande kultur ?

Eller är det bara en "förutfattad mening" ?

Tjalle Tvärvigg

Mannen sa...

När ska ni inom fp ta er samman och se till att invandrarpojkar får möjlighet att växa upp med hela sin penis i behåll?

Till ert försvar, ni är tyvärr inte ensamma om att strunta i pojkarna. Men nu är det dags att tänka om!

Vid en "omskärelse" är det den känsligaste delen av penis som skärs bort, se den medicinska artikeln:
http://www.nocirc.org/touch-test/bju_6685.pdf

För mer info om detta övergrepp, se:
http://childrens-genital-integrity.blogspot.com/

Vänsterpartiet har som enda parti tagit kongressbeslut på att arbeta för ett förbud mot könsstympning av pojkar.

Staffan Danielsson (c) har en utmärkt motion i riksdagen om "könsstympning av barn", men den lär få avslag.

Anne-Marie Ekström sa...

Detta är inte en lätt fråga. Var går toleransnivån. Å ena sidan så ska vi värna religionsfriheten och å den andra måste unga ha rätt till sitt eget liv och frihet att själva välja hur de vill leva sina liv.
När det gäller sex- och samlevnadsundervisning så är det självklart så att hur den genomförs är otroligt viktigt. Fredrik skrev några kloka ord. Självklart tycker jag det är galet att filma i omklädningsrummet när man är naken. Men jag tror det är bättre med en bra sex- och samlevnadsundervisning i skolan än att kunskaperna kommer via kompisar och olika porr-sajter.
Men visst håller jag med om att det är viktigt att man informerar om olika könssjukdomar mm.