lördag 9 februari 2008

Jämställdhet och skolk

Tänkte jag skulle skriva några rader innan kvällens stora begivenhet. Melodifestivalen. Lyssnade på kortversionerna på nätet igår. Ingen som fastnade så där direkt. Men det blir säkert annorlunda att se och höra hela låtarna.

Annars kan jag väl säga att dagen gått åt till att träffa kvinnor. Först var det folkpartikvinnor från vårt länsförbund som träffades och diskuterade över ämnet från kaffekokerska till kommunalråd. Det blev en intressant diskussion med en blandning av gammalt och nytt. Kerstin Wägnerud som tidigare varit kommunalråd i Borås berättade om sin erfarenhet. Vi kunde nog konstatera att det hänt en del med jämställdheten men att jämställdhetsarbetet är långtifrån färdigt. Och vi var alla av den uppfattningen att det behövs träffar som den idag men att jämställdhetsarbetet bäst bedrivs inom partiet inte inom någon kvinnoorganisation. Inget ont därmed sagt om liberala kvinnor och dess ordförande Birgitta Ohlsson som gör ett stort arbete för jämställdheten.

Sedan bar det av till Sandared och tennis med tjejgänget. Hur länge är man tjej förresten? Det verkar som om det håller i sig åtminstone till pensionsåldern.

Innan jag övergår till Melodifestivalen måste jag också skriva lite om dagens utspel inom skolområdet från Stockholm. Att man ska kunna hämta skolkande elever med tvång. (SvD, DN, Aftonbladet)

Det behövs en rejäl eftertanke när och hur detta i så fall ska göras. Att föräldrar håller barn, och särskilt flickor, hemma från skolan är fullständigt oacceptabelt. Inte konstigt att eleverna inte klarar godkänt i skolämnena när de aldrig är där.

Det är viktigt att skolan både håller koll på frånvaron och jobbar med elever och föräldrar. Framförallt följer upp hur många det är som skolkar. Det får inte bli en obehaglig överraskning som det säkert blev för många skolor när Skolverket gjorde sin undersökning om skolket.

En skola i min kommundel visade sig ha många skolkande i samband med detta. Bland annat för att föräldrar inte låter sina flickor gå i skolan. Men skolan har också tagit tag i problemet . Och jag som skolkontaktpolitiker ligger på som en igel och håller mig underrättad om vad som görs. För det är inte acceptabelt med skolk..

Det är säkert så att de som skolkar, åtminstone de som gör det på eget bevåg, löper större risk att hamna i kriminalitet. Och förutsättningarna att gå vidare i livet och få jobb är inte särskilt lysande när man saknar betyg.
Men det skulle inte behöva gå så långt att man hämtar barn med polis till skolan. Fast om det är föräldrarna som sätter sig på tvären kanske det är det enda möjliga. För ungdomarnas skull. För det är ju de som drabbas. Och om någon kommer och hämtar barnen till skolan borde föräldrarna förstå allvaret. Men självklart måste man försöka så långt det går att lösa problemet på annat sätt.

Och i tid. Där finns bland annat med tidigt stöd till elever som inte hänger med. Så de slipper gå genom hela skolan utan att kunna hänga med på någonting eftersom de inte har grundförutsättningarna. Kan inte läsa till exempel. Jag förstår att man då hellre skolkar än bara sitter av lektionerna utan att förstå någonting.

Sedan har förvisso Maria Abrahamsson en poäng när hon på ledarsidan i SvD påpekar att undervisningen för de andra eleverna kanske påverkas negativt om någon skoltrött tvingas till skolan och i stället för att ta del av undervisningen stör den. Men det kan säkert också lösas på något sätt.

Men det allra viktigaste är nog trots allt att ta tag i det som kan bli problem tidigt. Så det aldrig blir problem. Men i extrema fall kanske det inte finns någon annan lösning än att hämta eleverna till skolan .

Men nu är det Melodifestival.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med - Melodifestivalen är viktigare än elevers framtid och sånt strunt...

Anonym sa...

Jag är fascinerad. Vilket smart förslag. Självklart ska skolkande elever få sjuss till skolan av Poliser.

eller ....

