fredag 22 februari 2008

Ät gärna fisk men inte torsk och än är det en bit kvar till vår

Nu blir det storm igen. Jag har snart tappat räkningen på alla stormar den här vintern. Vad jag vet har denna storm ännu inte fått något namn så den kanske inte är så farlig. Det är tydligen så att stormarna namnsätts i Norge om de är tillräckligt allvarliga. Men visst blåser det rejält redan. Småfåglarna har svårt att hålla sig kvar i björken utanför fönstret. Om jag vore småfågel skulle jag nog bli rätt sjösjuk. (DN, SvD) Nej, nu får jag sluta tramsa och gå över till att kommentera några av dagens rubriker innan jag ska iväg och revidera bokslutet för hörselskadades förening i Borås.

En intressant artikel handlar om Omega-3 fettet som ska vara hälsosamt. I artikeln kritiseras reklamen för sådana fetter. Enligt artikeln så krävs det 311 knäckemackor av sort Wasa sport plus om dagen för att få i sig lika mycket omega-3 som finns i en sillbit. Omega-3 fetterna som finns i fisk och raps och linfrö är olika. Fetterna från växtriket har inte alls samma effekt för hälsan som de fetter som finns i fet fisk . Den feta fisken har konstaterats vara bra för hjärtat.

Det är bra att sådana här skillnader klarläggs. Konsumenter tror ju ofta på reklamen. Och det är inte särskilt kul att tro att man får i sig nyttiga fetter som är bra för hjärtat när man käkar linfrö när det egentligen vore bättre att äta sill eller lax. Läs gärna hela artikeln i SvD. Finns också här (lite mer kortfattad)

Mer om mat har jag skrivit här. Inser att jag lagt av mig lite när det gäller att hänga med alla svängar vad som är bra och inte bra att stoppa i sig. Får väl återkomma till det.

Mer om fisk. Merparten av våra kända kattmatsmärken innehåller torsk och rödspätta. När diskussionen numera handlar om att avstå från torsk över huvud taget i människoföda, åtminstone om den kommer från de utfiskningshotade områdena, så är det mycket märkligt att det fortfarande finns torsk i kattmat. Producenterna kan inte direkt säga om torsken kommer från hotade områden men kommer att se över frågan. Vällovligt. Katterna om några måste väl vara angelägna om att det kommer att finnas fisk även i framtiden. Här en bild på mina katter jag hade en gång. Men som jag inte kunde ha kvar när jag pendlade till Stockholm.


Till sist. Det ska bli varmare men än är det vinter kvar. Så än är det inte vår. Precis som i visan när blåsippan i backen står. SvD symboliserar våren med en bild på en blåsippa. Blåsippor är verkligen en symbol för våren. Sedan sverigedemokraterna valde blåsippan som sin symbol har jag blandade känslor inför blomman. Men det kanske är så att när blåsippan blommar har vintern fortfarande ett rejält grepp. Precis som sverigedemokraterna drar med sig en kall vind där de drar fram.
Jag kommenterade inte igår sverigedemokraten William Petzälls iskalla och främlingsfientliga inlägg i fullmäktige där han talade om för alla oss andra "mångkulturalister" att vi inget begrep. Morgan gav honom ett bra svar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

25 kilo pasta mot 25 gram sill. Detta visar hur löjligt det är med så kallade berikade livsmedel. På ett sätt lurar man folk och det är ju inte bra.

Anonym sa...

"Jag kommenterade inte igår sverigedemokraten William Petzälls iskalla och främlingsfientliga inlägg i fullmäktige där han talade om för alla oss andra 'mångkulturalister' att vi inget begrep. Morgan gav honom ett bra svar."

Morgan Hjalmarsson kunde ju inte besvara William Petzäll sakligt. Det är något som alla ni PK:iter lider av. Expo har sagt att PK:iterna inte ska ta debatten ty det är en debatt de inte kan vinna.

Somalisk koranskola (2008-02-21)
http://www.youtube.com/watch?v=iHv7SGf5t4Y