söndag 2 mars 2008

Småföretags villkor mm

Den nya bloggportalen på Borås hemsida stimulerar verkligen till debatt. Ida Legnemark (v) kan inte ha varit så värst vaken när hon läste dagens krönika i BT. Hon får till det att småföretagarna inte gillar alliansens politik och i stället hänvisar hon till vänsterns småföretagarpolitik. Jag har läst ledaren flera gånger. Och jag hittar ingen direkt kritik mot alliansens politik. Även om det borde göras mer så gör sig inte allt på en gång. Men den verkliga kritiken som tas upp i krönikan är motståndet mot privata alternativ inom det offentliga. Att de privata alternativen många gånger kommer till korta i den politiska diskussionen. Och som Jan Öjmertz uttrycker det.

"Den som ger sig in i ett företagande som ska komplettera eller konkurrera med de offentliga systemen måste vara väl rustad både mentalt och verbalt."

Han beskriver också att om man ska starta företag för att tillhandahålla hushållsnära tjänster så måste man inte bara kunna organisera effektiv städning utan också befinna sig i en politisk korseld som handlar om annat än företagande.

Mig veterligt står inte vänsterpartiet på barrikaderna för att se till att det blir fler privata alternativ inom det offentliga. Tvärtom. Vänsterkanten och då inbegriper jag även sossarna (i synnerhet i Borås) gör allt vad de kan för att hindra att kommunal verksamhet läggs ut på entreprenad.

Och vänstersidan gör vad de kan för att misstänkliggöra detta med hushållsnära tjänster.

Så Ida läs tidningen lite bättre nästa gång. Fast ännu hellre. Säg ja när vi vill lägga ut någon verksamhet på entreprenad.

Sedan kan jag inte förstå varför det ska vara så viktigt att rösta fram den snällaste partiledaren. Det är väl inte det viktigaste att vara snäll som partiledare. Snäll kan man vara på många sätt. Och det är väl inte fel att vara snäll men det är inte det som är avgörande om man kan leda ett parti. Men hur som helst. Här finns omröstningen.

Apropå partiledare. En 76-årig kvinna har förföljt Skånepartiets partiledare och ringt omkring 25 samtal per dag till denne. Kvinnan har belagts med besöksförbud som hon inte följt. Kammaråklagaren ville att kvinnan skulle låsas in men rätten fann inte skäl att häkta henne. Allt enligt TT i Malmö. Och SvD.

Enligt artikeln så säger kvinnan också att hon kommunicerar telepatiskt med partiledaren via hans musikval.

Nu vet jag ju inte alla detaljer men för mig känns hela historien mycket sorglig. Att bara fundera över att låsa in en 76-åring. Det är säkert annan hjälp kvinnan behöver. Kanske sällskap och omsorg.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tja, Ann-Marie, jag har väl aldrig påstått att jag och BT:s ledare har samma åsikt, men jag tycker ändå att det var lite anmärkningsvärt att ledaren tar upp att småföretagarna knappast känner igen sig i retoriken om småföretagarvänliga partier (där allianspartierna, det måste du väl hålla med om, ständigt och jämt säger sig stå på småföretagarnas sida). Personligen tycker jag att det är toppen med inovativa människor som skapar egna företag, det går knappast på tvärs med att jag inte gillar fördyrande och ineffektiva privatiseringar (läs t.ex. på om effekterna av "vårdval Stockholm!)!

Däremot driver vi i (v) kravet på att sjuklöneperioden för småföretagare med högst tio anställda ska slopas - ett förslag som faktiskt i realiteten skulle gynna småföretagare. Skicka med det till Alliansen vet jag!