torsdag 1 mars 2007

Försäkring och diskriminering

En man som bytt kön till kvinna bytte fick också byta till en högre kostnad på bilförsäkringen. Allt annat lika. (SvD och DN) Intressant. Varför ska kvinnor ha högre försäkringspremie? Luktar könsdiskriminering lång väg.

För alla kvinnor kör väl inte med 3 promille i blodet. (DN)

Undrar just om jag också betalar höger försäkring för att jag är kvinna.

Jag gör det för att jag bor på ett "utsatt" område. Det vet jag i alla fall.

14 kommentarer:

Jonas sa...

Snälla Anne-Marie Ekström, gå och dra något gammalt över dig. Jag som kille, 20 år och boendes i Göteborg centrum blir väl fruktansvärt mycket mer diskriminerad vad det gäller bilförsäkringen och inte gnäller jag för det. Har folk inget bättre för sig?

Anonym sa...

Ja iom att kvinnor orsakar fler olyckor/per körd mil än vad män gör så bör de också få betala mer i försäkring.

Mvh: Försäkringsmannen

Unknown sa...

försäkringsbolagets dator kan inte se att personen ändrat kön. Den ser ju bara personnr. I detta fall ett helt nytt som inte funnit tidigare.
Då blir det högre premie. De 25 skadefria år försvinner eftersom det är "länkat" till det manliga pers.nr och inte det kvinnliga....

Anonym sa...

Kanske läge för en kommentar från en kvinna som omväxling.
Förstår att du ser ett fall av diskriminering pga kön! Det vore ju illa i så fall. Själv ser jag situationen som ett uttryck för att det gamla ordspråket "Det finns ingen rättvisa här i världen" har fog för sig.
Försäkringsbolagen måste ju ha något sätt att nivåsätta premier i relation till skaderisk. Och det blir omöjligt på individnivå. Alltså aggregerat. Du tycks ju acceptera att det är högre premier i vissa geografiska områden. Det är nog bara att acceptera skillnaden mellan man och kvinna i det här fallet. Såvitt jag känner till är det även åldersrelaterat.
Om man prioriterar kostnadskontroll kan man ju flytta till område med lägre skaderisk. Byta ålder är väl än så länge inte möjligt. Och könsbyte kanske alltför drastiskt?
Det är nog bara att svälja förtreten och fortsätta köra nykter för att bidra till minskad skaderisk så gott man kan!

Anonym sa...

Är du f.d. riksdagsledamot???? Nu förstår jag varför Sverige går åt helvete med såna nollor som styr landet.

Anonym sa...

Dom flesta här har inte läst vad försäkrningsbolaget sa. Att byta kön är som att flytta från Linköping till Täby. Männen är från Linköping och kvinnorna från Täby då :).
Ingenting har ändrats förutom könet, så antingen är folksam väldigt HBT-fientligt, eller så tycker dom att kvinnor kör sämre och därför ska betala mer.

Anonym sa...

Kön är precis som ålder, bostadsort, antalet skadefria år ett sätt att dela in människor i riskgrupper. Om försäkringsbolagen inte ska tillåtas dela in sina kunder utifrån kön bör rimligen inte de övriga indelningarna tillåtas vilket isf skulle innebära att gnälltanten får betala ÄNNU högre premie då hon även får betala för de yngre förare som ligger i en högre riskgrupp.

Anonym sa...

det är sjukt att vi kvinnor ska behöva betala mer. Det enda som borde betyda något är antalet skadefria år, en ung person kan itne ha många skadefria år, och det är rimligt att jag som är 22 betalar mer än en som är 50 och som kört skadefritt hela livet.

Unknown sa...

Vad jag tycker är trist är att om mannen varit 25 och alltså fått en sänkt premie hade nyhetsvärdet varit mycket mindre och de starka reaktionerna uteblivit. Det är nämligen politiskt korrekt att diskriminera män men inte kvinnor. I slutändan handlar det ju om människor och jag tror inte hela personligheten sitter i könsorganet lika lite som den sitter i huden.

Anonym sa...

Eftersom kvinnan levt i en manlig kropp under så lång tid (och alltså alltid kännt sig som en kvinna får man anta) kanske hon skall vara glad att hon betalat det lägre beloppet tidigare. Som kvinna borde hon ju alltid betalat det högre beloppet, även innan könsbyte.

Anonym sa...

Haha! Och du har varit riksdagsledamot. Vilken sorglig figur du är.

Om du ska hålla på och snacka om diskriminering, din förrvirrade flams-feminist, så kan du väl ta något bättre exempel? Varför skall unga män i vissa fall ha dubbelt så hög premie än, låt säga, en medelålders kvinna? Kanske för att de krockar i tid och otid? Och hur vet man det? Här, kom... Jag ska lära dig ett nytt ord helt gratis: statistik.

Det är väl helt enkelt så att kvinnor i den åldersgruppen krockar mer än män i samma åldersgrupp. Kom inte dragandes med nåt gammalt män-är-djur-tycker-inte-du-det-pseudofeministiskt jävla trams. Du gör bort dig.

Intressesant förresten att du hakade upp dig på att personen som kvinna fick betala mer. Hade du istället varit för äkta jämställdhet hade du reagerat på absurditeten i att bedömma premien efter kön. Men du valde att visa ditt riktiga ansikte. Till vår stora förtjusning.

Anonym sa...

oj oj. kommentarerna haglar..här får ni ett tips, www.livkompagniet.se

de hjälper er att hitta försäkringar gratis

Anonym sa...

Tror att det är bra att göra bra jämförelser på försäkringar så man vet vad som erbjuds.
Gotrygg.se har samlat ihop en heldel bra info från olika försäkringar.

försäkring sa...

Tack för en bra blogg.