måndag 11 februari 2008

Måndagsblandning av tåg och asylpolitik och lite till

Ingen förändring i väderläget. Dis och dimma. Fast det kanske kan bli lite sol längre fram på dagen.

Jag såg inte debatten mellan Borg och östros igår. Jag måste erkänna att jag valde att titta på Wallander-deckaren i stället. Men jag förstår att jag inte missade så mycket. (SvD) Inga "köttbersguttalanden" som Pär Nuder var bra på eller dylikt. Och argumenten tror jag att jag kan . Och det lär väl bli fler debatter innan valet 2010.

Jag såg inte heller Sanna Kallurs världsrekord igår. GRATTIS! Det var välkommet efter en för övrigt usel sportsöndag. Ja, förutom Jonas Björkmans seger i Davis-Cup tennisen. Och mitt eget "superspel" (efter mina mått mätt) på tennisbanan igår kväll.

Några kommentarer om dagens rubriker i övrigt.

Äntligen har åtminstone diskussionen kommit igång om höghastighetstågen mellan Sveriges storstäder. (DN) Det har diskuterats i åratal, men väldigt lite har hänt. Det är först nu när klimathotet är överhängande som frågan får ny aktualitet. Borås finns ju på vägen mellan Göteborg och Stockholm och var järnvägen ska gå har hindrat Borås i sin planering. Men nu är det tydligen klart. När höghastighetstågen blir realitet behövs inte inrikesflyg mellan Stockholm och Göteborg. Jag själv har väl redan för länge sedan undvikit det alternativet. Och en snabb förbindelse mellan Borås och Göteborg kommer säkert att bidra till tillväxt i Borås. Och framförallt kan de överbelastade bussresorna med stående passagerare på motorvägen undvikas.

Bussresorna ja. Det är ju lag på att ha bussbältet på om det finns. Och jag tycker att visst ska man använda bältet om det finns. Men lagen fyller ju inte sitt syfte om det finns stående personer i en buss som kör i 90 km i timmen på motorvägen. Helt absurt. Antingen är det dags att se över lagen så att det inte blir tillåtet med stående passagerare när det är bälteslagen som gäller eller också dags att skrota den helt och hållet. Men informera om varför man ska bältet på. För jag tror att det är viktigt. Man har kommit fram till att fler personer skulle ha klarat sig bättre om de haft bältena på vid de olyckor som skett med bussar. Till och med liv hade kunnat räddas.

Nu ägnar tydligen polisen kraft åt att kolla om busspassagerare har bältena på. Det känns som ett oerhört slöseri med resurser. Polisen måste väl ha mycket mer angelägna uppgifter att ägna sig åt. Inte konstigt att det är brist på poliser. Men som sagt mer information är på sin plats.

Och migrationsministern vill korta väntetiden för asylsökande. (DN)Det är välkommet. Månader och år av sysslolös väntan som kännetecknat asylpolitiken är inget att eftersträva. Men det är viktigt att inte tidsaspekten i sig bidrar till att det inte görs en seriös asylprövning. För A och O i asylprocessen är att åtminstone de allra flesta känner att de fått sin sak prövad på ett rättssäkert och seriöst sätt. Annars minskar tilltron till hela processen. Och man måste ta människors rädsla och oro på allvar.

Jag har inte svårt att förstå att, de människor som kommer från världens oroshärdar som Irak, Afghanistan och Somalia, inte vill återvända dit nu. Även fast svenska myndigheter har sagt så. Jag har skrivit det förr och gör det igen. Varför tar man inte hänsyn till rekommendationer från FN:s flyktingorgan, UNHCR, som säger att man inte ska skicka tillbaka människor. Och hur kan svenska asylmyndigheter få avgöra om det är väpnad inre konflikt i ett land.

Nästan varje dag kommer det rapporter om nya bomber i Irak (DN) och de medborgargarden som ska hjälpa till att upprätthålla ordningen börjar tröttna. (DN) Detta gäller även de andra länderna. Mer har jag skrivit här.

Idag skriver också SvD att hjälporganisationen Läkare utan gränser lämnar Somalia efter att tre medarbetare dödats av en bilbomb. Somalia är en av världens värsta humanitära katastrofer. Och när läkare utan gränser lämnar landet så är detta i det närmaste tomt på hjälparbetare. Många flyktingar lever inom landet utan tak över huvudet. Och då undrar man varför avvisade somalier inte vill återvända dit. (DN)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det man hör från Bagdad och Malmö & Landskrona börjar tyvärr att likna varandra.

Anonym sa...

När jag läser din blogg om idag så slår det mig att precis så här är det. Svenska politiker, svenska medier och svensk allmänhet fokuserar först och helst på Wallander och TV-utbudet och sist på frågor om liv eller död på andra kontinenter. Här kommer en slakt på oskyldiga människor med på slutet som "lite till". Och kommentarer som den ovan illustrerar så tydligt vad det beror på: Ointresse, okunskap och ren dumhet.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag håller med dig.Människor bryr sig alldeles för lite om vad som händer ute i världen och i samhället runt ikring.
Nu är det inte så att jag är den som tittar överdrivet mycket på TV. Jag ägnar rätt många kvällar i veckan på olika politiska möten så det blir inte så mycket tid över för TV-tittande. Dessutom håller jag på att undervisa i olika dataprogram så jag ägnar nog resten av kvällarna åt att förbereda lektioner. så någon gång kan även jag få titta på TV och koppla av. Jag förringar defenitivt inte det som sker ute i världen. Men jag kan inte heller ta hela världens ansvar på mina axlar. Jag kan reagera och argumentera för förändringar. Under mina år i riksdagen ägnade jag mycket stor del av denna åt flyktingfrågor. Och om du läser fler inlägg i min blogg så kan du se att jag inte bara ägnar mig åt TV-kommentarer. Att detta om Somalia kom sist beror på att jag la in det efter att jag publicerat bloggen.
Jag kan inte se något fel i att koppla av från världens elände ibland. Det tror jag man måste för att överleva.Men man får inte heller glömma bort dem. Där håller jag med dig.

Anonym sa...

Vilka är det som tjänar på att internationella hjälporganisationer och medier inte vågar stanna i länder som Somalia och Afghanistan ? Istället för att anklaga USA, som vissa gör, så kanske man först bör undersöka vad de som utför attentaten har för motiv. För inte är det CIA som ligger bakom självmordsbombningar och t.ex. mordet på den svenske filmaren i Somalia i somras. Islamisterna vill ha fria händer. Islamisterna vill driva iväg muslimer till västvärlden alt. skapa en utpressningssituation för att tvinga västvärlden att av humanitära skäl släppa in folk som kommer hit i onda avsikter.

Resultatet känner vi. Är det inte dags för en nollvision mot gruppvåldtäkter, åldringsrån, värdetransportrån, misshandel och mord begågna av människor som har kallat sig flyktingar ?

Anonym sa...

Sverige har för liten befolkning för att höghastighetståg ska löna sig. Allt inte presentera hur stora befolkningsmängder som krävs för att de ska vara lönsamma är detsamma som att ljuga.

De länder som använder sig av det har så otroligt många resande mellan sina städer att det behövs. Delar av dessa regioner är lika befolkade som Sverige tillsammans.

Dessutom kommer det inte dröja länge förrän norrland (allt norr om Uppsala) också ska ha höghastighetståg modell Botniabanan. Att bygga det där vore ren eknonomisk katastrof för Sverige men nog kommer de kraven komma från Mp och V så fort GBG, Sthlm, Malmö/Lund fått sina höghastighetståg.

Med höghastighetståg kommer vi totalt att kasta sisådär 200-400 mdr i sjön.

Sverige behöver primärt järnväg där det finns kapacitetsproblem Malmö/Lund är den sträcka som först skulle behöva byggas ut därför att passargeraratalet är idag större än vad kalkylserna sa att de skulle vara 2015.

Att prata höghastighetståg utanför forskningsperspektiv är idag idioti.