fredag 30 mars 2007

Utsatta kvinnor behöver hjälpas inte stjälpas

Idag skriver SvD om en kvinna som lever med skyddad identitet och som socialtjänsten kräver ska betala tillbaka 17000 kronor annars polisanmäler de henne.
Utan att ha alla fakta kan jag inte bedöma om socialtjänsten gjort rätt eller fel i laglig mening. Men lagen är otydlig enligt advokat Elisabeth Fritz som stöttar kvinnan.(SvD)

Kvinnan fick skadestånd på grund av att hennes make försökt mörda henne. Hon hade nyligen kommit till Sverige och talade dålig svenska. För mig känns det fel att socialtjänsten i det utsatta tillstånd kvinnan befann sig i tvingade henne att att skriva på ett papper där hon lovar att betala tillbaka socialtjänstens kostnader när hon fått skadeståndet.
Visst kan man tycka att hon borde ha betalat tillbaka pengarna men när man befinner sig i en utsatt situtation handlar man kanske inte alltid som man borde. Och socialtjänsten är den myndighet som ska hjälpa och stötta de människor som har det svårt i samhället inte stjälpa.
Med hot om polisanmälan stöttar man inte. Även polis och brottsoffermyndigheten menar att det blir problem när socialtjänsten kräver tillbaka pengar från brottsoffer som lever under skyddad identitet. Det försvårar skyddsarbetet eftersom det skapar ytterligare oro för den utsatta.
Den här kvinnans situation visar också på ett annat problem. Hur utsatta kvinnor är som kommer hit som "importfruar". Antingen de har gift sig med en infödd svensk eller en landsman. De är väldigt mycket utlämnade till sina män. Det är otroligt viktigt att alla dessa kvinnor får gå på SFI-undervisning och få insikt i vilka rättigheter hon har, men också självklart skyldigheter.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om en utsatt person ar smart nog att smuggla hem 225.000 kr i bidrags pengar till hemlandet sa kan svenskarna skylla sej sjalva, svenska idioter. De tror pa ett papper som en helt okand nyankommen skriver pa. F.o. sa tjanar man runt 5kr/dag i deras hemland, 225.000kr racker till en storre fastighet, samtidigt fortsatter utbetalningarna till kvinnan. Vilket ar hundrande har svensken fatt nog?

Anonym sa...

Mångkulturen berikar, som man säger...

Anonym sa...

frågan är bara vem - någon som vet svaret?