torsdag 15 mars 2007

Hälsa, jämställdhet, vitamintillskott och lite Pinocchio

Nu har det kommit forskningsrapporter igen om vår hälsa. I dagens SvD kan man läsa att britterna får i sig för lite D-vitamin och vi svenskar uppmanas att gå till apoteket och köpa kosttillskott.
Fast det måste vara rätt sorts vitamin. I en artikel i DN för några veckor sedan konstaterades det att vitamintillskott inte är bra för hälsan. Det finns till och med större risk för ökad dödlighet. Men då avses vitaminerna A, C och E och betakaroten.
Det är sannerligen inte lätt att hålla reda på vad som är bra och inte bra. Det bästa är nog att försöka äta en så allsidig mat som möjligt och motionera.

Dessutom så konstateras det jämställdhet inte är bra för hälsan. Medellivslängden är lägre och sjukfrånvaron högre i kommuner med relativt hög jämställdhet. (SvD)

Fast jag tror inte min snuva jag drabbats av efter skidresan (bättre att få den efteråt än att behöva ligga i sängen på semestern) beror på om Borås är mer jämställt än andra kommuner. Vilket jag inte tror att fallet är.

Det viktigaste nu är att bli frisk inför kvällens fullmäktige med drabbningen om Pinocchio-statyn. (BT)
Debattens vågor har gått höga och kommer väl att göra så i kväll också. En sak är i alla fall säker. Redan debatten har satt Borås på kartan.
Borås skulle säkert klara sig utan den 9 meter höga statyn av Pinocchio men på plats kommer den att locka till sig många besökare tror jag. Besökare som också spenderar pengar i stadens affärer och kanske till och med besöker Djurparken. Jim Dines, konstnären, är känd över världen och statyn är udda och rolig och sticker ut. Eftersom statyn inte kostar skattebetalarna något så ser jag inte något skäl varför man inte skulle ta emot denna gåva. Det hela kan bara vara positivt och till och med bli en ekonomisk vinst för Borås som stad.

Men det ska bli skönt när beslutet är fattat så att mer viktiga frågor kan komma högst på agendan.
Till exempel att jobba med integrationsfrågor i stället. Den planerade integrationsgruppen måste komma igång så snart som möjligt.

1 kommentar:

Anonym sa...

De doser av vitaminer som förekommit i undersökningen har ofta varit långt över de rekommenderade värdena.

Erik