torsdag 7 februari 2008

Försörjning och unga igen

Idag var det nästan vår. Talgoxarna kvittrade och solen sken. Jag tror till och med att jag såg en koltrast. I Mölndal visserligen, inte Borås.

För övrigt kan jag berätta att jag för första gången i mitt liv läst TinTin. För barnbarnen alltså. Lite annorlunda nivå än att hålla kurs i VBA-programmering. Faktiskt är att jag tycker bådadera är kul på sitt sätt. Men det är inte lika krävande att läsa TinTin för barnbarnen som att hålla kurs i VBA.

Dessutom har jag fått ytterligare en e-postadress. Jag tror jag tappat räkningen på dem. Varje organisation som jag har anknytning till ger mig sin egen. Plus mina egna två-tre. Ibland känns det lite överdrivet. Men det är klart. När Telias servrar kraschar har jag ändå alternativ.

Även om jag inte kommenterat de senaste rubrikerna har jag ändå försökt hålla koll på vad som hänt.

En fråga som ju ligger inom mitt intresseområde är den om försörjningskrav vid anhöriginvandring. (DN, SvD) Jag tror jag väntar tills jag sett utredningen att uttala mig kategoriskt. Enligt vad jag förstått kommer konventionsflyktingar att undantas liksom andra skyddsbehövande. Om det inrymmer alla som hamnar under rubriken skyddsbehövande övrigt så är det väl på ett sätt rimligt ställningstagande. Då förstår jag inte varför man behöver utreda över huvud taget. Antingen får man stanna för att man har skyddsskäl och då ska man ha rätt att ta hit sin fru, eller man, och barn eller så kommer man hit för att skaffa sig en bättre tillvaro. Då ryms dessa väl egentligen under benämningen arbetskraftsinvandrare. Och då kommer det att finnas särskilda regler för dessa. Så egentligen förstår jag inte varför man måste utreda frågan över huvud taget. Och det har kommit både ros och ris. (SvD, DN)

Men utredningen får väl visa vad som egentligen avses. Fast jag håller med dem som tycker att det borde varit en parlamentarisk utredning. Det vill säga att alla partier är representerade.
Det är också oerhört viktigt att hålla fast vid att familjer inte ska splittras och att om den som finns här i Sverige känner oro för sin familj i hemlandet kan det vara svårare att koncentrera sig på hitta rätt i det svenska samhället. Men samtidigt också vara en sporre att hitta ett jobb. Och våga flytta till en ort där det finns jobb. Inte bara stanna kvar hos släktingarna i Rosengård i Malmö eller Bergsjön i Göteborg.

Utredningen och framtiden får utvisa. Det är dock viktigt att inte skuldbelägga flyktingarna själva. Det är också av största vikt att asylprövningen verkligen är rättssäker. Även om det blivit något bättre med de nya migrationsdomstolarna så finns det fortfarande mycket brister. Attityder hos både Migrationsverket och hos Migrationsdomstolarna måste förändras. Det som är viktigt är att de som har asylskäl verkligen får stanna.

Till några andra nyheter innan jag stänger för kvällen.

Det som är verkligt oroande är att unga mår allt sämre. Det säger BRIS i sin årsrapport. (SvD, DN) Det är i och för sig ingen nyhet. Det har kommit sådana signaler ganska ofta nu. Och då är det något som måste tas på allvar. Det är en allt mer hårdnande värld vi lever i. Tillvaron snurrar allt snabbare och det ställs krav på ungdomar som det aldrig gjorts förr. På många sätt. Såg Kvällsöppet igår då ungdomars sexualvanor diskuterades. Att grupptrycket nästan tvingar även dem som inte vill till alltmer avancerat sex. Oron för framtiden påverkar säkert också unga. Den individualistiska tendensen där man ska självförverkliga sig själv bidrar säkert också.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vuxenvärlden har alltid oroat sig över ungdomen, men där är intet nytt under solen. Vad jag tror man ska oroa sig för att barn i allt större skala växer upp distansierade från sina föräldrar. Föräldrarna ska helst bara jobba och sova och barnen skall överlämnas till samhällets instutitioner för uppfostran och utbildning. Inte konstigt att ungdomar mår dåligt när de kommer hem och föräldrarna inte orkar bry sig om dem för de jobbat hela dagen.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anne-Marie Ekström sa...

Ledsen men här läggs inte ut några videofilmer.

Anonym sa...

Misstänkte du skulle ta bort den.
ville bara visa dig som bara känner hårt arbetande läkare eller högskoleutbildade taxi chaufförer hur vi andra har det..
Hårdare klimat för unga där hade du troligtvis en hel del av problemet