söndag 30 december 2007

Smällare och betyg

Betygsdebatten rasar vidare på årets näst sista dag.

Det mest anmärkningsvärda uttalandet gör onekligen socialdemokraten Marie Granlund i DN som anklagar regeringen för att

" låsa sig innan förhandlingarna har börjat, det är omoget."

Men snälla nån. Är det inte just vad hon själv och de övriga som skrev debattartikeln i gårdagens DN gjorde när de klart och tydligt talade om att de inte ville ha skriftliga omdömen från första klass. Det var en förutsättning för artikelförfattarna att diskutera vidare.

Tala om att tala med dubbla tungor och ensidigt tänk.
Som jag skrev igår. Jag tycker att det är välkommet med en bred uppgörelse när det gäller skolan men inte till vilket pris som helst. Och om socialdemokraterna menar allvar med att vilja förändra skolan, vilket jag inte är helt övertygad om, åtminstone inte alla, så borde de ta alla chanser till att hänga med den nuvarande regeringens politik.
Att skriva ned det som också sägs på ett utvecklingssamtal kan väl heller inte vara så farligt. Så att föräldrarna i lugn och ro kan läsa hemma vad det är deras barn behöver få hjälp och stöd med för att klara sig längre fram i livet.

Som jag konstaterade igår känns gårdagens debattartikel som ett sätt att misstänkliggöra regeringen. Genom att ställa krav för förhandlingar så kan man få det att verka som att sossarna minsann vill åstadkomma något men regeringen är kallsinnig. Det känns lite som ett spel för gallerierna. Man vill egentligen inte och då gör man förutsättningarna därefter.

Talar med dubbla tungor gör också media när en artikel handlar om vilka raketer som smäller högst. (DN) Ok. Konsumentinformation kan det väl kallas. Och så lite längre ned på hemsidan kan man se ett nedbränt hus efter att en raket träffat huset, förmodligen i alla fall. Kvinnan som bodde i huset fick hjärtinfarkt i samband med branden.
Jag fick "bannor" häromdagen för att jag skrev att det var smällare som lät men att det numera är raketer som avfyras och att det är förbjudet med smällare. Strunt samma. Det smäller rejält om raketerna. Och ställer till skada gör de också.

Samtidigt som jag tycker att det vore trist om fyrverkerier helt och hållet förbjöds på till exempel nyår så måste lagen ses över. Föräldrar måste ta ett större ansvar för vad deras barn håller på med. Och det går inte att bortse från att riskerna i tättbebyggda områden är stora. Fast egentligen skulle det räcka att den lag som finns följs. Det behövs tillstånd av polis för att få skjuta raketer men det tror jag inte många bryr sig om.

Inga kommentarer: