söndag 18 mars 2007

Dagens kompott

Vet inte vilken ände jag ska börja i. Det fanns mycket av intresse i dagens nyhetsskörd.

Skyddad identitet är återigen på tapeten. Hot om hedersrelaterat våld och hot mot vittnen ökar antalet det skriver både Svd och DN. Att vittnen hotas är ett hot mot rättssäkerheten. Att unga flickor, även män, som vill leva sitt eget liv och inte bli bortgifta med någon de aldrig träffat är en företeelse som blir allt vanligare. Det är oerhört viktigt att något görs och det tämligen snart.

Bland annat i en artikel i Expressen skriver integrationsminister Nyamko Sabuni vad regeringen tänker göra. En viktig del är utbildning av de personer som kommer i kontakt med problematiken samt att sekretessregler som motverkar samarbete ses över. Möjlighet för socialtjänsten att inte behöva kontakta föräldrar i samband med problem med minderåriga måste också ses över.
Men det får absolut inte glömmas bort att det också är vanliga svenskfödda kvinnor som måste skyddas från sina före detta män.

Även sjukvård för asylsökande och gömda personer i landet är aktuellt igen. Nu i en rapport från FN där Sverige kritiseras för att bryta mot de mänskliga rättigheterna när vi inte ger sjukvård till gömda eller sjukvård fullt ut till asylsökande.

"Det är en grundläggande mänsklig rättighet att alla - utan undantag - ska ha tillgång till högsta tillgängliga hälsostandard." Citat ur artikeln (DN)
Läs också mina kommentarer i en tidigare blogg.
Sverige kritiseras också i rapporten (DN) bland för nedrustningen av psykvården och för att i stället för att hjälpa de apatiska barnen så blev det en politisk fråga. Kritik som är berättigad i båda fallen. Läs här vad folkpartiet vill göra när det gäller psykiatrin. Och min kommentar i maj 2006 om apatiska barn.

Att hyresvärdar diskriminerar invandrare är inte heller något nytt. Nu har det fastställts i en studie vid Växjö universitet. Precis som sägs i artikeln (DN och SvD) så blir då invandrare hävisade till mindre attraktiva områden där större delen av befolkningen inte är svensktalande. Vilket i sin tur leder till sämre svenskkunskaper och därmed sämre förutsättningar att få ett arbete. Att sedan barnen också påverkas bidrar till att det blir ytterligare en negativ spiral. Här finns mycket att göra för att minska bostadssegregationen.

Inte heller socialdemokraternas val av ny partiledare är något nytt. Det har stått klart länge sedan alla förstahands kandidater sagt nej så fanns det bara Mona kvar.

Det som är nytt idag är att jag kan rapportera att snuvan och förkylningen, som varit mer än vanligt ihärdig, förmodligen är i avtagande.

11 kommentarer:

Anonym sa...

"Men det får absolut inte glömmas bort att det också är vanliga svenskfödda kvinnor som måste skyddas från sina före detta män."

Tro mig, det glöms inte bort. Svenskarna påminns om detta varenda gång hedersrelaterat våld är på tapeten.

"Att hyresvärdar diskriminerar invandrare är inte heller något nytt. Nu har det fastställts i en studie vid Växjö universitet."

Fantastisk studie som inte tar upp själva orsaken.

från artikeln i DN
" Visserligen är det tänkbart att hyresvärdar känner en osäkerhet kring till exempel invandrares betalningsförmåga och därför föredrar svenskfödda hyresgäster, men det är omöjligt att frigöra sig från tanken att diskrimineringen av personer med arabiskt/muslimskt namn på bostadsmarknaden förklaras av attityder och fördomar."

Eller så kanske det beror på att svenskarna börjar flytta ut när invandrarna flyttar in. Det är DET som är hyresvärdarnas dilemma. Hyr ut en lägenhet till en muslimsk familj med 9 barn och vänta ett halvår - 1 år och se vad som händer med dom svenska grannarna.

Det behöver inte bli så men risken finns och det vet hyresvärden om.

Jag tror att problemet ligger i en frustration från de svenska grannarna. Om en svensk granne för liv så kan det vara jobbigt att säga till men inte tillnärmesevis så jobbigt som det är om grannarna kommer från en helt annan kultur. Man har inte koll på hur de kommer att reagera helt enkelt. Om jag klagar på mina muslimska grannar, vad kan resultatet bli? Startar jag en konflikt? Kränker jag deras heder? Kan det bli våldsamt? osv.

