fredag 14 mars 2008

Med kartan i hand på Bodaskolan

Efter kladdkaka och kaffe och med en handritad karta i hand för att hitta, har jag gått runt bland klasserna på Bodaskolan. Jag hann besöka en hel del klasser på förmiddagen idag. Och jag blev imponerad. Överallt träffade jag engagerade och intresserade elever. Jag träffade tjejerna och killarna i internationella klassen där eleverna ,varav en del bara varit i Sverige en kortare tid men ändå talade bra svenska, tyckte att deras lärare var snälla och att det fanns allt på Hässleholmen som man behöver. Jag träffade barnen i kommunikationsklassen(barn med funktionshinder) som just hade gjort en övning om vad de tycker om olika saker och nu funderade över vad de lärt av övningen. En av eleverna konstaterade att hon lärt sig att man får tycka olika än vad kamraterna tycker. En nog så värdefull insikt i ett demokratiskt samhälle.

I sjätteklassen skrev eleverna avancerade rollspel om ett ting under Gustav Vasas tid. Helt fantastiska texter. Ett exempel på att när man hittar rätt "nyckel" för att låsa upp inlåsta förmågor så kan det utföras stordåd.

Under bildlektionen fick jag lära mig hur man konstruerar en tecknad serie. Får se om jag gör någon egen.

Bodaskolan nämns ibland i negativa sammanhang. Med så många elever, över 500 på "högstadiet" , är det inte konstigt att saker och ting ibland halkar snett. Dessutom när man valt att polisanmäla när det händer brott och därigenom sätter fokus på det som hänt. Den uppfattning jag har är att skolledning och dess personal jobbar intensivt på att förbättra det som inte fungerar. En viktig bit tror jag är kontakt med föräldrar på deras eget språk. Men det behövs också en bättre fysisk skolmiljö.

För är det något jag inte imponerades över så är det lokalerna. Men det visste jag ju redan. De behöver verkligen renoveras. Både på grund av inomhusmiljön och ventilationen men också för att skolan inte medger flexibilitet och ett modernt sätt att arbeta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Efter 3 år på Bodaskolan håller jag absoloute med dig, lokalerna håller låg klass. Skolan i sig är helt okej, tidningar gör som vanligt där de målar upp skräckscenario.
Se bara Aftonbladets kampanj "det nya tuffa Sverige"
Niklas

Marcus Svensson sa...

Jag kom av en slump in på din blogg och läste till min glädje att du liksom jag tycker om Bodasolan. Jag har jobbat i 4år på Boda och snart 13år i Borås skolor. Jag kan inte tänka mig att byta arbetsplats. Skolledning, kollegor och framförallt elever på skolan är fantastiska att arbeta tillsammans med. Det finns en puls, en själ och ett hjärta och en imponerande glädje i den skolan som jag inte vill vara utan. Skolan ska ju byggas om och då finns förutsättningarna att, inte som nu vara en bra skola, utan att bli den bästa skolan. Det jobbar vi alla helhjärtat med.