lördag 29 december 2007

Företagande i Borås

Tystnaden har lagt sig i huset. Inga stojande barnbarn. Både lite skönt men tråkigt.

Hinner gnälla lite till på sossarna till idag. Förutom deras inhopp i skolpolitiken. Se min tidigare blogg idag.
Idag hade Borås tidning en artikel om att Borås halkar efter när det gäller ett bra företagsklimat. Det är självklart inte bra. Och den styrande majoriteten måste ta sig en funderare om något kan göras bättre när det gäller förutsättningar för att etablera företag. Även om jag vet att mycket görs.
Men jag tror att det är det stora motståndet, i synnerhet från vänsterblocket, till att lämna ifrån sig verksamhet som kommunen idag driver, som är en stor bov i sammanhanget.

Kommunen ska inte driva affärsverksamhet som kan drivas av någon annan. Det finns flera exempel där någon utomstående skulle kunna göra det minst lika bra om inte bättre. Campingen är ett exempel. Men också verksamheter som ska finansieras av det offentliga kan drivas av privata företag.
Hur skulle det vara om Ulf Ohlsson, socialdemokratiskt kommunalråd, som uttalar sig i artikeln i BT om att det behövs bättre infrastruktur mm, i stället talade om att det måste ges bättre möjligheter till dem som vill starta företag inom områden där kommunen idag driver verksamhet. Jag menar inte att det måste skapas privata företag till varje pris men i betydligt större omfattning än idag. Där det är lämpligt.
Och i allra högsta grad där det är frågan om ren affärsverksamhet.
I artikeln talas om Vårgårda som ligger betydligt bättre till än Borås och där framhålls att kommunen aktar sig noga för att konkurrera med företagen.

Inga kommentarer: