lördag 1 mars 2008

En regnig lördag med lite av varje

Så var det då lördag igen. Den här helgen är första helgen på riktigt länge som jag inte har något akut hängande över mig. Kursförberedelser eller kilovis med handlingar att läsa. Den ruvande förkylningen fortsätter att ruva. Ibland vore det kanske bättre att den bryter ut. Nu finns den bara där och irriterar. Och bidrar till en beslöjad röst. Nåväl. Jag får väl ta det lugnt med en bok idag. Vädret inbjuder ju inte till någon längre utomhusvistelse. Började med snö men har numera övergått i regn.

Men först tänkte jag skriva några rader. Till att börja med bemöta sverigedemokraten Williams inlägg (finns på Borås nya bloggportal). Eller egentligen finns det inte så mycket att bemöta. Vi har olika uppfattningar när det gäller ett mångkulturellt samhälle. Jag tror på människan. Han tror på att en stark stat är det viktigaste. Det håller inte i längden i en värld där det som händer på andra sidan jordklotet kommer in till och med i det egna vardagsrummet. Bullerbyidyllen kommer aldrig att komma tillbaka. Hur gärna än sverigedemokraterna vill det. Vi kan inte isolera oss. Vi är beroende av andra människor i andra delar av världen.

Ett intressant klargörande är att han inte vill sätta totalstopp för att människor som söker skydd kommer hit. Det är ju positivt. Men jag har fortfarande inte fått svar på hur sverigedemokraterna vill att vi då ska ta emot dessa människor. Och vad sverigedemokraterna tycker att vi ska göra för att förbättra för dem som redan finns här.

Ibland känns det gott att lämna de allvarliga frågorna och botanisera i de lite udda nyheterna. Som till exempel att svenskarna är allt längre och tyngre (kanske i och för sig en allvarlig tendens, åtminstone det sistnämnda). Dessutom får vi allt större fötter. Det visar en undersökning som presenteras i DN. Det kommer att resultera i att kläd- och skostorlekar blir allt större. Det vill säga att skostorlek 38 ska fortfarande vara skostorlek 38 även fast den är större. Lite märkligt. Jag som alltid haft stora och breda fötter och skostorlek 41. Kommer jag att kunna ha storlek 40 nu då. Eller? För att inte tala om klädstorlekarna. Ett lätt sätt att banta. För det är ju lite så att den som bantar mäter sitt resultat i att kunna ha en storlek mindre.

Allvarligt eller inte. Men för de två rånare i Sydney i Australien som försökte råna en bar med machetas blev det allvar när de blev varse att på baren satt 50 killar från ett mc-gäng. Uppenbarligen fel bar att råna. Den ena fick uppsöka sjukhus efter att mc-killarna tagit hand om honom. Den andre greps av polisen. Men polisen verkade nöjd med assistansen enligt SvD. Även om jag inte tycker att det är önskvärt att polisen får hjälp från mc-gäng som tar lagen i egna händer.

En annan verkligen udda nyhet som ännu inte är någon nyhet men kan bli inom tio år, är att forskarna tror att de ska hitta en ny planet i solsystemet. (DN) Forskare har räknat fram att solsystemet borde ha ytterligare en planet. Pluto har ju förlorat statusen som planet. Den var för liten. En nyhet som gått mig förbi, måste jag erkänna. Men man tror ändå att det finns nio planeter. Så nu ska man ut och leta efter den som man tror finns. En oändlig deckargåta.

Jag ska nöja mig med en Homan-deckare som jag hittade på bokrean.

Inga kommentarer: