fredag 14 december 2007

Klimat och sexhandel

Kan nog inte hålla mig borta från att kommentera några av kvällens rubriker innan sängdags. I morgon får jag sova hur länge jag vill. Bara jag är i Sandared halv fyra på eftermiddagen för att hjälpa till inför kvällens final i elitserien i tennis. Fast jag kanske ska jobba lite framför datorn i morgon även om jag behöver lite vila.

Klimatmötet på Bali fortsätter nu med de politiska överläggningarna. Men det går tydligen trögt. Och jag blir bekymrad över att det finns personer som inte tror på att vi står inför något klimathot över huvud taget. Det är till att stoppa huvudet i sanden. När det finns tydliga bevis. Glaciärer som smälter. Permafrost som går ur jorden. Och börjar släppa ut koldioxid. Arktiska områden som smälter och isbjörnar som inte kan livnära sig för födan simmar ut i havet för tidigt. Alltmer våldsamma naturkatastrofer.

En liten tröst i sammanhanget är dock att Sveriges utsläpp minskar. (SvD) Orsak till detta säger Naturvårdsverket är bland annat ökad fjärrvärmeanvändning och fler dieslar och miljöbilar.

En annan fråga som berör mig är den att prostitutionen ökar enligt Socialstyrelsen (SvD). Det är sorgligt att det finns män som utnyttjar unga kvinnor genom att köpa sex. I många fall är det säkert så att kvinnorna har blivit sålda hit till Sverige. De har fått hjälp att komma till Sverige på falska premisser med löfte om jobb. Ett annat slags jobb. Och det är skrämmande att kanske vanliga familjefäder utsätter oskyldiga kvinnor för sådan förnedring. Ett citat ur rapporten

"Till exempel sade en sexsäljare intervjuad i denna kartläggning att sexköpare kan vara män som är mitt i karriären, män som har valt bort att ha förhållanden, män med småbarn eller äldre gifta män med ett avdomnat sexliv. Intervjuade sexsäljare beskriver sexköpare som allt mellan "mångmiljardärer, adelsmän, affärsmän, 'vanliga Svenssons', arbetare och 'rika tanter'"

Ja det finns även kvinnor som köper sex men de är i minoritet.

Numera säljs mycket sex via nätet. Borås är ett område där det förekommer nätprostitution enligt Socialstyrelsens rapport. Och det verkar stämma. Radio Sjuhärad i Borås gjorde en påhittad annons om en 27-åring som sålde sex. Inom det första dygnet svarade 19 män. Och inom två veckor 31 stycken.

Det är ett brott att köpa sex men tyvärr säger polisen i Göteborg som handlägger dessa ärenden att de inte hinner med. Mycket trist.

Sovdags.

3 kommentarer:

Catti Ullström sa...

Hej. Lite rättelse bara, du skriver: "Ja det finns även kvinnor som köper sex men de är i majoritet." Jag antar att du menar minoritet? :)

//Catti

Anne-Marie Ekström sa...

Tack Catti.
Detta är nu tillrättat. Var nog aningen trött när jag skrev.

Anonym sa...

Människohandel, tvångsarbete, frihets- eller passberövande, utnyttjande av minderåriga etc. kan aldrig försvaras och ska naturligtvis effektivt bekämpas. Däremot har jag ingen förståelse för folk som är emot prostitution i sig. Det råder knappast någon brist på fria, självständiga kvinnor med alternativa val i livet som uttryckligen t.o.m. i media säger att det gillar att sälja sexuella tjänster.

Det är att förvrida verkligheten att påstå att det är den prostituerade som utnyttjas, när det snarare är den prostituerade som utnyttjar folks sexualitet för att få tillgång till deras plånböcker. (Dock inget fel i det. Så fungerar all reklam.)

Prostituerade har - till skillnad mot alla andra massörer - friheten att godtyckligt diskriminera bland sitt klientel, beroende på precis vad som helst (ålder, kläder, utseende, personkemi). De tragiska exempel på fattiga kvinnor som tvingats till Sverige som massmedia med all rätt snokar rätt på är knappast representativa för prostitution. Den vanliga prostitutionen är betydligt mer sofistikerad och tjänsterna erbjuds vanligtvis av starka kvinnor som får mycket bra betalt.

Det största hotet mot en prostituerads hälsa är det smygande och de lögner som de tvingas använda gentemot sin omgivning för att skydda sig mot samhällets negativa och fördömmande syn. Att tro att det skulle vara de vanligtvis både välbeställda och trevliga kunder som möjliggör deras leverne är lika absurt som det är dumt.

Det finns ingen rationell anledning till varför könsmassage skulle behöva behandlas annorlunda av samhället än fotmassage. Varje tidsepok har sina moralistiska käpphästar, pådrivna av människor som inte har en susning om vad det handlar om. Första offret för den typ av föreställningar som du och en stor del av samhället ger uttryck för är, som alltid, sanningen.