torsdag 14 februari 2008

Sol på alla hjärtans dag

Äntligen skiner solen. Från en blå himmel. Det var länge sedan. Kanske är det en kärlekshälsning från högre makter. Även om jag, som jag skrev igår, är skeptisk till det uppskruvade tempot kring Alla hjärtans dag så är det den dagen idag. Jag tycker att alla dagar ska vara Alla hjärtans dag i stället. Dagen har blivit för kommersiell och de som inte får några rosor eller kramar har fått ytterligare en dag att känna sig ensam på.

Nåväl.

Jag tänker i alla fall glädja mig åt dagens opinionsmätning från Skop där både gapet till oppositionen minskar och folkpartiet går framåt. (SvD, DN) Den som följt min blogg vet min inställning till opinionsmätningar. Går det bra så gläds jag åt dem men med insikten att det bara är en opinionsmätning. Går det dåligt så struntar jag i dem. Och de olika mätningarna svänger från opinionsinstitut till opinionsinstitut. Som jag skrivit många gånger förr. Det är först mätningen på valdagen som räknas.
Det året jag blev invald i riksdagen, 2002, och folkpartiet fick över 13 procent så låg partiets opinionssiffror mitt i sommaren under 4 % gränsen. Och en riksdagsplats var bara en dröm. Egentligen var det nog först veckan innan valet som det blev en möjlig realitet. Så mycket kan förändras tills valdagen.

Och hur alternativet till alliansen ser ut kommer vi förmodligen inte att få veta förrän efter valet eftersom de tre oppositionspartierna inte riktigt kommer överens. Två slår den tredje eller vad det nu är för lek de håller på med. Även om jag förstås tycker att det är bra att de håller på och bråkar med varandra så vore det väl mer angeläget för de tre partierna att försöka hitta minsta gemensamma nämnare. Men vänsterpartiet vill som alltid gå sin egen väg. Men som sagt låt dem hållas på med sitt bråk. Och förhoppningsvis får vi aldrig veta alternativet till alliansen ens efter valet. För självklart hoppas jag på en fortsättning för alliansen. Även om inte heller allianspartierna alltid är överens i alla frågor.

En annan sak som gladde mig att läsa i morse i GP är att även folkpartiet nu vill ha en utredning om vård för gömda flyktingar som vistas i Sverige. Sverige tillsammans med Österrike är det land i Europa som har sämst vård för papperslösa.
Sverige har fått kritik från FN för att inte även gömda får sjukvård. Det är en grundläggande mänsklig rättighet. Således bryter Sverige mot internationella konventioner. Och FN:s representant Paul Hunt påpekar att Sverige kämpar för mänskliga rättigheter ute i världen men glömmer bort att de ska också gälla för inhemskt bruk. Kritiken kommer inte bara från FN utan från svenska läkare och även Socialstyrelsen vill ha en utredning.
Detta diskuterades vid en hearing i riksdagen, anordnad av den Tvärpolitiska Flyktinggruppen. En grupp som jag själv var med och utvecklade. Hoppas att regeringen tar till sig kritiken och stoppar förslaget om försämrad vård för papperslösa i papperskorgen. Och tillsätter en utredning. Parlamentarisk med alla partier representerade.

Inga kommentarer: