måndag 19 mars 2007

Hundar och andra farliga husdjur som ormar

Regeringen vill att de som inte klarar av att ha hund ska fråntas den rätten. (DN och SvD) Att ställa krav på hundägare är en bra början fast egentligen inget nytt.

Det finns en lag om tillsyn av hundar och katter redan idag även om den inte innebär att någon kan fråntas rätten att inneha hund.

Sedan behöver man inte gå så långt som Djurskyddsmyndigheten föreslog för en tid sedan när det gäller att ställa krav på hund- och kattägare. Att fastställa hur ofta hunden ska rastas som i förslaget var sjätte timme till exempel. För hur ska det kontrolleras.
Men att förbjuda en person att inneha hund är väl något som kan försökas. Men frågan är om det hjälper och hur ska det kontrolleras. Ska alla hundägare få hundförarbevis. Nåväl det blir att avvakta lagförslaget och se vad det blir.
Det finns också en hel del andra farliga djur i bostadsområden som ormar till exempel.
Som rymmer och skapar skräck. Exemplen är många. Där borde också regeringen gå in och skärpa upp reglerna. Detta motionerade jag om förra året i riksdagen. Men motionen avslogs. Partikollegor till mig har motionerat i år.
På bilden ett möte med en ofarlig orm. Med skräckblandad förtjusning. Men jag vill inte möta den i trappan.

Inga kommentarer: