måndag 17 december 2007

Kvinnor i världen

Även om det stundtals är dåligt med jämställdheten här i Sverige så har vi mycket långt kvar till den situation många kvinnor ute i världen måste leva under.

Igår skrev jag om kvinnors situation i Irak. Att de lever under starkt förtryck från männen. Har knappt rätt att gå i skola och kan straffas med döden för att de bär fel kläder.

Idag kan vi läsa i media om den 19-åriga kvinna som utsattes för massvåldtäkt i Saudiarabien. Och blev straffad med piskrapp och fängelse. Hon befann sig innan våldtäkten tillsammans med en man, som inte var hennes släkting, i en bil och hade dessutom "fräckheten" att överklaga domen först varför straffet blev hårdare.

Nu har hon blivit benådad av kungen. (SvD, DN)

Det är skrämmande att männens makt är så stor. Men manliga religiösa ledare förstärker den. Imamer och påvar (ok det finns bara en men det finns nog också en del småpåvar)

Visst ska vi kämpa för att få ett mer jämställt samhälle i Sverige och framför allt motverka mäns våld mot kvinnor. Men vi får inte glömma bort att kämpa för kvinnans rättigheter även internationellt.
Så länge som en stor del av världens befolkning lever under förtryck är det långt till fred på jorden. Och oavsett om vi bor långt uppe i norr och har levat i fred mycket länge så påverkas även vår tillvaro. Och så är det mycket upprörande att veta att kvinnor, som också är människor av kött och blod, behandlas på ett så nedvärderande sätt.

Kunskap och utbildning är ett viktigt medel för att öka medvetenhet både bland män och kvinnor. Och ett steg mot demokrati.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Och så fick du till det sedvanliga PK beteendet genom att lite överslätande påstå att det minsann finns "småpåvar" också. Grattis.
En otäck aspekt i detta fall - som naturligtvis ALDRIG skulle diskuteras i Sverige, varken politiskt eller i media - är att Saudiarabien bekostar moskeér i både Sverige och övriga världen.
Undercoverreportage i bla England visar med (o)önskvärd tydlighet vilka (anti väst, anti ickemuslim) "budskap" som sprids i dylika moskeér.
Är det denna typ av islam som Saudiarabien representerar som vi vill ha i Sverige?

Anonym sa...

Anonym kan slänga sig i väggen. Men vi behöver inte gå så långt i vårt långa land för att hitta kvinnofientliga sekter mm Vi kan börja med Plymoutbröderna, sedan gå via andra bokstavstrogna (med hjälp av gamla testamentet), katolska kyrkan i när och fjärran, det sk bibelbältet i USA med sina hatosande och extremt kvinnofientliga predikanter, pastor Green på Öland till mördarsekten i Knutby. Men majoriteten i islamska världen är inte kvinnofientliga och det är inte heller troende i protestantiska/katolska kyrkan. För att ta några exempel.

Å andra sidan fru Ekstöm så krävs det nog en definition av vad som är kvinno respektive mansfientlighet. Men jag skulle tro att redan här börjar slagsmålet.

Nu börjar min PC att köra sin punktliga säkerhetskopiering av hårddiskarna så jag får väl sluta för efter det blir det koll av alla filerna och då får processorn fullt upp att göra. Hur som helst ett grattis till dina första tre striker. Bra jobbat folkpartisten!!

Anonym sa...

Classe sanslös här är gör ett gott exempel på hur PK-maffian ständigt skjuter sig själva i foten.
Visst finns det rötägg överallt classe lilla.
Men frågan VAR, OM det ÄR lämpligt att en ett land som (Saudiarabien) representerar det wahabitiska islam (den mest avskyvärda med kroppstympningsbestraffningar bla) ska anses lämplig som huvudsponsor till nya moskeér i Sverige?
Skulle folket i Sverige godtaga att Nordkorea startade politiska skolor i Sverige? Eller vad ville du säga med ditt intesägande inlägg classe lille?

Anne-Marie Ekström sa...

En anständig ton om jag får be. Vem har tillåtit dig anonym att kalla en annan person för "classe lille".

Anonym sa...

Erkänner mig villigt skyldig.
Men claes angav tonen med att jag skulle "slänga mig i väggen"

Detta med kvinnoförtryck berör mig väldigt då jag är uppvuxen i en kultur med otroligt patriarkal styrning. Vad jag vill säga med mina inlägg, är att jag inte vill se att ett sådant system (sudiarabien) ska få införa sin patriarkala kvinnosyn (och anti väst syn) bakvägen till Sveriges muslimer.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag håller med dig. Jag vill inte heller ha kvinnoförtryck i Sverige.Men det finns också här i Sverige bland infödda svenskar precis som Claes skriver. Jag tycker hemskt illa om fundamentalism i vilken skepnad den än dyker upp. Risken finns att de som flytt hit till Sverige och inte får någon plats i samhället vänder sig inåt och mot religionen. Därför är det så otroligt viktigt att de som kommer hit kommer i arbete så fort som möjligt för att komma in i samhället. tyvärr är det inte bara bland sekter och andra religiösa försmalingar som kvinnor förtrycks. Våld mot kvinnor förekommer i alla typer av familjer och i alla samhällsklasser. (Det finns också kvinnor som slår män är väl bäst att tillägga så ingen annan behöver påpeka det. Även om det är en minoritet.

Anonym sa...

Tyvärr är det så att män i alla samhällen slår sina kvinnor. Tyvärr. Sedan bör anonym läsa gamla testamentet för att skaffa sig lite mera kunskap om hur kvinnor skall bestraffas. Dvs enligt G:a testamentet. Ingen rolig läsning. Ha en trevlig kväll.

Anonym sa...

Vi är alla sorligt medvetna om att kvinnomisshandel förekommer i alla kulturer och miljöer.
Men bara för att man vill, och kan, kritisera det saudiska wahabistiska systemet - angående den våldtagna kvinnan - och det som lite grann i smyg håller på att införas i Sverige genom sponsrandet av moskébyggen.
Så behöver man väl då inte även - för att vara rättvis in absurdum - räkna upp varenda potentiellt kvinnofientlig organisation i världen.
Eller åberopa varenda religiös tidskrift som det minsann står si och så i.
Med ett sådant debattklimat blir det bara förvirrande, patetiskt och offtopic.
Man kan faktiskt kritisera islam utan att känna sig skyldig att hänvisa till någon annan religion också.

Anne-Marie Ekström sa...

Men det är den ensidiga kritiken som är farlig. Precis som inte alla svenskar slår sina fruar så slår inte heller alla muslimer sina fruar. Tvärtom. Jag har mött många muslimska par som kanske är mer jämnställda än många infödda svenska.
Det är fundamentalismen som ska kritiseras inte religionen. jag tror det finns en hel del som vi borde ta intryck av. Hur man behandlar äldre. Hela fastan går ju ut på att man ska avstå från något och dela med sig till dem som inte har så mycket. Osv.

Anonym sa...

Och med den inställningen så ska man alltså inte heller kritisera nazizm. Eftersom alla nazister inte heller är lika.
Jag undrade bara vad sveriges (sekulära?) muslimer har för intresse av att bli skolade i saudisk wahabism?
Eller är det någonting otroligt positivt i den saudiska wahabistiska muslimska kvinnosynen som jag har missat, eftersom denna form av islam tom. verkar ha sina tillskyndande förvarare även bland sekulära etniska svenskar?

Anonym sa...

En stor skillnad är juh att här har vi lagar emot all form av misshandel medans i Irak så är det tydligen lag att man ska misshandla kvinnliga "brottslingar"

sen tycker jag det är en otroligt tråkig bortförklaring att anv. Knutby för att mer eller mindre säga att vi är minsan lika illa vi. Klart det finns idioter här med det har nog ingen någonsin försökt hävda att det inte gör.