onsdag 19 mars 2008

Föräldraansvar på olika sätt

Idag har jag besökt Borås Dagfolkhögskola på Hässleholmen. Jag träffade gruppen som har mycket lite kunskaper med sig från sitt hemland. Elever över 40 år som kanske aldrig ens har hållit i en penna. Och som, vilket gäller en del, trots flera års SFI inte lärt sig den mest elementära svenskan som behövs för att klara sig hjälpligt i samhället. Och för att kunna tala med sina barns lärare. Det gäller att utgå från varje människa där han eller hon befinner sig.

Jag hoppas att man hittar en lösning så att folkhögskolan kan finnas kvar. Kommunen har ett ansvar för de människor som går på dagfolkhögskolan och alternativet är inte att lämna de människor som har längst kvar till delaktighet i det svenska samhället i sticket. Det skulle vara förödande, kanske främst för deras barn. Genom att föräldrar lär sig åtminstone så mycket svenska att de kan hålla kontakt med sina barns skola kan säkert negativa tendenser som bråk och skolk motverkas.

När vi diskuterade inför att införa ett Brottsförebyggande Råd på Hässleholmen kom vi fram till att det som var allra högst prioriterat var att stärka svaga föräldrar. Ett första steg är onekligen att de lär sig tala svenska.

Nog om lokalpolitik.

I Laholm har man andra problem i skolan. (DN) En pojke som går i sexan får inte äta i matsalen eftersom han har sina byxor så långt ner att han sitter på kalsongerna. Det har skolans rektor bestämt. Och han får numera äta hemma. Men beslutet strider mot skollagen och ska därför utredas.

Om sanningen ska fram så skulle inte jag heller tycka att det vore aptitligt att äta tillsammans med någon som sitter i kalsongerna. Åtminstone inte i en skolmatsal. Om jag vore förälder skulle jag nog inte acceptera att killen äter hemma utan kräva att han klär sig anständigt så han blir tillåten i skolans matsal.

Hur ska denne kille klara sig i framtiden undrar jag.

12 kommentarer:

Per Westberg sa...

Hej
Anne-Marie
Ska man tro Hallandsposten har vi nog här skolan knappast stöd hos föräldern.

Personligen köper jag hygienargumentet utan att teka men mode bekomer mi alls inte. http://www.hallandsposten.se/artikel.asp?oid=305606

Anonym sa...

Killen kommer nog inte klara sig så bra i framtiden. Helt sjukt att föräldrarna inte bara ser till att han klär sig efter de regler skolan har.

Anonym sa...

Håller med om att det är bedrövligt att en elev inte kan följa en så enkel regel som att man har brallorna ordentligt på sig när man äter.
Om man nu vill vara moderiktig så återstår ju resten av dagen att knalla runt med brallorna nerdragna. Om det ska vara så svårt att följa en enkel regel, hur blir det då på en arbetsplats?

Anonym sa...

Rakryggat av rektorn – vem trodde att det fanns skolledare idag som vågar stå upp för något och ta obekväma beslut? Och vem vill se äckliga kalsonger under sin måltid? Förr fanns det utmärkta begreppet "respekt" som innebar att man försökte visa hänsyn mot andra, försökte anpassa sig en smula för att uppnå maximal smidighet och trevlighet, med mera. Respekt i den betydelsen borde den själcentrerade ynglingen med rumpan lära sig. Att respekt numera, på grund av språkets förändring och lite annat som man inte får nämna, numera betyder att man ska vara rädd för någon är en helt annan sak...

Anonym sa...

Jag antar att ni föddes gamla, men jag ska försöka förklara litet anyway.

Den här killen går i 6an, han är inne i ett stadie där man vill vara lite egen, inte vara precis som alla andra. Han påverkas troligtvis av äldre, och många av de äldre har brallorna lite på häng. Det värsta som finns är nog ändå byxor som sitter i armhålorna (jo, ni har så!) och sedan en tröja/skjorta - mycket präktigt - nerstoppad. Dessutom är det skönt att han byxorna lite längre ner (nu menar jag inte under rumpan, utan lite över halvvägs ner)! Varför skulle folk annars lägga tid på att designa kalsonger?! Enligt er kan kalsongerna lika gärna vara bruna (eller linne-färgade - de syns ju inte!), säkert i manchester!

Alltså inget att bli arg på. Ohygieniskt vet jag inte om det är. Du sitter på lite tyg som varit i kontakt med många ytor, oavsett om du sitter på kalsongerna, eller byxorna.

Tror heller ej att det är någon fara för att killen inte ska klara av dress-codes på företag. Det är nog inte i brist på respekt för skolan som han har häng, utan för att han helt enkelt tycker att det är snyggt. Jag har aldrig sett en ungdom på McDonalds ha häng (det arbetar många yngre där, därav exemplet. Dessutom äter jag ofta där då skolmatens smak tryter).

Flame on!

Anonym sa...

Tack, Blomqvist, för att det finns människor som inte bara luktar samarin och fortfarande niar folk och tror att dom är respektfulla. All heder åt dig.

Åt alla andra tröskverk önskar jag bara att ni någon gång i livet förstår att folk är olika, och att ni själv oftast har fel. Patetiska stackare.

Anonym sa...

En del tror jag skulle passa bäst med kalsongerna på huvudet...

/ gäddhäng

Anonym sa...

Det är rätt blomqvist, pinsamt av skolledningen att neka en elev den mat han har rätt till på grund av att han klär sig annorlunda. Ännu mer pinsamt är det att en föredetta riksdagsledamot som du själv Anne-Marie inte är mer öppensinnad än så.

Hygienfrågan är bara löjlig då kalsonger byts och tvättas mycket oftare än ett par jeans, dessutom kommer jeans i kontakt med långt fler smutsiga ytor än utsidan på klasongerna.

Personer som säger att han aldrig kommer klara sig som äldre förstår jag inte hur de resonerar, det är kanske lite väl snabbt att dömma ut en kille som bara går i 6an? (trots att det är lite FPs grej).

f.ö. anser jag att dresscodes på företag borde försvinna helt, det skapar en stel okreativ stämmning och själva traditionen är löjlig, vi lever i ett allt mer och mer globalt samhälle och får helt enkelt låta bli att dömma folk efter utseende eller kläder.

Ser gärna en replik

Tack för mig

Anne-Marie Ekström sa...

Kul att så många kommenterar detta med hängande brallor. Jag kan inte hjälpa det att jag när jag intar mina måltider så vill jag faktiskt inte se kalsonger. Visst ska man ha rätt att vara olik. Men när man ska vara tillsammans med andra är det inte fel att det finns vissa regler hur man ser ut och hur man beter sig. Föräldrarna borde stötta skolan och inte tvärtom.

Anonym sa...

Jag tycker det ar svinackligt att se folk som vager over 150 kg trycka i sig en stor fet hamburgare men jag inser att aven tjocka manniskor har ratt att ata. Vad far dig Anne-Marie att tro att du kan satta reglerna for hur manniskor ska leva?

Anonym sa...

Ungen kan ju välja en annan skola om inte reglerna passar.

Anonym sa...

Skulle personen som väger över 150 kg ha möjlighet att hänga av sig 75 kg utanför matsalen så skulle han med största sannolikhet också vara tvungen till att göra det. Men då detta inte är möjligt så håller knappast den jämförelsen.

Sedan är det inte Anne-Marie som har satt upp dessa regler utan det finns oskrivna regler om hur man bör bete sig i olika situationer. Tyvärr är det många unga som inte lär sig dessa och de kommer att stöta på problem och dömas för sitt yttre. Normer förändras inte lika snabbt som modet.