Visst det kan låta löjligt men faktum är att oron inte är helt ogrundad. Folk har blivit dödade för att ha klagat på felparkerade bilar, för att ha tillrättavisat ett barn på gården, etc.

Jag tror att det är just såna här saker det handlar om. Man är inte tillfreds med grannar som man inte känner det minsta gemenskap med och vars signaler man inte riktigt kan tyda.

men närma er grannarna då, lär känna dom, blir då uppmaningen (från någon politiker eller viktigpetter som bor i ett etniskt rensat villaområde).

Det är inte helt lätt att lära känna muslimer vilket detta uttalande av imam Abd Al Haqq Kielan visar.

"Men vad anser du om kvinnans rätt till ett eget socialt liv utanför hemmet?
- Det är tveksamt. Om kvinnan vill besöka muslimska väninnor går det bra, men om mannen säger nej, så är det nej, svarar Abd al Haqq Kielan med en tydlig skärpa i rösten."

Anonym sa...

Lars-Erik sa: "Om jag klagar på mina muslimska grannar, vad kan resultatet bli?"

För något år sedan hade Helsingborgs Dagblad en artikel om en konflikt i ett radhus-område. Boendet hade separerat ut sig, så att svenskarna bodde på den ena sidan gatan och invandrarna på den andra. Svenskarna var missnöjda med nedskräpningen på invandrarnas sida av gatan.

Invandrarna å sin sida, de var helt på det klara med var felet låg: "Dom plockar inte upp efter oss", framförde de som tidningen intervjuade.

Svenskar tycker givetvis, att det är jobbigt att behöva säga till någon granne (svensk eller invandrare). Idealet är att man skall ta så mycket hänsyn till andra, att någon annan inte upplever något behov att säga till.

Att bli bemött med attityden, att det är skräpigt, eftersom "dom plockar inte upp efter oss", det finns liksom inte ens på svenskens karta...

Anonym sa...

"Dom plockar inte upp efter oss"

Nu känner jag inte till händelsen men jag tycker nästan att det låter som ett missförstånd. Invandrarna kanske menade att sopbilen inte hämtade deras sopor tillräckligt ofta? Han de intervjuade kanske bara uttryckte sig på ett sätt som blev missförstått. Vad hette området? Kanske finns någon artikel om det på nätet.

Hursomhelst så bör man fokusera på det faktum att svenskar flyr om det blir för många invandrare i ett område. Det är ju där problemet ligger. Det är kulturkrockar det handlar om och det problemet löser man inte genom att sätta åt hyresvärdarna.

Anonym sa...

Hej Maria.

Det är alltid lika skönt att se att den genomsnittliga svensken är så full med fördomar att dom inte tvekar en sekund att skrika ut dom när dom får chansen.

Såklart alla muslimer beter sig så.

Dom kommer ju trots allt till vårat land för att leva på socialbidrag hela livet samtidigt som dom jobbar svart. Det vore väl inte mer än rätt att vi städade upp efter dom också?

Anonym sa...

Martin,

Nu är du väl orättvis? Det kan ju faktiskt ha gått till så som Maria beskrev det. Isåfall är det väl inget konstigt med hennes inlägg?

Hon har inte skrivit att alla beter sig så. Hon har inte ens skrivit att handlade om muslimer (vem är det som är fördomsfull?)

Martin, hur tycker du man ska attackera problemet? Tror du att hyresvärdarna är fördomsfulla rasister som undersökningen verkar visa+

Anonym sa...

Jomen visst är det synd om alla invandrare som får komma hit och blir så illa bemötta varenda dag av alla infödda svenskar som bara har en agenda och det är då att vara så stygg mot alla dessa invandrare som har det så svårt i detta land där de inte ens tillåts att hedersmörda varandra för att den dumma svensken ska lägga sig i deras uråldriga kultur och tydligen inte gillar då hela släkter brakar ihop på gatan i fullt slagsmål som i sin tur uppehåller svenska dumma domstolar i åravis som tydligen inte förstått att detta ju är en del av den härliga kulturella atmosfären bland många jätteduktiga invandrare där invandrar flickan minsann inte får stämma träff med en "svenne" för då blir det ett djävla liv på släkten som bara vill sköta sitt eget på sitt eget vis.Dumma svenskar som inte kan fatta att det ju är helt okey att åka hem till sitt hemland med fullt socialbidrag på semester i några månader då och då som man tidigare flydde hals över huvud ifrån.Dumma svenskar som inte kan förstå att man inte behöver lära sig atmosfär och kulturella inslag till det landet som man nu kommer till då man ju reser ragg mot många påståenden från dessa dumma svenskar som försöker skapa förståelse och som i sin tur bemöts med spott och spe.Ja dom är så dumma så dumma dessa svenskar som bjöd in dessa invandrare till detta land.

