torsdag 20 mars 2008

Före avfärd till Blåkulla

Egentligen skulle man kunna tro att det är jul i stället för påsk som är på gång. Och idag är det vårdagjämning. Det sistnämnda är dock konstaterbart. När jag vaknade alldeles för tidigt var det redan ljust. Och fåglarna kvittrade trots snön och kylan när jag hämtade alla tidningar. Men bäst att starta tidigt till Blåkulla innan snön kommer i kväll. Med dubbar på kvasten.

Tidningar ja. Nu börjar det bli lite mycket att läsa på morgnarna. Två dagstidningar och dessutom Computer Sweden. Plus nättidningarna.

Dagens nyheter fokuserar mycket kring situationen i Irak. ( DN) Fem år efter invasionen. Visst blev världen av med en tyrann men frågan är vad som kommit i stället. Att situationen för kvinnorna blivit sämre och att fundamentalistisk religionen gjort landvinningar är odiskutabelt. Även om situationen åtminstone på en del håll numera är stabilare enligt en irakisk kvinna i dagens morronsoffa i SVT. Hans Blix, tidigare chef för FN:s vapeninspektion i Irak skriver i en artikel att Irakkriget är en tragedi för alla. (SvD, DN) Jag är benägen att hålla med. Jag var tveksam redan då även jag som många andra tyckte det vore bra att bli av med Saddam. Men med facit i hand så hade det nog varit bättre om invasionen blivit ogjord. Men man kan aldrig vrida klockan tillbaka och se vad som hänt om händelseförloppet varit annorlunda. En av de få som verkar nöjda idag är Bush. (SvD)

Bin Ladin, om det nu är han eller någon annan lika illasinnad, spelar egentligen ingen roll vem, fortsätter dock att hota EU. Nu på grund av Muhammedteckningarna. (SvD, DN) Självklart tycker jag det är viktigt med tryckfrihet men det är inte nödvändigt att utmana krafter som vi inte riktigt har kontroll över när det inte egentligen har någon betydelse. Att visa respektlöshet för andra människor, vilket Muhammedteckningarna gjorde, är inte tryckfrihetens främsta syfte.

Däremot när Kina stoppar You-tube och andra sajter på Internet för att kineserna inte ska se vad som händer i Tibet. Då är kampen för tryckfrihet och yttrandefrihet viktig. (Expressen)

Så har då regeringen gjort en liten "pudel" igen. Tidsgränserna för sjukskrivning kommer inte att bli så hårda som sagts tidigare. (DN, SvD) Med detta tror jag, utan att ha läst förslaget, att det blir en bra lösning på att alldeles för många idag är sjukskrivna som kanske inte borde vara det. Till fullo i alla fall. För någon dag sedan kom en rapport som visade att läkare sjukskriver även om de inte tycker att det behövs. Till och med kan de tycka att det är skadligt för patienten och ändå sjukskriva. Så det behövs nog regler.

Att det finns tidsgränser för när rehabilitering ska sättas in och att man ska prövas för den arbetsförmåga man har är viktigt. Jag tror inte någon är betjänt av att bara vara sjukskriven om man har någon form av arbetsförmåga. Jag tror att resursjobben kan vara ett bra alternativ. Resursjobben är till för dem som har arbetsförmåga men kanske inte kan söka på öppna arbetsmarknaden.

Nu ska jag röja lite hemma innan färden bär av till Blåkulla. Eller jag kanske ska stanna hemma i år?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi är åtminstone två, som är nöjda med tyrannen o massmördaren Saddams fall. Kanske några stycken till i Kuwait o Iran, som fick smaka på hans erövringsluster. Plus möjligen ev. överlevande efter Saddams o Kemiske Alis giftanttack, som kostade 5000 människor livet. Hans Blixt är inget annat än en vanlig, svensk politisk korrekt USA-hatande o glömsk sosse-tosse! GLAD PÅSK!

Anonym sa...

Håller med ovanstående. Det finns nu iaf potential till att bli något i framtiden.