söndag 16 december 2007

Kvinnor i Irak

Började att skriva om julmat idag. Men tittade sedan på TV4:s Nyhetsmorgon och lyssnade till Expressen journalisten Terese Cristiansson och en representant från Kvinna till Kvinna. Och då kändes tramsskrivande om julbord fullständigt ovidkommande. Sparar det till senare.

Expressenjournalisten har varit i Bagdad i fjorton dagar och berättar om kvinnornas situation där. Från att ha varit ganska fria före kriget med möjlighet att arbeta så lever de nu i förtryck under religiösa lagar och de kvinnor som vågar säga ifrån lever i ständigt dödshot. Det pågår ett krig mot kvinnor som skrivs mycket litet om.

Kvinnor tvingas sälja sina barn för att kunna överleva och framförallt i hopp om att barnen ska få en bättre framtid. Kvinnor fängslas och torteras tills de skriver under saker den inte gjort. Kvinnor straffas för saker som män inte straffas för. Deras barn är med dem i fängelset. Jag ställer mig samma fråga som i TV-programmet. Vilken generation människor kommer att växa upp i Irak. En liten pojkes enda önskan var att bli militär så han kan skydda sin familj.

I somras var det aktuellt att skicka tillbaka kvinnor till Irak som sökt asyl i Sverige. Jag hoppas verkligen det inte längre är aktuellt.

Här finns mer om kvinnornas situation i Irak på Kvinna till kvinnas hemsida. Och här och här finns några artiklar i Expressen. Det är verkligen berättelser som griper mig ända in i hjärteroten.

Det är fruktansvärt att kvinnor fortfarande på 2000-talet behandlas som om de vore djur. Men med män som religiösa ledare tillåts kvinnorna förtryckas. Alltifrån påven till fundamentalistiska imamer.

Uppdatering: Läser nu att irakiska trupper tagit över Basra-provinsen från engelska trupper. (SvD, DN) Britterna ser det som ett stort framsteg. Men för vem? Inte för kvinnorna i alla fall. Cirka 50 kvinnor har dödats senaste tiden på grund av att de burit "fel kläder", dvs inte heltäckande slöja. Här från Ekot.
Det är talibanliknande islamiströrelse som härjar. Kvinnor ska helst inte gå i skola eller arbeta.

Hur man kan vara glad att lämna ifrån sig ett område under sådana förutsättningar är för mig ofattbart.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju ni folkpartiser som varit delaktiga till att hetsa i gång Irakkriget...

Anne-Marie Ekström sa...

Det var väl att ta i. Jag tror inte Bush brydde sig om vad folkpartiet tyckte. Jag kan hålla med om att visst tyckte vi det var bra att bli av med Saddam. Men det borde ha varit sanktionerat av FN.
Oavsett så är det en fruktansvärd situation för kvinnorna där nu.

Anonym sa...

Nej tack. Inga irakiska kvinnor till Sverige. Om alla som det är synd om skall komma till Sverige så slutar allt att fungera. Vi har fått nog. Nog är vad vi har fått. Inse det, svenska politiker.

Anonym sa...

Det är en fruktansvärd situation i Sverige just nu.
Folkpartiet i regeringsställning, behöver man säga mer?
Dags för världssamfundet att gripa in alltså. Vi tar det på en gång, så kanske FN kan vara så bussiga och sanktionera i efterhand...