tisdag 25 mars 2008

Barn för hela slanten

Snön ligger vit på taken endast tomten är vaken. Nej visst. Det är inte jul nu. Passar på att skriva några rader när barnbarnen tittar på Nicke Nyfiken. En charmig apa som ger sig ut på en rad upptåg.

Jag kan inte hjälpa att jag blir lite förvånad över Johan Hellströms(mp) senaste inlägg på sin blogg om betygen. Ok att han inte tycker om betyg. Vi har olika uppfattningar i den frågan. Jag förstår inte varför det ska vara så farligt att sätta ned på papper om en elev uppnått målen eller inte så att hon eller han (och hans eller hennes föräldrar) vet vad som behöver förbättras. Ju tidigare detta sker desto mer tid har eleven på sig. Under de första åren i skolan lägger man grunden. Ingen kan bygga ett hus utan att göra en ordentlig grund.

Nåväl. Det var egentligen inte det jag förvånades över. Utan Johans analys:att stora delar av svenska folket vill ha tidigare betyg beror på att Jan Björklund fört skoldebatten. Betyder det att han anser att svenska folket är en samling jasägare som inte kan ha en egen uppfattning? Eller är det så att just den skolpolitik Jan Björklund och folkpartiet fört är den som största delen av svenska folket ställer sig bakom. Jag tror på den sistnämnda förklaringen. Men visst är det lite förvånansvärt att en mp:are tillskriver en folkpartistisk partiledare sådana ledaregenskaper att han får med stora delar av svenska folket på sina åsikter.

Mera barn. Centerpartiet vill inkomstpröva barnbidraget. (DN, SvD) Jag undrar om de tänkt igenom konsekvenserna av ett sådant förslag. Jag kan förstå tanken. "De som tjänar mycket behöver inte barnbidraget till löpande utgifter utan kan sätta in det till barnen på något konto." Men vem ska avgöra var gränsen går. Levnadsvillkoren är olika i olika delar av landet. Och ska det vara en fast gräns. Centerns förslag är 240 000 kronor om året. Om man tjänar 241 000 kronor ska man inget barnbidrag ha då? Vilken administration krävs för att administrera det hela. Frågetecknen är många. Förslaget känns lite ogenomtänkt. Och det motverkar arbetslinjen.

Nu ska jag ut i snön och se om det är lika kallt som det ser ut. Det blåser men solen skiner mellan molnen. Igår kom aningarna på skam. Det blev en riktigt härlig vandring i snön.

1 kommentar:

Johan Hellström sa...

Men nog spelar det ändå roll vem som har problemformuleringsinitiativet?

Omdömen, som inte är betygsliknande, har jag inget emot och sådant har ju oxå använts i många år till utvecklingssamtalen (kvarssamtalen).