fredag 28 december 2007

Smällare - nej tack

Jag är tydligen inte ensam om att ogilla smällare. Läs min sena blogg igår kväll.
Nu inför flera kommuner stopp för eller restriktioner mot fyrverkeripjäser. Och ännu fler diskuterar det.
På grund av alla incidenter som hänt de senaste veckorna när ungdomar kastar in raketer i folksamlingar och mot bussar. I Stockholm har till och med en tunnelbanestation stängts. (DN)
Och under natten till idag fick polisen i Västra Götaland in 37 anmälningar om fyrverkerirelaterade händelser. Bland annat fyra skolor och en förskola fick raketer genom fönstren. (SvD)

Som jag skrev igår kväll och som också framförs i artikeln i SvD så mår både äldre, barn, djur och människor som varit med om smällar "på riktigt", d v s kommer från krigsområden, dåligt av smällandet. Även personer med någon form av hörselskada drabbas. Och det är över en miljon människor i Sverige.
Jag tycker att det kan vara en bra idé att tillåta vissa "aftnar" som till exempel nyårsafton.

Förutom att det finns risk att skada andra och orsaka bränder kan man också skada sig själv. Både bli av med fingrar och ögon och få hörselskador. Även om man klarar sig från de två förstnämnda är risken stor att man får skador på hörseln.
Att smällandet är ett problem är helt klart. Även om det säkert kommer att finnas de som bryter mot ett förbud så är det ändå bättre att man åtminstone sätter ned foten och talar om att vi vill inte ha smällande. Det blir en signal till föräldrar att det inte är accepterat. För det är nog så att det är föräldrar som förser sina barn och ungdomar med smällare. I många fall i alla fall.

Inga kommentarer: