måndag 3 mars 2008

Ung idag är inte lätt

Ibland skulle vilja vara ung igen. Ha alla möjligheter framför mig som inte fanns när jag var ung. Även om inte jag är missbelåten med vad jag gjort så här långt. Men ibland är jag glad att jag inte är ung. Det finns så mycket vilsenhet och osäkerhet i att vara ung idag. Kanske fanns det förr också men att det inte skrevs om det. Men barn och unga som behöver hjälp får det inte idag.

Hos några tar det sig uttryck att de begår självmord. Det är fruktansvärt när unga människor känner att de inte orkar leva. En skola i Borås har fått erfara detta med att elever begår självmord. Jag känner verkligen med hela skolan. Och anhöriga. Det finns uppenbart för lite stöd inom psykiatrin för barn och unga som mår dåligt.

Hos andra tar det sig uttryck att de misshandlar och trakasserar andra. I Rödeby gick det så långt att en ung människa blev skjuten till döds och en annan svårt skadad. Där hade varken socialen eller polisen tagit signalerna på allvar. Fast både kommunen och polisen
konstaterar i sina egna utredningar att de inte gjort några formella fel. Klart att de borde kunnat göra mer. Det ska inte behöva gå så här långt.

Även i Stockholm pågår rättegång mot fem ungdomar som sparkat ihjäl en annan pojke. Jag förstår inte vilka funktioner som knäpper på (eller av) i hjärnan när man besinningslöst kan sparka på en människa så att han eller hon avlider. Och att sparka ihjäl en människa måste väl vara lika illa som att sticka ihjäl en människa med kniv. Där håller jag med om att lagen måste ändras(SvD)

Men både killarna i Rödeby och Stockholm borde ha fått hjälp med sin egen livssituation så att det inte gått så långt. För visst måste det vara något som saknas. En harmonisk person som är tillfreds med sig själv trakasserar inte andra människor eller sparkar inte på människor som ligger.

Det finns många olika saker som ska göras för att förebygga. Familjecentraler som fångar upp de barn som har problem när de är små. Tidig hjälp i skolan. Se till att alla barn och ungdomar blir sedda. Ibland tror jag också att attityder måste ändras. Idag finns en egoism utbredd både bland unga och vuxna där självförverkligande står högst på dagordningen. Detta ger inte utrymme för empati och solidaritet. Och de som inte orkar hänga med i självförverkligandet tar antingen till andra metoder där man ger sig på andra som i Rödeby eller också väljer man vägen att ta livet av sig.

Det här är mina egna filosofier och jag vet inte om jag har rätt men jag tror att det behövs mer empati och solidaritet med andra än som finns i dagens samhälle.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, hoppas du läst Homan färdigt. Trots att det är en dålig författare/bok. Du skriver om barn, egoism mm och håller med dig om det mesta. Men att en folkpartist tar ordet "solidaritet" i sin mun är lite väl häftigt. Fp är väl mest ökänt för att hylla egoismen. Mer pengar till de som redan har osv. Fast Fp-politiker brukar använda andra ord för det låter inte bra att öppet propagera för egoism, hyreshöjningar, skattelättnader i form av div kryphål för alla bonusmiljonärer osv osv. Också i andra länder börjar denna idioti ifrågasättas. Läs gärna Der Spiegel om hur mellanskiktet börjar krympa
http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,539083,00.html
Du får gärna kolla hur mycket skatt de allra rikaste betalar i reda pengar och i procent. Jämför sedan med vad du själv betalar etc.
Det blir inte mer. Skall packa för resa ner till kontinenten igen. Ha det bra.