fredag 29 februari 2008

En ömsesidig integration i en globaliserad värld

Debatten börjar ta lite fart på Borås stads bloggportal. Jag måste bemöta sverigedemokraten William Petzälls påstående om alla "naiva" politiker som bedrivit en "oansvarig" invandringspolitik.

Jag kan hålla med om att det borde ha gjorts mer för att de, som flytt till Sverige och som det är vår skyldighet att ta emot enligt konventioner vi skrivit på, skulle också ha fått en bättre introduktion i samhället. Så att man kommit in på arbetsmarknaden snabbare. Med den nya regeringen, med integrationsminister Nyamko Sabuni i spetsen, så är förbättringar på gång.

Men att skylla allt som inte är bra i samhället på att det är invandrarnas(hopklumpade i en enda stor massa) fel är att förnedra en stor grupp människor som bidrar till landets välfärd. Som arbetar och betalar skatt. För det är faktiskt så att många jobbar och lever ett helt vanligt liv i Sverige. När sverigedemokraterna argumenterar verkar det som om alla som kommer hit lever på bidrag och begår kriminella handlingar. När det enda de (de allra flesta i alla fall) vill är att skaffa sig ett jobb och försörja sig själva. Och komma in i samhället. Och det kommer människor med värdefulla kunskaper. Som vi inte tagit till vara.

Som liberal tror jag på att människan kan klara sig själv. Och det kan också de allra flesta av dem som under stora umbäranden tagit sig hit till Sverige. Men när man kommer till en ny värld måste man också ha vägledning. Jag undrar om William och hans partikamrater har funderat över vad konsekvensen skulle bli om den som kommer hit inte får någon introduktion eller utbildning i svenska. Jag kan bara spekulera. En sådan ordning skulle troligen innebära utökat svartarbete, riktiga ghetton där människor av samma ursprung sluter sig samman, fattigdom ökar risken för kriminalitet och en groende religiös fundamentalism. Vi har skrivit på konventioner om att vi ska ta emot dem som flyr från krig och förföljelse. Så människor kommer inte sluta med att komma hit. Då måste vi också hjälpa och stötta dem att få en så bra tillvaro som möjligt i sitt nya land.
Sedan har inte alla rätt att stanna men jag tror att systemet blivit rättssäkrare så att tilltron till besluten ökar och de som får avslag återvänder. Även om det alltid kommer att finnas tveksamma fall. Andra länder borde också självklart ta ett större ansvar. Och mer borde också göras i närområden. Men de som kommer hit ska tas emot på ett värdigt sätt. De som får stanna ska också få hjälp att komma in i samhället på ett bra sätt.

Jag tror på ett mångkulturellt samhälle där vi lär av varandra. Jag har ställt frågan många gånger. Vad är det som säger att just hur vi gör i Sverige är det allra bästa? Men visst ska vi bevara våra traditioner och kanske till och med förstärka dem. Jag tycker visst att man kan fira skolavslutning i kyrkan och jag tycker inte man ska införa sharialagar. Det är svenska lagar som gäller i Sverige. Men det är inte bara människor med annan trosuppfattning som vänder sig mot skolavslutning i kyrkan. Det finns det många svenskar som gör också. Och det är utanförskapet som ofta stärker det religiösa. Färre människor i utanförskap medverkar till färre fundamentalister. Därmed inte sagt att de som saknar arbete nödvändigtvis är fundamentalister.

Idag skriver Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag i en artikel i SvD att folkpartiet tycker att medverkan till barnäktenskap, dvs äktenskap när man är under 18 år, ska kriminaliseras. Jag håller med. Ingen ung flicka eller pojke ska kunna giftas bort mot sin vilja. De föräldrar som medverkar till detta ska veta att det är straffbart om de gifter bort sin minderåriga son eller dotter. Detta är ett förslag som folkpartiet ute i landet ska ta ställning till.

I Borås pågår mycket arbete för att förbättra integrationen med det främsta målet att fler människor ska få ett arbete. Arbetet med Hässleringen på Hässleholmen är ett exempel. Vuxenskolans arbete med Compass och Substral ett annat.

Till sist. Integrationen måste vara ömsesidig. Det gäller att ge och ta. Att människor kommer hit från andra länder kan vi inte stoppa. Då skulle vi stänga gränserna och isolera oss. Men vi lever på 2000-talet och inte på 1800-talet med häst och vagn. Det gäller att hitta lösningar för ett mångkulturellt samhälle i en globaliserad värld. Då kan man inte bara stå och säga nej hela tiden. Man måste komma med konstruktiva förslag själv. Och det saknar sverigedemokraterna totalt.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Bästa Anne-Marie

Citat:
"Och det kommer människor med värdefulla kunskaper."

