måndag 17 mars 2008

Våren som försvann och lite till

Nu försvann våren. Snön vräker ner utanför fönstret och jag hann inte ens njuta av vårvädret igår eftersom jag var inomhus nästan hela dagen och jagade en gul boll på en tennisbana i Falköping. Inte vann vi heller men rejält med motion fick jag. Det känns i kroppen idag. Men dagen tänker jag tillbringa framför datorn med hemsidestillverkning.

Skönt i alla fall att inte behöva ge sig ut i trafiken. Det verkar som en del olyckor har hänt redan. (DN, SvD) Även en tågolycka som stoppar trafiken mellan Göteborg och Stockholm. Förmodligen en person som blivit påkörd. Enligt BT i alla fall. Sådana olyckor händer då och då och det är alltid lika beklämmande när det sker eftersom det i de flesta fall handlar om människor som tröttnat på livet och väljer att kasta sig framför tåget för att göra slut på det. Jag har själv blivit försenad ett antal gånger på grund av en sådan olycka. Senast för några veckor sedan.

I förra veckan kom regeringen med ett förslag om nollvision för självmord. (SvD) 115 miljoner kronor satsas under tre år. En välkommen satsning som ska användas bland annat för förebyggande arbete när det gäller fysisk och psykisk hälsa bland barn och ungdomar.

För att fortsätta med hälsotemat. Centrum för klinisk forskning i Dalarna har presenterat en rapport där man undersökt hur läkare sjukskriver patienter. (DN, SvD) Med ett skrämmande resultat. Åtta av tio som vill bli sjukskrivna blir det. Trots att läkaren inte tycker att det behövs eller till och med anser att det är skadligt för patienten.

Det kanske är så att det inte är helt fel med riktlinjer för sjukskrivningar. Även om jag kan tycka att det kan bli för fyrkantigt och stelbent. Människor är olika och således också deras eventuella åkommor. Det behövs helt klart också utbildning för de läkare som ska skriva sjukintyg. Något som folkpartiet drivit länge i riksdagen. Och kanske behövs mer kurage att stå emot patientens vilja.

Ute fortsätter det att snöa och på TV säger meteorologen att det kommer att fortsätta en stund till och dessutom kanske snön kommer att ligga kvar på marken. Snöfallet är två månader för sent. Nu vill i alla fall jag ha vår. Påskliljorna blommar ju nästan.

Inga kommentarer: