måndag 10 december 2007

Shopping till varje pris

Har egentligen inte tid att skriva just nu men jag råkade gå in på SvD och läsa om mamman som köper kläder till sig och sina små barn för mellan 5000 och 10000 kronor per månad. När det finns människor som inte har råd att köpa för den summan ens per år.

Och att köpa 4 barnvagnar till ett barn bara för att man hela tiden hittar bättre. Det finns de som inte har råd med en.

Och att ägna tiden med barnen åt att gå på stan och handla i stället för att "ha tråkigt hemma".

Det vore väl bättre att ta hand om barnen och se till att de får upplevelser som passar dem i stället för att gå och shoppa och fika med andra lediga mammor. Visst det måste också vara tillåtet att umgås med andra mammor.

Och den shoppande mamman kanske låter barnen få sin del också. Och att det är tillåtet att kladda på Gant-tröjan. Hoppas jag i alla fall för barnens skull.

Jag kan inte hjälpa att jag blir illa berörd när jag läser en sådan här artikel. Jag missunnar ingen att ha gott om pengar och kunna lägga ut dessa på kläder. Men på något sätt är det attityden. Att man inte är medveten om att det finns andra människor som knappt kan unna sig och sina barn några kläder alls, än mindre semesterresor, ens inom Sverige.

Och att erkänna att det finns en modehysteri i skolan som gör att barn som inte har märkeskläder blir mobbade är att vika sig. I stället för att stå upp för att kläder inte är så viktigt så ser man till att inte ens egna barn faller på det utan bidrar till hysterin.

Och sedan att det beror på kläderna om man syns eller inte. Det måste väl vara bättre att synas genom att åstadkomma något bra. Till exempel för andra människor.

Men det framgår ju inte av artikeln. Shoppingmamman kanske gör det också.

Sedan finns det ju många andra aspekter. Visst gör handel att hjulen rullar men det bidrar också till miljöförstöringen och klimatförsämring. Men det är ju en annan historia. Eller?


4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet A-M:)!

Jenny sa...

Jag begriper det inte. Det är som att det har blivit ett mantra: "Barnen måste ha märkeskläder, annars blir de mobbade. Barnen måste ha märkeskläder, annars blir de mobbade."

Nu ÄR det INTE så att barn blir mobbade för att de har fel kläder. Ett barn blir mobbat för att det går att mobba det. Har barnet märkeskläder får det höra "Jaha, här kommer du i dina dyra kläder, tror du att du är någon eller?" och om det inte har märkeskläder får det höra "Haha, kolla in sunket!"

Mna behöver inte tänka särskilt konspiratoriskt för att inse vem som tjänar på att skrämda föräldrar köper onödigt dyra kläder till sina barn.

Anonym sa...

"Att man inte är medveten om att det finns andra människor som knappt kan unna sig och sina barn några kläder alls, än mindre semesterresor, ens inom Sverige."

Hur kan du kalla dig liberal? Din argumentation tyder på att människor är ansvariga för andras ekonomiska situation. Det är en mycket utilitaristisk ståndpunkt, som knappast är liberal överhuvudtaget.

Anonym sa...

I över trettio års tid har panikslagna föräldrar ojat sig över att man måste ha märkeskläder.Jag hör ALDRIG om barn som mobbas för fel kläder.Idag har vi större frihet än någonsin att klä oss "alternativt",ha en egen stil-Klart att allt är relativt,men att det är mer hysteri kring rätt märken idag än för tjugo år sen köper jag inte.Märkena är andra,självklart,men i det stora hela kommer aldrig kläder orsaka någon mobbning alls.Det är bara en ursäkt för att få shoppa för den här mamman som tyvärr,vare sig hon är det eller ej,framstår som exceptionellt korkad.