fredag 7 december 2007

Kommundelarnas vara eller inte vara

En lugn och skön morgon. Den första på riktigt länge. Ingen kurs och inget möte.

Men jag har förstås ändå en hel del att ta tag i. Städa. Dammet stiger upp till fotknölarna efter flera mycket intensiva veckor utan tid till att städa. Födelsedagspresent till barnbarnet ska inhandlas. Plus en massa annat som inte hunnits med.

Och skriva blogg i lugn och ro. Det har varit dåligt med det sista tiden. Några hastigt nedkrafsade rader har varit det som gällt.

Lokalt har diskussionen om kommundelar fått fart. Borås är en av få städer som har kommundelar kvar. Tanken med kommundelar är god. Att politikerna och besluten ska komma närmare invånarna. Men det är ändå så att det finns en gemensam kaka inom kommunen som ska delas på något sätt. Och alltid blir det någon som känner sig förfördelad.

Jag tror att det är rätt fokus som man går in i när man nu ska utreda hur organisationen ska se ut. Att se till medborgarnas bästa. Där man får mest och bäst service för pengarna. Sedan är det ointressant hur organisationen ser ut. Det är viktigt att varenda sten vänds.
Sedan kan jag tycka att det inte är fel att under tiden utnyttja möjligheter till samverkan mellan kommundelar för att åstadkomma effektivitetsvinster och minska kostnaden för skattebetalarna. Och framförallt dela med sig av erfarenheter. Men eftersom (s) inte vill ha några som helst förändringar i den nuvarande organisationen under resten av mandatperioden så stoppar det alla förslag till förbättringar. (BT)
Det är lite tråkigt att det tydligen inte blir något av med en samverkan inom skolan mellan Brämhults och Dalsjöfors kommundelar med gemensam ansvarig. Jag tror att det kunde ha medfört utveckling för båda kommundelarna. Och sparat en del kostnader.

Utan att föregå utredningen har jag dock en synpunkt att det vore bra om introduktion av nyanlända till Sverige inte finns på socialnämndens bord. Det sänder alldeles fel signaler. Visst behöver de nyanlända stöd och hjälp i början. Men det ska vara stöd och hjälp så att de snabbt kommer in i samhället. Och får ett arbete i stället för att leva på socialbidrag.

Inga kommentarer: