fredag 21 december 2007

Friare Europa och lättförtjänta pengar

Nästan årets kortaste dag. Då det är ljust alltså. I morgon vänder det. Sedan blir det bara längre och längre dagar. Och ett nytt blankt år där man inte vet vad som kommer att hända. Får väl göra någon slags summering av det gångna året men det får vänta någon vecka. Nu är det julen som gäller.

Men först lite nedslag i dagens rubriker.

I natt blev det lättare att åka mellan Europas länder med tåg och på väg. Det är faktiskt en fantastisk tanke att, där resandet för bara nästan 20 år sedan var förenat med stora säkerhetskontroller och väl utstakade rutter, nu man kan resa fritt utan pass. Många av de nya länderna firade med champagne och fyrverkerier.(DN, SvD)
Pass eller inte spelar egentligen ingen roll, man måste ändå kunna legitimera sig, men det är själva tanken på vad EU har inneburit. Att länderna i Europa sätter sig vid ett bord och kommer överens i stället för att kriga med varandra. Och att Europas länder gemensamt är en starkare kraft gentemot övriga världen. När det gäller klimat och annat. Sedan finns det visst saker som EU inte borde syssla med.

Och att det är viktigt att även länderna på Balkan kommer med så snart som möjligt. För att säkra freden i Europa.

Till något helt annat.
Som egentligen är en bedrövlig historia med bara förlorare. Två sextonåriga killar lade upp en falsk porrnätsida och lockade med porrshow för 15 kronor. De sugna männen som nappade fick se sig dragna vid näsan. Istället shoppade killarna loss på nätet på de kontonummer de fått tag på.(DN)
Det måste ha varit väldigt pinsamt för den som drabbats att tvingas anmäla förlusten på kontot. Med tanke på varför han lämnat ut kontonumret. Han måste ha varit väldigt angelägen. Annars borde han väl kollat upp vem som stod bakom hemsidan.
Sedan kan jag tycka att killarnas idé inte var så dum. Jag försvarar den naturligtvis inte. Det är inte tillåtet att lura av människor deras pengar oavsett syfte. Men jag skulle gärna vilja ha sett "gubbarnas" min när de upptäckte att det blivit lurade rejält.

Jag kan inte förstå hur någon lämnar ut sitt kontonummer överhuvudtaget på en okänd hemsida. I Värmland har ett 90-tal personer drabbats på en auktionssida. De har betalat men inte fått några varor.(DN)
Då och då går också någon på de som ringer eller skickar mejl och berättar att man vunnit en massa pengar eller resa. Men man måste lämna ut sitt kontonummer. Ingen resa men förlust av pengar som resultat.
Här behövs nog ännu mer information om att det är viktigt att ställa sig frågan. Vem är det som får mina pengar? Kanske även mer information under något lämpligt ämne i skolan. Har vi glömt att ifrågasätta?
Det kanske också behövs läras ut i skolan om att det inte är tillåtet att lura från andra människor deras pengar.

Mer om lurendrejeri.

Inför jul ger många lite extrapengar till hjälporganisationer. Många ringer och det kommer klistermärken i parti och minut. Från organisationer man någon gång stött.

Det är viktigt och angeläget att man delar med sig av sitt överflöd. För visst är det så att många i vårt land har mer än de behöver.
Men det är också angeläget att de organisationer som samlar in pengar är seriösa och att huvuddelen av pengarna går till det de är avsedda för. En liten del måste alltid gå till att administrera. Seriösa insamlingar kan få så kallade 90-konton. Som kan bli indraget om man missköter sig. Att för lite pengar går till det som de är avsedda för eller vilseleder givarna på annat sätt.
Det finns ett antal organisationer som fått varning eller 90-kontot indraget men som ändå är aktiva. SvD har tagit fram en lista. Som finns här.

Det är oacceptabelt att så många organisationer bedriver oseriös verksamhet. Det riskerar att man kanske också ifrågasätter även de organisationer som verkligen gör ett fantastiskt arbete för att hjälpa utsatta människor på många sätt världen över. Ingen nämnd, ingen glömd.
Men även här behöver vi ifrågasätta vem som vi ger våra pengar till.

Nu blev det alldeles för långt igen. Och städningen väntar.Inga kommentarer: