lördag 23 februari 2008

Vård till gömda flyktingar och lite till

Idag är jag riktigt stolt över mitt parti. Mer än vanligt. Folkpartiet liberalerna har tagit ställning för humaniteten. I dagens GP skriver representanter för folkpartiet att folkpartiets partiledning och riksdagsgrupp nu tar ställning för att gömda asylsökanden och papperslösa också ska ha rätt till sjukvård. Sverige har kritiserats av FN:s rapportör för människors rätt till hälsa, Paul Hunt för att vi inte lever upp till grundläggande humanitär nivå. Även Läkarförbundet m fl har varit kritiska.

Visst kan man tycka att de som lever gömda borde ha återvänt när de fått avslag på sin ansökan. Även om asylprocessen nu blivit mer rättssäker sedan migrationsdomstolarna kommit till så finns det människor vars skäl eller oro inte tagits på allvar. Dessa människor väljer att, i stället för att återvända till hemlandet, gå under jorden med alla de problem det innebär. Hänvisade till andra människors välvilja. Om man då dessutom blir sjuk så har man inte rätt till vård. Visserligen finns det idag organisationer som på frivillig basis hjälper till och det finns enskilda sjukhus som också ger gömda vård men alla människor som vistas i landet borde ha rätt till vård. I medmänsklighetens och humanitetens namn.

Att inte kunna ge vård ställer också läkare och annan sjukvårdspersonal inför etiska problem. Läkarens etik ska alltid gå ut på att främja hälsa och liv.

Jag hoppas nu verkligen att folkpartiet får med sig övriga partier så att frågan snabbt kan utredas. (SvD)

Lite roligt är det också att jag faktiskt var med på riksdagsgruppens möte när beslutet fattades. Som före detta riksdagsledamot har jag rätt att vara med på riksdagsgruppen fast utan yttranderätt förstås.

För övrigt kan konstateras stormen nu bedarrat även om träden utanför fönstret fortfarande rör på sig en hel del. Själv har jag kommit lindrigt undan. Inte ute på resa och jag bor inte på landet så jag riskerar elavbrott.

Med tanke på hur mycket det stormar numera borde det vara angeläget för elbolagen att gräva ner sina ledningar snabbare än kvickt. Den som blir utan ström mer än tolv timmar ska ju ersättas av elleverantören enligt ett lagbeslut. Nu tror jag inte att man kan "gräva ner" alla strömavbrott. De som bor avsides kanske får räkna med även i fortsättningen att de råkar ut för strömavbrott. Men jag tycker att det är något man själv måste vara medveten om, om man bosätter sig mitt ute i skogen. Det egna ansvaret måste finnas även här.

Jag blir upprörd när jag hör talas om barn som far illa. Det som gör mig än mer upprörd är när jag läser om små spädbarn som misshandlas av sina föräldrar. Idag finns en artikel i DN som berättar om föräldrar som förmodligen misshandlat sin två månader gamla dotter. Barnet har åtskilliga benfrakturer. Det finns inget mer oskyddat än ett litet barn som är helt och hållet utlämnat till de vuxna. Ibland undrar jag om det inte skulle behövas ett körkort också för att bli föräldrar.
I Aftonbladet finns också en artikel om två föräldrar i USA som spelade dataspel och kollade på video i åtta dagar och lät sin fem-månader gamla son svälta ihjäl fastspänd i en barnstol.

Det knyter sig i magen på mig när jag hör alla som talar om att ingen vet bättre än föräldrarna vad deras barn behöver. Lyckligtvis är det nog så att de flesta föräldrar också är bra föräldrar, även om jag inte är tvärsäker på att även dessa alltid vet vad som är bäst för deras barn. Men det finns barn som har föräldrar som till och med gör sina barn illa eller i allra värsta fall låter dem dö. Jag tycker nog att de som kategoriskt uttalar sig om att föräldrarna vet bäst borde nyansera sig till att säga "de flesta föräldrar".

Till sist kan bara konstateras att vi alla härstammar från Afrika. Det har man kommit fram till genom att studera DNA. (SvD) Så att människor söker sig bort till något annat ställe är inget nytt. Förflyttat sig har människan gjort i 90 000 år. Och vetskapen att alla har samma ursprung måste väl ställa till det för dem som tror att de som är födda i Sverige har någon särställning i världen.

Slut för nu.

7 kommentarer:

Anonym sa...