Hur långt från verkligheten lever politiker egentligen???
Poliskåren har dom skurit ned på. Arkiven av brott som inte hinner lösas och som bortprioriteras, till förmån för grova brott, bara växer och växer. Hur lite intelligens krävs för att förstå att Poliser inte kommer att ha tid till att sjussa skolkare till skolan?

Det finns redan en handlingsplan med en åtgärdstrappa, där flera instanser arbetar för att få dessa tonåringar på rätt köl. En bra idé vore väl att skjuta in pengar där för att stävja deras underskott? eller?

Själv fick jag inga betyg i varken åttan eller nian. En gång blev jag hämtad av Polis i skolan (pga. stöld, inbrott, mm) när jag satt och tittade på film i biblioteket.
Detta resulterade i att min personliga status bland andra höjdes enormt mycket.
Sen kan ni säkert fundera ut fortsättningen själva.

Så, varför är det bra att poliser hämtar skolans skolkare?


En sak tror jag mig förstått ..... att Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (fp), socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) och Utbildningsminister Jan Björklund (fp) har skolkat från något mycket viktigt.

Kram/Chrille

Anne-Marie Ekström sa...

1. Jag har aldrig sagt att Melodifestivalen är viktigare än skolan och elevers väl och ve. Men lite avkoppling är väl tillåtet.
2. Jag tror inte avsikten är att så fort någon skolkar så kommer polisen. Utan när allt prövats och inget annat hjälper. Till exempel, som jag skriver, när det finns föräldrar som vägrar att låta sina barn gå till skolan. Då är det ju för elevernas skull. Men visst. Man måste pröva allt annat innan.
Och Chrille varför fick du inga betyg?

Anonym sa...

Jag skolkade. :(


Chrille

Anne-Marie Ekström sa...

Hur gick det sen?

Anonym sa...

Jag förstod aldrig varför de här personerna du skriver om höll sina döttrar hemma? Fanns det någon anledning?

Anledningen måste isåfall vara det viktigaste att tackla.

Polisen kommer aldrig att kunna hämta skolkare, för det första har de inte resurser, för det andra är det för likt systemen i gamla Sovjet och forna facistspanien, och för det tredje spelar det ingen roll ifall en skolkare skulle bli tvingad in på en lektion, de lär sig ändå inget och skulle bara förstöra för de övriga eleverna.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag håller med om att det krävs en hel del annat innan man tar till något så drastiskt som polishämtning. Och att polisen inte har resurser. Men har vi en lag som säger att alla barn har skolplikt måste det också finnas ett sätt att få alla att följa lagen.
Men som jag skriver så har föräldrar ett ansvar. Men skolan har också ett ansvar för att se till att eleverna får den kunskap de behöver. Och då menar jag att det är oerhört viktigt att man hänger med från början. Och alltså får det stöd som behövs.

Anonym sa...

Hej Anne-Marie. :)


Efter första termin i nian så skaffade jag ett jobb. Droger kom senare in i bilden och när jag var 23 lyckades jag bryta med alla mina polare och valde att leva ett annat liv. Efter det gick allting bättre, men mitt liv har varit problematiskt.

Jag har aldrig riktigt lyckats passa in i samhällets normer.

Det finns många anledningar till det. Här är några.

1. Svårighet att koncentrera mig en längre tid.
2. Problem att passa tider.
3. Blir snabbt understimulerad. Behöver arbete som antingen utmanar mig eller upprätthåller mitt intresse.
4. mm.

I princip har jag under resten av livet brottats med samma problem som jag hade under min skolgång.

Där är Några anledningar till mina problem, varför jag inte gick i skolan och mina uteblivna betyg.


- - - - - - - - - -


Jag drogs till andra som var som jag. En grupp med starkare tillhörighetskänsla. Den gruppen som muggspolade andra, rökte, söp, slogs, vandaliserade, gav andra problem.
Vi hade speciella saker gemensamt. Problem med auktoriteter. Problem hemma. Att vi gjorde saker som var fel och förbjudna.
Därav var att bli hämtad av polis ett bra plus i kanten.

- - - - - - - - - -

Min pappa dog nu i december. Han var den enda som hävdade att det fanns ett förklarligt fel med mig, han var också den enda att verkligen vilja ta reda på det och göra någonting åt det. Det enda han stötte på, var motstånd.

Skolan, min mamma, myndigheter, la ingen energi på att ta reda på någonting. För dom var jag redan utdömd. Min pappa försökte göra sin röst hörd ... till ingen nytta.

Det var en enorm glädje för min pappa när jag kunde berätta för honom att han hela tiden hade haft rätt. Att jag har ADHD.


(Han dog 8 dagar efter jag berättat det och fick tyvärr aldrig se resultatet av medicinen.)


- - - - - - - - - -


Alla problem jag skapat under mitt liv, alla kostnader för allt skit jag gjort, kunde lösts enkelt och effektivt med en tablett. Redan i skolan.

Summan av kardemumman har jag kostat samhället enorma summor med pengar.
Stölder, inbrott, misshandel, droger, utredningar, soc, mm. För att inte glömma mänskligt lidande.
Senare i livet även deppresioner, tabletter, behandlingar, som följd av mitt liv.

Många utav dem som ni vill att polisen skall hämta till skolan, kommer sannolikt även dom att kosta samhället enormt mycket pengar och lidande i framtiden.
Vad vill vi göra åt det?


- - - - - - - - - -


Sedan en och en halv månad tillbaka äter jag Concerta, ett centralstimulerande medicin mot ADHD. Redan efter första tabletten fick jag ett lugn i kroppen jag aldrig någonsin haft. I nuläget kan jag koncentrera mig en längre stund.
Jag är inte längre lika hetsig och har ett mycket bättre tålamod.
Jag dömmer inte lika fort.
Jag är betydligt mer benägen att tänka på effekter som kommer av mitt handlande, innan det händer.

Den här listan kan göras lång.


Nu är detta med ADHD ett välkänt problem. Vi vet tex att större delen av dem som sitter i fängelser har det.
Vänta, vi stannar till här.

En fängelseplats för en person kostar i runda slängar runt 7000.-/dag. (beroende var man sitter)
* Hur många fängelseplatser skulle vi behöva om vi bara lade 10 000 i måndaden/person, i förebyggande syfte?
* Hur skulle deras liv och andra inblandades liv sett ut om vi lade ner lite resurser på att identifiera problemen tidigare i skolan ... och gav dem hjälp?

För samhället hade notan varit rena rama klippet. Räknat i mänskligt lidande så hade det varit ett riktigt fynd.


- - - - - - - - - -


Många utav dem som skolkar har den här typen av problematik.
Det här går att göra någonting åt ... på ett sätt som alla vinner på.

Så, vad vill vi satsa på?

Hellre än att lösa problemet med skolkare genom polisiära insatser, så kan vi väl lägga en slant på att titta på se barnen istället, ta reda på vad som inte stämmer och sen hjälpa dem med det.

Att det skulle kosta mycket att göra det är inget egentligt argument för den här frågan, eftersom det kostar fruktansvärt mycket mer att inte göra något.

Vad är det bästa sättet?


- - - - - - - - - -


Vänligen håll detta i minnet, ni politiker som debatterar frågan om Poliser och Skolkare.
Skolkande, stökiga och bråkiga barn är sällan dumma. Dom har som regel mest bara svårt att sitta stilla.


- - - - - - - - - -


Anne-Marie.

Det här är några utav anledningarna till varför jag och nästan alla mina kompisar skolkade, inte pluggade och fick problematiska liv.
Det är min innerligaste önskan att detta gett dig ytterligare ett annat perspektiv i frågan om skolkande ungdomar. Mera önskar jag att åtminstone en enda annan människa som läst detta, känner att något bra kom utav det.


Om du nu frågar mig hur min framtid kommer att bli, så kan jag svara på förhand. Jag kommer att fortsätta arbeta (snickare) och efter sommaren så kommer jag att söka till Komvux. ;)
Den här gången klarar jag det.


Många kramar.
/Chrille

Anne-Marie Ekström sa...

Hej Chrille
Jag hoppas verkligen att du kommer att lyckas den här gången. Jag håller tummarna. Berätta gärna hur det går. Min e-postadress finns på bloggen.
Det är väl detta jag menar att problemen måste tas tag i tidigt. Så det inte går för långt. Det finns alltid en anledning när någon misslyckas. Att hämta med polis ska om det över huvud taget ska användas göras i extrem fall. Med syfte att hjälpa individen. Det finns inget självändamål med att tvinga någon till skolan.