tisdag 13 mars 2007

Rätten att få säga vad man vill - nästan

Att man tänker frånta Hitler hans medborgarskap mer än femtio år efter hans död är mig likgiltigt. Jag vill helst inte höra talas om den mannen som har miljontals människors liv på sitt samvete. Men att hans rasistiska idéer fortfarande existerar idag bekymrar mig desto mer.

Liksom att det fortfarande idag finns människor som sätts i fängelse för att de sagt saker som inte passar deras hemlands regim. 22-årige bloggaren Karim Amer från Egypten får sitta fyra år i fängelse för att han kritiserat religionen och regimen (SvD). Att hålla fast vid det fria ordet är oerhört viktigt även om jag själv inte tycker om det som sägs.

Det är inte underligt att människor flyr från länder där friheten är begränsad.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Samma sak händer ju i Sverige, här har vi inte haft yttrandefrihet sedan lagen om hets mot folkgrupp skapades, det skapar istället en grumlig stämning i landet och omöjligör debatter eftersom man hamnar i fängelse om man är politiskt okorrekt. Att man dessutom får högre fängelsestraff än ett flertal fall av våldtäkt, misshandel och vållande till annans död är ju rätt "intressant".

Anonym sa...

Hitler va tydligen invandrare..

Anonym sa...

Vi som gått i skolan vet ju att han var Österrikare från början.

Anonym sa...

Jo, visst kan det vara svårt att förstå straffpåföljders värde, det finns fler exempel på när det känns orättvist. Instämmer i att våldtäkt alltför ofta får lindriga straff (eller inget alls...). Men man ska ha i åtanke att rasism och diskriminering är en typ av brott som om det inte stävjas och får florera fritt på ett helt annat sätt kan förändra hela samhällen, de mest exstrema fallen är exempelvis Sydafrikas apartheid eller - ja, just det - förintelsen av judar regisserad just nämnde Adolf.

Anonym sa...

Man ska även ha i åtanke att inskränkningar i yttrandefrihet är den typ av inskränkningar som om de inte stoppas och får florera fritt kan förändra hela samhällen. Tex samtliga diktaturer...

Anonym sa...

Jo, det stämmer att inskränkningar i yttrandefrihet är ett ofta använt maktmedel av mindre demokratiska makthavare, men yttrandefrihet och rasism är två helt skilda saker som inte har med varandra att göra.

Anonym sa...

Varför kan vi inte bara enas om att de som förespråkar lagen om hets mot folkgrupp är idioter, och tror att folk är idioter.

Niklas Frykman sa...

Hets mot folkgrupp är inte den enda (och definitivt inte den först) inskränkningen av yttrandefriheten. Olaga hot och förtal kom före. Personligen tycker jag att det är rätt bra att man inte får hota och förtala folk hur som helst.

Anonym sa...

Är vår egen yttrandefrihet så väldigt utvecklad då, isynnerhet med politikernas framtida rättighet att mer eller mindre avlyssna oss alla vi FRA.
Är det inte så att vi mer och mer glider in i en demokratur där väldigt lite hänsyn tags till vad dom många säger och tycker.

Anonym sa...

Nja det där med yttrandefriheten är väl och kommer väl alltid att vara en tolkningsfråga beroende på när man säger vad,hur,osv beroende på att det alltid finns individer som uppfattar något som kränkande och stötande.Lär man aldrig komma ifrån.Frågan är ju då var gränsen ska gå moraliskt sett då även denna ju är tolkningsbar och varför vissa yttranden uppfattas som mer störande än andra då de många gånger är lika sårbara som t ex när en svensk sårar en invandrare med öknamn ses det många gånger grövre än när en invandrare gör detsamma mot en svensk!?.Men då det ju inte finns några invandrare enligt vissa beroende på att alla är svenskar så fort man kliver av planet,båten eller flyget så är denna fråga kanske onödig.Nätet är däremot en plats där yttrandefriheten nått nya gränser då många blir identitetslösa bakom en datorskärm och såtillvida vräker ur sig än det en och det andra som vederbörande många gånger aldrig skulle göra utanför datorvärlden då alltför många lever i en tro att deras noteringar inte går att spåra.Beroende på hur teknikintresserad man är då vilsäga.
Skriver jag t ex atombomb,terrorist,attentat i en sökmotot typ Google så kan du ge dig attan på att detta registreras av ett särskilt organ i världen.Vems yttrandefrihet ska vi då rätta oss efter och vems lag!!??.

Lightning