fredag 1 februari 2008

Vända kappan efter vinden

Det blåser och snöar fortfarande. Och det snöar rejält. Och det är helt enligt prognoserna att det ska fortsätta blåsa och snöa. (DN, SvD) Lite sent för vintern att komma nu när vi redan är inne i februari. Men blötsnön kommer väl inte att ligga kvar så länge. Skotta måste jag nog i alla fall. För att komma ut med bilen. Plogen har varit framme och lagt upp en stor snövall. Min gata är nog den mest underhållna gata i hela stan. Men det är nog också nästan det enda underhåll som fastighetsägaren står för.

Apropå underhåll så får det nog bli lite underhåll inomhus idag. Jag har ännu inte lejt ut städningen. Fast plocka och sortera papper gör väl inte någon som säljer hushållsnära tjänster.

Dagens nyhet är annars att Göran med efternamn som börjar på P och som varit Sveriges statsminister och som varit "tväremot" hushållsnära tjänster nu begärt skatteavdrag för sådana. (SvD) Vad är det man brukar säga? "När fan blir gammal blir han religiös". Jag missunnar inte Persson och hans fru att göra avdrag. Om det är så (allt som står i tidningen är ju inte sant). Tvärtom. Det är ju avsikten med det hela. Men dubbelmoralen. "Saker är bra när det gynnar mig själv."

För övrigt kan konstateras att hushållsnära tjänster blivit en succé. Det framgår av de ansökningar om avdrag som kommit in till skatteverket. Alltså har det blivit fler vita arbetstillfällen, mer skatteinkomster till statskassan (fler skattebetalare) , fler personer som tjänar in pensionspengar. Och fler som kunnat ägna sin tid åt familjen i stället för åt städning.
Men jag håller med ledarsidan på SvD att systemet för utbetalning borde ändras. Så som det utformats har det blivit krångligt.

En annan socialdemokrat, Anna Hedborg, ska utreda åt alliansregeringen. (DN)Det hon ska klargöra är vad som är arbetsförmåga. Förvisso ingen lätt arbetsuppgift. Men en viktig sådan. Idag finns många som är sjukskrivna som skulle kunna arbeta på något sätt. Om det så bara är 5 %. Jag tror att det är värdefullt både för samhället och den enskilde att inte bli helt utanför. Men det ställer självklart krav på alla inblandade. Idag hamnar också många mellan stolarna mellan arbetsförmedlingen och försäkringskassan. Det finns ett antal sådana fall. Där försäkringskassan säger att du är för frisk för sjukpenning och arbetsförmedlingen säger att du är för sjuk för att arbeta. Så får det självklart inte vara. Det har visserligen startats samordningsprojekt för att undvika detta men det hjälper tydligen inte. Så en mer enhetlig linje när det gäller arbetsförmåga är välkommet. Och det är som sagt viktigt att se till det friska, det vill säga arbetsförmågan, och inte till det sjuka.

Middagsuppdatering.

Det är verkligen intressant hur andra sossar kommenterar att Göran Persson begär betalt för hushållsnära tjänster. (SvD) Man vänder verkligen kappan efter vinden.

Man säger, att Persson nu utnyttjar skatteavdrag som han helt var emot är ett bevis på att s hade rätt i sin kritik innan. Då man sa att det bara är de rika som kan utnyttja tjänsten. Men att det är inget skäl för någon att avstå från att utnyttja möjligheten. Skattesystemet är till för alla.

Och det är det förvisso och jag missunnar inte Göran Persson. Och han och hans fru behöver säkert hjälp med städning.

Själv skulle jag ha väldigt svårt att för trovärdighetens skull utnyttja något mot min egen övertygelse och som jag med eftertryck varit emot. Fast det kanske inte var så mycket bevänt med ideologin eller övertygelsen hos Göran Persson.

Sedan börjar det bli lite väl tröttsamt med alla turer kring Göran Persson. Trots att han avgått som statsminister så får han nästan mer mediafokus än den nuvarande statsministern.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om ha någon att städa är överklassfasoner måste Person vara överklass med andra ord. Samma gäller sossar som så passligt råååkar har hyreslägenheter i stan (undrar hur dom skaffade sig dom) som köper dom samtidigt som dom klagar på omställningen till bostadsrätter. Nej är man sosse har man andra spelregler än alla andra.

Anonym sa...

Apropå detta att hamna mellan stolarna, om man är frisk eller sjuk eller arbetslös etc. Jag hörde om en tjej som var sjukskriven, hon föreslog att hon kunde väl gå hem till gamla och hjälpa dem, inte heltid men några timmar i veckan. Det skulle vara givande för både henne och de gamla. Men, då fick hon svaret av myndigheten, att nej, det gick ju inte, för hon var ju sjuk!
Jag tycker att detta fyrkantiga sätt att se på människor är helt sjukt. Och socialdemokraten Anna Hedenborg har jag ingen större tilltro till att utreda denna typ av frågor, hon ser fyrkantig ut hela hon!

Anne-Marie Ekström sa...

Det är just det synsätt som vi måste komma bort ifrån. Den här tjejen hade kanske arbetsförmåga för några timmar. Jag håller med om att det är ett stelbent system. Har ingen uppfattning om Anna Hedborg. Men förhoppningsvis kommer hon till samma slutsats. Det vill säga att det är viktigt att ta till vara vars och ens arbetsförmåga. Även om det bara är en eller två timmar per vecka.

Anonym sa...

Suttit i träsket mellan FK och AF. Om jag skrev en bok om det eller gjorde en film. Skulle ingen tro mej.