"Till sist kan bara konstateras att vi alla härstammar från Afrika. Det har man kommit fram till genom att studera DNA. (SvD) Så att människor söker sig bort till något annat ställe är inget nytt. Förflyttat sig har människan gjort i 90 000 år. Och vetskapen att alla har samma ursprung måste väl ställa till det för dem som tror att de som är födda i Sverige har någon särställning i världen." Vad i hela helvete? En gång var vi alla trilobiter också. Helt otroligt hur långt som vissa är är beredda att gå för att förneka vår historia.

Kontemplerande kille sa...

Vissa liberaler och vänstermänniskor är hemskt generösa när det kommer till invandrare och "gömda" flyktingar (dvs. invandrare som inte har giltiga skäl till att stanna). I sin självgoda generositet så glömmer de därför bort att det exempelvis finns massor av äldre personer som skulle behöva bo på äldreboende, men som inte får pga pengabrist. De klarar sig inte hemma, men eftersom staten prioriterar invandrares levnadsstandard högre än våra äldre(de svenska) så får de lida. Ett annat exempel är den höga skatten som gör att pensionerade invandrare som kommit hit och som inte jobbat en enda dag, får en högre månadsersättning än många av våra pensionärer. En invandrad pensionär får c:a 9000-10000 skattefritt, en svensk pensionär får leva på två tredjedelar av den summan med lite tur.

Men det tänker inte alla övermänniskor i maktens korridorer på, eller alla rika proffstyckare som är glada med att slänga bort andras pengar så länge det inte påverkar dem själva. Vilken dubbelmoral och vilket äckligt bedrägeri!

Anonym sa...

..Och ni 2 som kommenterar inlägget har inga fördomar överhuvudtaget, helt jävla felfria och fullständiga som en männinska kan bli.
till anonym:
Det äckliga är inte att förneka sin historia, utan det är att förneka sina medmänninskor.
till platinaapa:
Du är nog invandrare du själv.

Anonym sa...

Gömda asylsökanden och papperslösa är väl likställda med "normala utlänningar" ?
Alltså ska varje utlänning ha rätt till gratis sjukvård i Sverige ?
"I medmänsklighetens och humanitetens namn."
Jag har naturligtvis inget mot utlänningar men ställer mig frågande till hur detta kan tänkas fungera ???

Citat Anne-Marie:
"Och vetskapen att alla har samma ursprung måste väl ställa till det för dem som tror att de som är födda i Sverige har någon särställning i världen."
Frågan är väl om de som är födda i Sverige inte har någon särställning i just Sverige ?
Eller kan jag hänvisa till att kungen och jag har samma ursprung och sedan fodra att få bo på slottet respektive Solliden på somrarna ? Annars har kungen fördomar ?

Tjalle Tvärvigg

Kontemplerande kille sa...

"..Och ni 2 som kommenterar inlägget har inga fördomar överhuvudtaget, helt jävla felfria och fullständiga som en männinska kan bli."

Nej, jag har inga sådana illusioner. Du verkar dock vara en del av den skaran.


"till anonym:
Det äckliga är inte att förneka sin historia, utan det är att förneka sina medmänninskor. "

Precis, det är du duktig på. Jag jobbar inom hemtjänsten och studerar ekonomi, och varje dag på jobbet set jag personer som behöver mer hjälp och mer omfattande vård, men det har vi helt enkelt inte råd med. Det är dessa människor DU förnekar i din politiskt korrekta, moralism och självgodhet.

"till platinaapa:
Du är nog invandrare du själv."

Oj oj oj, vilka fördomar. Men det är "rättfärdigat"... eller? Rasist!

Anne-Marie Ekström sa...

Jag är medveten om att det inte är en alldeles helt lätt fråga med vård av gömda. Men det som är det primära är att man inte kan stå vid sidan av och se på när människor far illa eller till och mde dör. Bara för att de inte finns registrerade i några rullor. Det är oftast människor som redan är svårt utsatta. Framförallt strider det mot etiken inom vården som går ut på att rädda liv.
Och visst håller jag med platinaapa (varför i hela världen kallar du dig för det förresten)om att det behövs satsas på äldrevården. Och jag tror faktiskt att vi har råd med bådadera. Jag vill inte ställa människogrupper mot varandra.

Anonym sa...

Till anonym och platinaapa:

Vad lätt provocerade ni är. Det bevisar bara hur intoleranta ni är eftersom att ni inte ens kan ta kritik.

Till Anne-Marie:
Jag håller med fullständigt ditt sista inlägg. Vart har medmänskligheten tagit vägen, handlar allt om pengar och inget annat.Om alla börjar tänka bara på sitt eget bästa, då kommer allting gå åt helvete, vilket är inte långt ifrån.