Det måste du förklara.

Man kommer från länder der kaoset regerar.
Länder med fullkomlig anarki och noll rättssäkerhet.
Länder utan någon som helst tillstymmelse till industri.
Länder där många anser att det ultimativa livs-målet är att spränga sig och några "andra" i luften.
Länder där man till stor del livnär sig på att sälja "smuts i jorden som länder i väst av någon anledning har användning för", knark-odling eller bidrag från västliga organisationer.
Länder där man jämt kan ta fritt från jobbet för att så kollektivt visa sin upprördhet över konstiga teckningar i en landsortstidning på andra sidan jordklotet.

Men trots det har man ett utmärkt skolsystem som är värdefullt för Sverige ?

Flyktingarna var ju också varit en del av sina hemländer och har alltså här bidragit till dessa länders nuvarande tillstånd.
Varför kunde de med sina värdefulla kunskaper inte göra några positiva bidrag här ?

Jag vet att det svenska skolsystemet har stora brister. Men är de verkligen så stora ?
Att en eventuell skolutbildning i Kabul eller Mogadischu är en tillgång för Sverige ?
Och har den varit så bra att man omgående behärskar svenska språket och här kan omsätta dessa unika kunskaper ?

Och om allt detta stämmer ? Varför är det då så hemskt att redogöra för kostnaden/vinsten utav detta ?
När det påstås att det är en "vinst" för Sverige och detta med en gång skulle få tyst på kritikerna ?
I Sverige dras ner på polis, skola, sjuk- och äldrevård. Här ses inget problem att undersöka och redogöra för dessa kostnader (tex kostnaden för lårbensbrott på över 80-åriga) ? Varför denna särbehandling i ett land som håller sig för det ultimativa av tolerans och rättvisa ? Varför måste denna toleransen alltid vara enkelriktad ? Varför får urinvånarna i Sverige inte del av rättvisan ?

Jag anser också att Sverige bör hjälpa "folk i nöd". Men under ordnade förhållanden.
Och vore som sagt tacksam för besked om vad det är för värdefulla kunskaper du menar ?

Tjalle Tvärvigg

Anne-Marie Ekström sa...

Egentligen är din kommentar knappt värd att besvara. Så mycket förutfattade meningar om människor i andra delar av världen. Visst finns det de som kommer hit som har låg utbildning. Men det finns många akademiker, både högutbildade läkare och lärare och ingenjörer bland dem som kommer hit. Det är ofta högutbildade som blir förföljda eftersom det är de som är oppositionella mot de styrande.

Anonym sa...

Anne-Marie, du får verkligen sprätt på mitt blodtryck !

Citat:
"Egentligen är din kommentar knappt värd att besvara. Så mycket förutfattade meningar om människor i andra delar av världen."

Jag anade det och fick det omedelbart bekräftat.

Varför är det omöjligt att nämna dylika "funderingar" ?
Sedan tidernas begynnelse har utvecklingen i jordens olika delar varit olika. Min historiekunskap är inte så bra men tror att vi hade Egypten för ~3000 år sedan, romarriket för ~2000 år sedan och arabvärlden för 600 år sedan som de då "mest utvecklade". Sverige (eller motsvarande område då staten ej fanns) nämns här alltid som "barbarer". Förmodligen helt riktigt. Men varför får jag nu inte ens nämna fakta från nutiden som varje dag presenteras i media utan att ha "en förutfattad" mening. ?

Jag surfade lite och hittade tämligen omgående en sida från FN (UN, United Nations).
OK, organisationen har väl sina brister men kan väl inte klassificeras att ha "förutfattade meningar" ?

Här har de en sida "2007/2008 Human Development Index rankings" som beskriver just detta.
En ranglista över "staters utveckling". På första plats ligger Island och på femte Sverige, bägge klassas att ha "High Human Development". Det följer 68 länder med Brasilien som nr 70. Sedan följer en grupp Medium Human Development och till sist en grupp Low Human Development. Plats nummer 177 innehas här av Sierra Leone. Afghanistan och Somalia är inte med på listan. Jag tror dock inte att de förtränger Sveriges femteplats när de kommer med. Och jag betvivlar att deras skolsystem kan vara en förebild ens för Sverige.

Menar du nu kanske att FN (UN) nu har ännu mer förutfattade meningar "om människor i andra delar av världen" än jag ?

Eller ska vi kanske vidareutveckla det korrekta PK-tänkandet. Och vid OS i Peking 2008 förklara att alla deltagare är lika bra och alla sätts på första plats. Det delas ut 177 guldmedaljer i varje gren, silver och brons avskaffas. Prispallen har bara ett steg och det är 85 meter brett. Efter varje prisutdelning spelas ett potpurri på 177 nationalsånger ?

Nu allvar:
Hur ska vi kunna hjälpa andra länder när vi inte får ens får nämna orsaken till att de behöver hjälp ?

Vänligen
Tjalle Tvärvigg

Anonym sa...

Anne-Marie Ekström:

Det är uppenbart att vare sig du, Nyamko Sabuni eller Erik Ullenhag (eller i praktiken någon annan eller) längre egentligen tror på ett verkligt mångkulturellt samhälle. Mångkultur är mycket mer än att att folk har olika kläder, äter olika maträtter och firar olika högtider. I ett verkligt mångkulturellt samhälle får folk med olika kulturell bakgrund leva helt enligt sina värderingar hemifrån oavsett om det innebär "otrevligheter" som tvångsgifte, kvinnlig omskäresle, patriakalt kvinnofötryck, homofobi, anti-semitism, islamism, khat-bruk osv. I ett mångkulturellt samhälle har eller ingen utanför den kulturella gruppen eller rätt att kritisera denna eftersom detta i sig innebär en över- och underordning om någon kulturell grupp anser sig ha rätt att tvinga på sina värderingar på en annan grupp.

Vad du, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag i praktiken förselår är en assimilationspoltik där alla invandrare skall anpassa sig till västerländska liberaldemokratiska värderingar. Det är ingen fundamental skillnad mellan denna politik och den som SD förespråkar, SD är bara mer långtgående.

Anonym sa...

OK,

inser att denna sidan är stillagd ?

Men är ändå nyfiken på vilka "förutfattade meningar" jag (och FN ?) har här ?
Jag vill ju inte vara "förutfattad" !

Varför kan inte funderingar, som i varje nyhetssändning ges belägg för, överhuvudtaget yttras i Sverige utan man är rassist eller allmänt främlingsfientlig ?
Varför ställer FN överhuvudtaget upp sådana värderingar om varje nämnande av dem innebär "förutfattad mening" ?

Det finns annan liknande information av andra någorlunda seriösa institutioner.
Jag minns på rak hand ett från "Transparency International" om mutor worldwide.
Resultaten här är entydiga men för att undvika en ny sorts "-fobi"-utmärkelse avstår jag att delge dessa här !

Multi-kulti:
Jag tror förespråkarna av ett "multi-kulturellt samhälle" fortfarande lever under intryck av Grisfesten i Benidorm 1969 där det var flat-rate sangria och helstekt gris hela natten. Man hade jätteroligt och sjöng klämmiga sånger som "Et viva Espana ...." och paella-kocken Juan körde en eldig flamenco med Carmen från animationsgänget !

Nu vill man upprepa det på stortorget i Borås med alla möjliga kulturer. Man utgår från svenska värderingar och menar att "ni kan väl köra någon sorts Religion Light, lite grill-korv med potatismos och Pripps blå blir väl bra och sedan sjunger vi den klämmiga allsången de sjöng på Skansen i tisdags ? Det blir jättemysigt !".
Tror ni verkligen det funkar så ?

Citat:
"det finns många akademiker, både högutbildade läkare och lärare och ingenjörer bland dem som kommer hit."

Fakta: De flesta högutbildade flyktingar söker sig till länder med med bättre karriärchanser.
Sverige prioriteras sällan av högutbildade utan får alltså mest låg- eller inte-utbildade.

Tjalle Tvärvigg

Anne-Marie Ekström sa...

Att jag inte svarat beror nog mest på att jag inte förstår vad du menar. Och att det skulle vara absurt att tro att vi är några högre stående varelser i Sverige. Visst finns det brister i utbildning och utveckling i andra länder. Men det finns det i Sverige också. Och det finns både högutbildade läkare, lärare och ingenjörer vars utbildning vi inte tagit till vara. SEdan behövs det komplettering. Men att få en helt färdigutbildad läkare eller ingenjör sparar massvis med pengar åt Sverige. Utan utländska läkare skulle vi inte klara vården. Och jag känner flera.
Jag undrar om du Tjalle Tvärvigg någonsin träffat någon som kommit hit som flykting. Med de synpunkter du har så verkar det inte vara så.

Anonym sa...

Citat 1:
"Att jag inte svarat beror nog mest på att jag inte förstår vad du menar."
Du förstod inte vad jag menade men visste ändå att jag hade så mycket "förutfattade meningar" att min kommentar "var knapp värd att besvara". Lite konstigt ?
(Men du behöver inte ursäkta dig, jag förstår faktiskt inte hur du har tid för jobb, politik och denna bloggen !)

OK Anne-Marie, en sammanfattning:
Jag betvivlade att utbildat folk från länder, som t.ex. av FN vad det gäller "Human Developement" rankas allra sist i världen, ja egentligen "utanför" listan, är utbildningsmässigt en "tillgång" för Sverige.

