måndag 24 mars 2008

Småföretagande

Idag bär det av ut på vårens(!) första vandring. Det hade kanske varit bättre att sätta på skidorna. Hoppas att det håller upp lite nu så vi kommer ut i alla fall. Sedan blir det liv i luckan när barnbarnen gör inträde i eftermiddag. Då hoppas jag på kramsnö så vi kan ut och göra en stor snögubbe. Och kanske en snölykta som vi kan tända i kväll. Som sagt det känns mer som jul än påsk.

Det har varit en ganska lugn påskhelg på nyhetsfronten med bara de vanliga nyheterna om trafikolyckor, slagsmål och annan misshandel. Som tur är verkar det inte ha varit så värst mycket påsksmällare ute på irrfärder mot skolor, andra byggnader och människor.

Idag kan vi dock läsa nyheten att sossarna helt plötsligt börjar bry sig om småföretagarna. (DN, SvD) Varför gjorde de inte det under de tolv år de satt vid makten? Jag deltog i flera debatter i riksdagen med s-företrädare där de som ville starta företag missstänkliggjordes och det påstods att det fuskades med F-skattsedeln. Nu vill (s) att de som har företag vid sidan av sitt vanliga arbete ska få stöttning så de kan utveckla verksamheten på heltid. Det skulle särskilt gynna kvinnor tror de. Och det tror jag också. Sossarna påpekar också hur viktigt det är att småföretagare får ett bättre skydd om man misslyckas med sin affärsidé. Detta ligger hästlängder från de debatter jag hade där enligt s-märkta politiker löntagare måste skyddas från företagare och de företag som bara hade en uppdragsgivare levde farligt.

Men i Borås är (s) fortfarande skeptiska till att bejaka företagande, åtminstone när det gäller att tillåta andra än kommunen att driva verksamhet inom det offentliga. Detta hindrar många kvinnor att starta företag. Det är oftast kvinnor som jobbar inom offentlig verksamhet och som skulle kunna starta eget inom dessa verksamheter. Antingen som egen eller i form av kooperativ.

Läs gärna förresten om ett föräldrakooperativ för ungdomar med autism. Finns i Västra Götalands regionens Regionmagasin nr 3/07. Sidan 12.

För att återgå till kvinnors företagande så har regeringen satsat pengar för att öka detta. Läs mer här. Ett av projekten inom detta är att utse ambassadörer för kvinnors företagande. Dessa ambassadörer ska träffa kvinnor och flickor i skolor och nätverk för att berätta om företagande. Och vara föredömen och inspiratörer. Jag tror att det är ett bra sätt att öka viljan bland kvinnor att starta företag. Om två dagar, 26 mars, släpps vilka som utsetts till ambassadörer. Mer om ambassadörerna finns här.

Nu får jag nog börja packa ryggsäcken med kaffe och mackor och dra ut i skogen. Det ser kallt ut ute och det blåser men det finns också blå himmel mellan molnen. Än har ingen ringt och sagt att det inte blir av. Vi är verkligen vandringssugna.

Inga kommentarer: