lördag 1 december 2007

Världsaidsdagen

När jag i förra inlägget i bloggen kollad "i-kanten" nyheterna hittade jag en som handlar om att den kinesiska polisen ska sluta gripa kvinnor som har kondomer på sig. Man har använt kondomerna som bevis för att kvinnan är prostituerad. Anledningen till att man nu ska se annorlunda på saken är den pågående kampanjen för att bekämpa spridningen av aids och HIV. (DN)

Blev då påmind om att det är aids-dagen idag. Och insåg att jag inte bara kunde hålla mig till "i-kanten" nyheter. Det finns ett angeläget ämne att påminna om idag.
I ett reportage i SvD berättar Ophelia Haanyama Ørum om sitt liv i hiv-epidemins skugga. Hade hon inte testat sig i tid hade hon inte levt idag. Tack vare bromsmediciner. En tankeväckande artikel.
Sverige har idag 4 300 kända fall. Och antalet fall ökar. Enligt överläkare Anders Blaxhult vid Smittskyddsinstitutet (SvD) så beror ökning av hiv och andra sexuellt överförda sjukdomar bland annat på att människor tar större risker i sitt sexliv. Särskilt bland unga. Det kan ha att göra med att sexualundervisningen i skolorna varit eftersatt. Något som nu förbättras.


Jag kan självklart inte heller låta bli att minnas mitt, och fyra andra kvinnliga riksdagsledamöters, besök i Indien 2003 där vi bland annat besökte ett litet aidssjukhus som drevs med frivilliga medel.
Det är möjligt att inställningen är annorlunda nu men då ville politikerna inte kännas vid att det fanns ett aids-problem. En uttryckte sig ungefär som att en aids-epidemi var ett sätt för "högre makter" att motverka att vi blev för många människor på jorden.

På det lilla sjuhuset träffade vi föreståndaren som själv var hiv-positiv men haft turen att få tillgång till bromsmediciner. Något som inte alla hade råd och tillgång till. Samtidigt som vi talade med honom låg hans bäste vän död i källaren. Han hade dött i aids under natten. Det var ett omskakande besök på sjukhuset. Vi träffade flera unga kvinnor. Men den jag kommer ihåg mest är den lilla flickan på bilden som blev överlycklig när hon fick klistermärken att klistra på sitt gipsade ben.

Jag vet inte hur många som idag lever av dem vi träffade där. Men det var ett besök som jag aldrig kommer att glömma.

När jag tänker på hur påven och andra motverkar användning av preventivmedel som kondomer blir jag rosenrasande. Även om det kanske inte räddar alla skulle det kunna rädda många.

Inga kommentarer: