onsdag 5 december 2007

Mer jämställt inom politiken

Hinner nog några rader innan det är dags att åka till Göteborg. Känner mig lite trött. Igår var jag så trött så jag fick ta en liten lur mitt på dagen. Det är inte bra för dygnsrytmen. Ok. Jag blev pigg så ja kunde arbeta men å andra sidan hade jag svårt att sova när jag skulle.

Men kaffet har gjort sitt och duschen gör resten. Slipper jag sedan köer i Göteborg så kan det bli en bra dag med Office 2007.

Bland dagens nyheter kan läsas att moderaterna ska ha hälften kvinnor på de fyra första platserna på EU-parlamentslistan. (SvD) Det kan säkert fungera bra i ett val där kandidater kommer från hela landet. Annars är jag i grunden mot kvotering. Det är viktigt att det blir fler kvinnor i politiken men vi ska inte väljas bara på grund av att vi är kvinnor.
Till sist är det kompetensen som ska avgöra. Sedan finns det mycket som kan göras för att göra den politiska världen mer kvinnovänlig så att det finns kvinnor som vill ställa upp.

Det gäller både sammträdesformer (Borås budgetmöten är ju ett skräckexempel) men också attityder. Männen måste också släppa in kvinnor i sin lilla interna cirkel. De allra flesta tyr sig till sina likar. Det vore konstigt om det skulle vara annorlunda i det politiska livet.
Eftersom det idag är flest män som sitter på de viktigaste posterna ligger ett stort ansvar på dessa att låta även kvinnor vara med. Inte bara som "kuttersmycken" utan också med reell makt.

Inga kommentarer: