tisdag 18 december 2007

Ännu närmare jul och skolavslutning

Pappren är nästa färdigsorterade (se tidigare blogg). Fick ge mig iväg till sista mötet för året med Borås Energi nät innan jag var riktigt klar. Med efterföljande samkväm tillsammans med hela personalen. Det vill säga julmat och julsånger. Trivsamt men mättsamt.

Hade tänkt kommentera Jan Björklunds inlägg på SvD om skolavslutningar i kyrkan men hann inte. Gör det nu i stället.

Jag tycker han har helt rätt i sin artikel. Ingen har sagt att vi ska skrota alla våra gamla traditioner bara för att vi inte ska ha kristendomsundervisning i skolan.

Som jag skrivit förut. Den som inte tror på det religiösa budskapet kan ändå se det som en tradition värd att bevaras.

I vår stressade och jäktade tid behöver vi dessutom en stunds stillhet och eftertanke. Och jag tror faktiskt inte de som kommit hit och har en annan religion förstår. Det är nog tyvärr infödda som i ett försök att vara tillmötesgående hamnar snett i sin välvilja.

Jag tror att vi måste bevara gamla traditioner. Ingen far illa av att tända ett ljus och sjunga Stilla Natt eller nu tändas tusen juleljus. Att inte få ha kvar traditioner man levt med i många år kan många fara illa av. Oavsett om man är troende eller inte.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mkt bra skrivet!
Många av våra traditioner bygger juh på kristendomen.
Skulle man ta bort alla kristna traditioner så skulle det knappt finnas ngn tradion och vad är då svenskt?

Anonym sa...

Få ha traditioner är en sak, men varför skall barnen tvingas till kyrkan för att sjunga kristna psalmer och lyssna till lögner om julfirandet?
Det är ju inte alla som levt med dessa traditioner i många år, men julavslutningen borde ju ändå få vara gemensam för alla barn. Vi som firar jul helt utan kristna inslag, kan väl också få ha julavslutning?

Anonym sa...

PSST! JUlen är en kristen helg...