lördag 29 december 2007

(S)ent ska syndaren vakna

Ännu en dag med blåst och regn. Det går knappt att gå ut. Än mindre gå till lekplatsen med barnbarnen. Så det får bli inneaktiviteter. Igår var vi på teater och tittade på Pippi Långstrump. Få se vad vi hittar på idag. Själv är jag lite öm i kroppen och trött efter att ha sovit på en inte alltför mjuk madrass.

Lite trött blir jag också på sossarnas försök att via en debattartikel i DN få det att låta som om det är regeringens fel om det inte blir någon stabil förändring i skolpolitiken. Varför har socialdemokraterna inte gjort något åt skolpolitiken under alla de år som de suttit vid makten?

Jag tycker också att det vore önskvärt med en överenskommelse över blockgränserna när det gäller skolpolitiken. För barnen och ungdomars skull. Och för Sveriges framtid. Det behövs en skolpolitik som inte ändras vart fjärde år. Det håller jag med om.
Regeringen, i detta fall genom utbildningsminister Jan Björklund (fp), har också inbjudit till diskussioner. Men varför i hela friden då gå ut i en debattartikel, som (s) gör tillsammans med lärarfacken, och tala om under vilka villkor som diskussionerna ska föras. I princip ett förtäckt hot. - Skippas inte betygsliknande omdömen för förstaklassare så blir det ingen överenskommelse. (DN, SvD)

Visst är det bra att socialdemokraterna kommit till insikt om att skolan behöver förändras. Det var på tiden. När alltför många går ut skolan utan betyg och viktiga kunskaper. Men de ska inte ensidigt diktera villkoren för en förändring. De har haft chansen under en rad år att göra något men inte gjort något.
Personligen kan jag leva både med och utan de tidiga omdömena som det gäller men det är totalfel att gå ut i förväg och föregripa de diskussioner som ska äga rum. Självklart är det viktigt med tidiga utvärderingar för att i tid fånga upp de elever som har problem. För att hjälpa dessa innan det är för sent. Och att föräldrarna får veta. Och varför inte i skriftlig form.

Jag hoppas att de som vill ha en annorlunda stabil skolpolitik där kunskap sätts i fokus kommer ihåg att det är folkpartiet som konsekvent drivit en sådan politik. Sedan är det självklart bra att så många som möjligt hakar på denna politik.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu börjar käbblet igen. Tyvärr och inte blir det bättre av olyckan Björklund alternativ fru Sahlin. Det du skrev om smällare var bättre. Ha en trevlig trevlig helg så får vi se om vi lever nästa år.

Hansa sa...

Jag tycker det är mycket bra att Björklund tydligt sätter ned foten och deklarerar att vägen bort från flumskolan ligger fast. Tack för det!
Socialdemokraterna är välkomna på tåget när stannar till nästa gång.

Anonym sa...

Tycker att det är bra med betyg från första året. Har aldrig själv haft några psykiska problem av det och häromdagen studerade jag åter med ett småleende mitt första betyg från höstterminen 1941 i klass 1. När jag själv hade små barn satte vi vår son i en engelsk skola (vi bodde i England 1968-1974) och där fick han betyg från första terminen när han var 4 år. Lärarinnans utlåtande var till stöd hur vår son socialt klarade av samvaron med andra barn och hjälpte oss att styra vår uppfostran.
Richard