torsdag 27 december 2007

Kronofogden, 08-ttor och bajsblöja

Så var då julen över för den här gången. Åtminstone juldagarna. Igår var ytterligare en dag som jag inte hann skriva något på bloggen. En bärbar dator kom in i mitt liv. Plus att jag vaktade minsta barnbarnet, snart tre månader. Då finns det inte mycket tid över för annat.
Egentligen finns det inte tid i dag heller eftersom jag just fick ta över ansvaret igen för bebisen för några timmar. Och då avlöses han av storebror. Men eftersom små bebisar behöver sova då och då, så blev det lite tid över.

Och jag kan bara inte låta bli att kommentera nyheten på SvD att det äntligen är någon lagändring på gång när det gäller oskyldig registrering i kronofogdens register. Det vill säga att betalningsanmärkningar som hamnat hos kronofogden av misstag nu inte kommer att orsaka att oskyldiga riskerar att inte kunna få lån eller bostad.

Jag hoppas att det inte bara är för att en känd journalist, Lars Adaktusson, råkat ut för att på felaktigt sätt hamna i kronofogdens register. Många fall har vittnat tidigare om problemet. Enligt DN har mer än 5000 personer begärt att få rättelse i år men endast en femtedel har fått det. Jag har tidigare kommenterat felaktiga kronofogderegistreringar på min blogg här.
Själv ställde jag en fråga i riksdagen i november 2004 till dåvarande finansministern Pär Nuder om det inte vore lämpligt med en lagändring. Det fall jag utgick från då var visserligen ett företag men svaret blev att det inte var läge för förändring. Frågan finns här.

Det är verkligen på tiden att det blir någon ändring. Tack Carl B Hamilton (fp) som agerat i ärendet och fått finansministern att göra något. För det är fullständigt sjukt att en myndighet inte kan rätta till ett fel. Det bidrar i alla fall inte till att förbättra medborgarnas inställning till myndigheter och det offentliga i allmänhet.

Nu slog bebisen upp sina mörka ögon så jag får väl sluta för den här gången. Nåväl en napp och korta strykningar över pannan är ett gammalt beprövat sätt att få små barn att sova. Lyckades även här.

Så jag fortsätter . Och jag kan nog inte låta bli att kommentera det jag hittade på DN:s högerspalt om kaxiga nollåttor och att 2008 är Stockholmarnas år. Då dessa får bete sig som de vill.

Ett långt reportage där Stockholmare gjort bort sig när de besökt andra delar av landet. Som avskräckande exempel tycker jag. Inget att yvas över och de som gjort uttalandena borde skämmas. Och kommentaren att de" väckt böndernas irritation" är faktiskt förnedrade för landet övriga ca 8 miljoner invånare. Inget ont om bönder, utan bönder skulle Stockholmarna varken få kött eller mjölk, men när man tror att alla de som bor utanför Stockholm är bönder så vittnar det om inställningen. Ingen är för mer än någon annan, oavsett om han eller hon. Vad är det för märkvärdigt att vara född i en stad där folk stressar fram som galningar men där de kollektiva transportmedlen ständigt står stilla av en eller annan anledning eller åtminstone är rejält försenade.

Nej nu måste jag ägna mig åt bebisen. Det har låtit högljutt en längre stund från blöjan nu. Det är inte lätt att vara småbarnsmormor.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker 08-grejen var skitrolig :) Schyffert var underbar. Skönt att få ge igen lite. Det är ju tydligen helt okej att kasta skit på stockholm men när vi kastar tillbaka ja då blir det liv. Löjligt.
Att kalla stockholm fjollträsk är förnedrande men man har kommit fram att det inte är det. Okis då får bonjävlarna tåla lite skit själva.

Anonym sa...

Kommer man inte från Stockholm är man per definition en av bönderna. Har inget med lantbruk att göra.

Anonym sa...

Det bor trots allt ca 2 miljoner människor i "Storstockholm"; så vi är ganska många^^; och det är resten av Sverige mot oss när det är till att munhuggas. Så sluta gnäll över att vi bits tillbaka!

Anne-Marie Ekström sa...

Kul att jag väckt upp känslorna.
Jag har ju under fyra år till och från vistats i Stockholm. Och jag tycker om Stockholm till viss del även om jag inte hunnit vara ute i staden så värst mycket. Men jag tycker inte om attityden att de som kommer från Stockholm ser sig som lite för mer och att övriga landet får rätta sig efter vad som sägs och görs i huvudstaden. Även om det nu är så många som två miljoner som bor där så är det faktiskt en övervägande majoritet som bor någon annan stans. Och de är inte mindre kloka och smarta. Tvärtom. Det är inte så oklokt att välja att bo där man slipper bilköer och där allt är mycket billigare och skogen och frisk luft ligger runt hörnet. Och för dem som inte tror det så finns det både kultur och restauranger även på mindre orter.

Anonym sa...

Bodde i Stockholm 1997-2003. Å ensa sidan skönt myller, härligt utbud. Å andra sidan kylig attityd till medmänniskor, långa avstånd till allt.

Artikeln i DN var rolig. Men också ganska obehaglig. Ska man skoja om sånt här måste man ha fingertoppskänsla.