tisdag 4 december 2007

Inga tända julejus

Har egentligen inte tid att skriva just nu men när jag läser om en skola i Blekinge där rektorn inte ens vill att det ska sjungas sånger om tomten än mindre de gamla vanliga julsångerna blir jag riktigt upprörd. (SvD)

Visst. Jag vet att skolan ska vara neutral när det gäller religion. Men ingen har sagt att vi ska skrota alla våra gamla traditioner. Om man nu inte tror på det kristna budskapet kan man väl se skolavslutningar med Den blomstertid nu kommer och Nu tändas tusen juleljus som en fin tradition värd att bevara.

Vi har alldeles för få traditioner kvar.

Och hur man ska kunna sjunga julsånger utan tomteinnehåll är för mig en gåta. Jag förmodar att rektorn som vill skrota sångerna också skrotar julklappar och gran och allt annat. I annat fall är han inkonsekvent. Julklappar kommer ju med tomten. Eller?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ja snart är det väl dags att döpa Sverige till Irak för att inte någon skall bli ledsen

Anonym sa...

Jag håller med om att det är fel att inte sjunga om tomten, men att inte fira i kyrkan eller under ledning av präst är helt rätt, tycker jag.

MVH
Christer
www.christermagister.blogg.se

Anne-Marie Ekström sa...

Det var inte det jag menade. Jag har inget emot att det kommer människor från andra länder hit. Det är självklart att vi ska ge skydd åt de människor som flyr krig och förföljelse. Men det behöver inte betyda att vi inte bevarar en del traditioner. Traditioner som inte gör någon människa illa.

Anne-Marie Ekström sa...

Ny kommentar till Christer. Även om Sverige nu är ett sekulariserat land och skolan ska vara fri från religionsundervisning menar jag att det ändå är så att vi har traditioner som kan bevaras. Så får man se det som bara en tradition. Jag tror många människor gör det. Det är stämningsfullt och ger en stunds stillhet. Det är inte helt fel i dessa dagar när alla bara stressar runt.

Anonym sa...

Det hela blir en omöjlig paradox. Hur kan eleverna ens vara lediga med denne rektors inställning? Själva ledigheten är ju ett resultat av vår kristna historia. Skall de verkligen vara lediga på söndagar? Borde de inte istället ha två lediga dagar i veckan att placera där det passar dem? Kanske skall alla helgdagar neutraliseras och tas bort, förutom första maj då såklart?

Anonym sa...

Tja, om vi ska avkräva oss alla våra traditioner så måste vi kräva att de som kommer hit också gör det, eller?

Vidare tycker jag att rektorn borde föreslå att hela julen avskaffas, då den ju till stor del bygger på kristen tradition (och andra icke-önskvärda traditioner säkert). Så, in med barnen i skolan den 24:e!

Anonym sa...

Hej. Jag tycker det skall finnas religionsundervisning så det uppväxande släktet oavsett härkomst kan lära sig att det finns religiöst oliktänkande och, och det är viktigt, att eleverna får kunskap om hur mycket elände extremistiska uttolkningar av alla religioner har lett till, och kan leda till. Vi har sånt elände även i Sverige-Knutby i saligt minne-och alla sk bibeltrogna väntar på ögonblicket då de kan tillämpa allt som står i gamla testamentet. Människor har rätt att tro på vad de vill så länge de inte skadar andra eller kräver att deras tolkning av sin bibel/koran etc skall vara den enda riktiga och att alla skall leva efter överste prästens befallningar. Och religion har definitivt har inget att göra i politiska sammanhang. Dessutom bör de sk Plymothbrödernas friskola stängas omedelbart. Den är precis lika elakartad som vilken av andra extremisters sk koranskolor runt om i världen.
Till julen. Sverige har mycket gamla traditioner och de som flyttar hit får faktiskt ta seden dit (Sverige) de kommer. Det fick jag göra när jag bodde utomlands och jag måste anpassa mig när jag besöker andra länder för jag har ingen lust att bryta mot andra seder eller förolämpa andra människor i andra kulturer. Alltså fritt fram i Sverige för julsånger, julklappar mm, men den som inte vill, av olika orsaker, behöver inte äta julskinka, prinskorv etc.
Ursäkta längden på inlägget.

Anonym sa...

Jahopp.. blir så ledsen av att läsa sådant här..
Känns som det finns ngn högre makt som vill helt få bort svenskarna ur Sverige.
Ska vi ta bort allt som gör oss svenska för att någon ev. kan ta illa upp?
Tycker det här är så löjligt att man kanppt tror det är sant.

Ska vi anpassa oss efter dom som "flyr" hit eller tvärt om?

Finns det ingen svensk med ryggraden kvar?

Anne-Marie Ekström sa...

Det här har inte enbart med att det kommit människor med andra religioner hit. Vi har ett ett samhälle som är skilt från kyrkan. Det har vi haft i flera år. Och det tycker jag är rätt. Ingen ska behöva födas in i en viss tro. Jag tycker inte att någon ska bli påverkade i skolan. Jag håller med Claes om att bland annat Plymouthbröderna och alla andra fundamentalister inte ska bedriva skola.
Men att bevara gamla seder som många tycker är ett fint avbrott i vardagen oavsett om de har sin grund i kyrkan eller inte tycker jag man måste.

Anonym sa...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.