Jag lade in några egna ur medien vunna intryck. Som t.ex. att det är svårt att förstå att länder utan någon som helst industri och forskning dock har en för Sverige värdefull ingenjörsutbildning.
(Om du nu kontrar med att du har en Flat-TV från Somalia och en Handy från Afghanistan så tar jag tillbaka lite av mina funderingar !).

Citat 2:
"Och det skulle vara absurt att tro att vi är några högre stående varelser i Sverige."
Var har jag yttrat dylik mening ??? Nej, påklistrat mig av dig för att så "diskvalificera" min mening.
Gammalt politikertrick !

Jag betonar att FNs lista INTE menar att väst är några "högre stående varelser".
Utan att "tidens svängningar" medfört att västliga värderingar f.t. dominerar och därför ser väst först nu.
Jag tror f.ö. att om ett land i "mellanöstern" skulle sätta upp en dylik lista så skulle rangordningen vara lite annorlunda !
Men VI kan bara gå efter VÅRA värderingar !!!

I PK-Sverige förväntar jag f.ö. nu att FNs lista anmäls till DO och Sverige får en egen version med ALLA länder på plats 1 ! Vidare anmäls förmodligen Skidskytte-VM i Östersund för kränkning då ingen från Fiji-öarna fick någon guldmedalj ?

Citat 3:
"Jag undrar om du Tjalle Tvärvigg någonsin träffat någon som kommit hit som flykting. Med de synpunkter du har så verkar det inte vara så."

Snälla du, vad för synpunkter har jag som är så hemska och visar att jag inte träffat någon flykting ??? PLEASE berätta !!! Eller är det politikertrick #2 ?
Jag vet faktiskt inte om jag träffat någon som kommit hit som flykting, har aldrig tänkt på det.
Har dock jobbat 8 år i länder som ligger väldigt, väldigt långt nere på FNs lista.
Jag skulle kunna nämna några "kulturyttringar" här som är mycket oappetitliga. Men jag avstår.

Tjalle Tvärvigg

Anonym sa...

OK, jag har full förståelse att du inte har tid till allt.

Men tycker dock att det är lite ojuste av dig att bara allmänt anklaga mig för "förutfattade meningar" och "konstiga synpunkter" och sedan inte peka på vari dessa består.

Varför betecknas andra synpunkter än de tillåtna svenska mainstream-visionerna genast som främlingsfientliga
Varför hålls fast vid att andra kulturer i stort består av inkamusik (El Condor Pasa på panflöjt) på gågatan, kryddade maträtter (oh, har ni så mycket rödpeppar i cous-cousen ?) och lustiga danser på torgfesten ?
Varför tror snäll-människor att gamla "seder och bruk" genast ändras/anpassas till en "Kultur_Light" om de avviker från svensk lagstiftning ?
Hade jag varit flykting hade jag varit ytterst kränkt av den inställningen.

Varför fodras aldrig att medel till hjälp för "nödlidande länder" tas från från några av deras politikers astronomiska bankkonton i Europa ? Sverige skickar stora summor till ett fjärran land medan släkten till numera avlidne presidenten bor på lyxhotell i en europeisk storstad där de också har ett imponerande bankkonto.
Ett annat nödlidande land har 6 miljarder $ i utlandsskuld. Landets president har bankkonton i utlandet med ett uppskattat saldo på 6 miljarder $ ! Endast en stygg människa ser här ett samband !
Jag tycker att den största kränkningen av folket i dessa länder står de för som inte företar något mot dessa "stölder" !

Min kusin är föreståndare för ett ålderdomshem. Varje kanelbulle måste här redovisas vid uppställande av budget. Varför anses detta inte som kränkande för åldringarna ? Varför är det inte att "spela ut grupper mot varandra" ? Igår fick de f.ö. besked att för nästa år minskas budgeten.

Avslutar med att upprepa att jag är meningen att vi bör hjälpa "folk i nöd". Vad som irriterar mig är den penetranta "gulligförklaringen" av omständigheterna. Varför kan vi inte hjälpa nödlidande utan krystade förklaringar om att "det är en tillgång för oss alla" ? Jag har ju redan "El Condor Pasa" i original med Simon and Garfunkel !

Tjalle Tvärvigg, som tackar för sig

Anonym sa...

Anne-Marie Ekström: Dra åt helvete. När du ruttnar bort på ett ålderdomshem ska jag personligen se till att varje spår av er politik _förintas_.

Anonym sa...

MMA, or mixed martial arts, requires discipline and adherence to a proper schedule of strength training.
[url=http://www.mma-workout.org/]mixed martial arts training[/url]