torsdag 14 februari 2008

Inhumant försök

Kan inte låta bli att kommentera uppgiften att mannen som skulle avvisas till Eritrea är tillbaka i Sverige. Han blev inte insläppt. Tjänstemannen som skulle ta emot honom godtog inte handlingarna. (DN) Kommentaren från den medföljande polisen att det kan bero på "dagsformen" hos tjänstemannen om en person blir insläppt eller inte tycker jag talar sitt tydliga språk. Inte särskilt stabilt land. Snarare rättslöst. Vilket också Amnesty och UNHCR påpekat. Ingen bör skickas tillbaka dit enligt dessa organisationer.

Andra personer som avvisats till Eritrea har antingen torterats eller helt enkelt försvunnit. Att risken blir mindre för mannen att råka ut för tortyr när man nu ska försöka få andra handlingar från Eritreanska ambassaden är väl inte troligt. Tvärtom.

Sverige har fällts tolv gånger av FN:s tortyrkommitté för att vi skickat tillbaka asylsökande som riskerar tortyr. Det är verkligen dags att Sverige börjar värna mänskliga rättigheter. För att vi ska vara trovärdiga inför andra länder som vi kräver ska leva upp till dessa.

Jag undrar vart humaniteten tagit vägen. Och ska människor avvisas till vilket pris som helst. Då menar jag både det mänskliga och det rent ekonomiska.

1 kommentar:

Unknown sa...

Om Eritrea velat fängsla honom hade de väl med glädje släppt in honom i landet, eller hur? De hade knappast skickat iväg honom om han var eftersökt.

Använd hjärnan lite...