Fredrik S

Fröken Sverige sa...

Det står mig upp i halsen att hela vårt liv numera ska bestå av skuldskänslor och hänsyn till dessa känsliga muslimer. Som inte är mycket annat än omättliga kravmaskiner.

Passar inte Sverige som det är så är det bara att packa ihop och flytta igen.

Jag föreslår att ni laddar ner detta norska TV-program och ser hur det går för journalisten som ska leva i ett mångkulturellt område.

http://thepiratebay.org/tor/3572190/Naive_Norge_-_Reflektor_TV_2_(fixed)

Mvh

/FS

Anonym sa...

En muslim som betalt 100.000 kr for att smugglas till sverige, kan bara se fram emot trangboddhet, diskriminering, mycket fritid, en del blanketter, till han/hon far egen bostad, uppehallstillstand, och pension i all framtid. Dom har det inte latt, det kan ta ett par ar innan dom far uppehallstillstand och kan ta hit resten av de 30 i familjen. Under de tva aren sa har 200.000 svenskar lamnat landet och darmed forsamrat ekonomin i sverige sa de nyakomna 30 slaktingarna far nu rakna med mindre pension an den som kom till sverige forst. Det ar skandal att svenskarna inte bor kvar i sverige och betalar in mer i skatt, hur ska de nyankomna kunna rakna med jamnlikhet pa det viset?

Anonym sa...

Från Maria

Komplettering till mitt inlägg ovan.

Lars-Erik skrev: "jag tycker nästan att det låter som ett missförstånd. Invandrarna kanske menade att sopbilen inte hämtade deras sopor tillräckligt ofta?"

Det finns, som sagt, inte ens på svenskens karta att man blir bemött med attityden, att det är skräpigt, eftersom "dom plockar inte upp efter oss".

Det gällde skräp kastat på marken.

Kommunen hade anställt en skräpplockare pga klagomålen (från svenskarna) - men hans möjlighet att nå ett skräpfritt resultat står ju i proportion till hur ofta (dvs hur mycket) skräp som kastas.

(Jag kontaktade f.ö. tidningen, just därför att även jag undrade om det var något missförstånd, som artikeln speglade.)

MVH, Maria

Anonym sa...

Kommentar till Martins svar till mig.

Jag har redogjort för de fakta som skildrades (och som jag f.ö. verifierade med skribenten). Martin kallas detta för en "fördom". Kan Martin inte skilja på fakta och fördomar?

Martin verkar vidare framföra, att om inte ALLA som migrerar till Sverige, beter sig så här - då finns det inte något problem.

Öh..??

Det skulle vara mycket intressant om Martin ville utveckla, varför ett hänsynslöst beteende är ett problem, endast om alla beter sig så.

De facto så undviker svenskarna att bosätta sig in invandrartäta områden (och flyttar bort från sådana områden), då de gör en empiriskt helt korrekt riskbedömning, att risken för att de drabbas av ett hänsynslöst bemötade - i värsta fall ett våldsbrott - är större.

Det överhetsperspektiv som Martin gör sig till tals för, det kan bara brukas av dem, som själva inte drabbas av de problem, som Martin bagatelliserar.

Det verkar vara lätt för somliga (tex. Martin), att bagatellisera problem som drabbar ANDRA än honom själv.

Anonym sa...

Frågan jag alltid undrat över i det här sammanhanget är:

Varför blir områden där största delen av invånarna är invandrare alltid mindre attraktiva? Överallt är det likadant.

Om nu mångkultur är så bra och fint och underbart och eftersträvansvärt skulle väl ALLA vilja bo i sådana områden? Med all härlig exotisk mat och torghandel! En stor mysig gryta av hundra olika nationaliteter och nästan lika många språk. Är inte det helt underbart? Varför flyr då de dumma svenskarna? Varför flyttar de inte dit istället och upplever något nytt!?